От х:

Днес в x:

Лицензиран геодезист ще проверява строежа с разкопания тротоар край „Дунав“

    Лицензиран геодезист ще проверява строежа с разкопания тротоар край улица „Дунав“ в Хасково. Това съобщи пред Haskovo.net и eTV главният архитект на община Хасково Тодор Грозев.

    Дейностите там започнали преди няколко дни, но след разкопаването на тротоара, живеещите в района се усъмнили. На място е направен изкоп, който стига до уличното платно. Вчера край строителния обект имаше двама мъже – единият заяви, че е от надзора, а другият каза, че е строител. Те настояха, че всичко е законно. Единият уточни, че тротоарът ще бъде отместен наляво към уличното платно и няма да има извивка, каквато е в момента.

    Архитект Грозев съобщи, че там ще бъде построена 2-етажна сграда с височина 8 м и 10 см. Застроената площ в основата е 134 кв. м. Постройката ще е със смесено предназначение, на първия етаж ще има два магазина за промишлени стоки, а на втория – две жилища. Теренът е общински с отстъпено право на строеж. Възложители са Веселин Лозев и Петко Костов.

    Арх. Грозев поясни, че разрешителното за строеж е издадено от него на 30.01.2019 г. Уточни, че по документи всичко е изрядно, проектът е оценен от надзорна фирма. Има изготвен проект за временна организация и безопасност на движението, съгласуван с КАТ. Строежът трябва да спира до самия тротоар.

    „Защо е разрушен тротоарът, ще бъде извършена проверка от геодезист от Общината, като проверката ще обхване не само контура на самата сграда, но също очертанията на пътя и тротоара преди и след сградата. Целта е да стане ясно откъде се получава това разминаване и защо се е наложило да се разруши този тротоар“, каза главният архитект.

    Край улица „Дунав“ са предвидени общо 5 подобни строежа. Това е първият от тях. Има и шести, който вече е реализиран и се намира в най-северния край на улицата, откъм булевард „Раковски“.

    „Ако се установи, че тротоарът е разрушен неправомерно, ще последват съответните процедури, предвидени по ЗУТ – спиране на строителството, налагане на административна глоба и премахване на незаконното строителство“, каза арх. Тодор Грозев. Поясни, че по принцип, за изместване на тротоара възложител трябва да е Община Хасково.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини