От х:

Днес в x:

Смиляна Нитова, водач на листата на „Коалиция БСП за България“ в Хасково: За да си добър парламентарист, първото условие е да си добър професионалист

Смиляна Нитова е юрист по образование. Депутат е в 42 и 44 Народно събрание. Била е директор на „Държавна Консолидационна Компания“. Водач е на листата на Коалиция „БСП за България“ за 29 МИР-Хасково за изборите за 48 НС на 2-ри октомври.

Г-жо Нитова, Вашето беше първото име на водач на листа за предстоящия вот, обявено официално в региона на Хасково. Това за Вас комплимент ли е или повече отговорност?

Коалиция „БСП за България“ първа обяви своите водачи по региони и Националният съвет на БСП гласува моята кандидатура за водач на 29 МИР-Хасково.

Смятам, че това е оценка. Не го възприемам като комплимент, а по-скоро голяма отговорност. Отдавна Хасковската листа не е имал местен водач, което пък означава, че трябва да работим така, че да покажем добър резултат. Определянето на местен водач на регионалната листа, мисля, че ще мобилизира членовете, симпатизантите на БСП и съответно избирателите от региона.

Депутат сте от две народни събрания, за последно бяхте в парламента през 2019 година. Имате солиден политически опит и в местното самоуправление като общински съветник в Хасково. Знаете и светлите, и тъмните страни на политиката. Какви са натрупаните негативи до тук във Вас и какви са позитивите, които очаквате в бъдещата си работа, ако сте избрана в 48 НС?

Била съм част от Общинския съвет на Хасково и като председател на Правна комисия и на Комисията по законност и обществен ред.

Аз съм родена в Хасково. Това е моят град. Винаги в работата си съм влагала сърце, за да оправдая доверието, което са ми гласували хората.

Да, в политиката има и светли и тъмни страни, но който е решил да се занимава с политика, трябва да знае, че без да вложи много усилие и желание да работи така, че да изпълни поетите обещания през избирателите си, няма път напред. Но пък от друга страна понякога остава и огорчение от тази дейност, защото не винаги могат да бъдат удовлетворени препоръките, които чуваш от избирателите. Понеже това зависи и от реда и организацията на съответните органи, както Общински съвет, така и Народно събрание.

Вземайки повод от последните Ви думи, смятате ли, че властите в държавното и местното самоуправление работят в симбиоза и могат да го правят и занапред, за да върви в добра посока страната ни?

Факт е, че за да работи държавата добре, следва да има синхрон  с местната власт. Но е и факт, че през последните години, при управлението на ГЕРБ, бяхме свидетели на това, че имаше „по- равни“ общини от останалите, които в дадени ситуации бяха облагодетелствани с повече държавна подкрепа. Тази практика трябва да се прекрати. Смятам, че както гражданите са равнопоставени, така и общините би трябвало да се мерят с един аршин. И всичко, каквото се прави да се прави в равен интерес на гражданите.

Депутатите проводник ли са действително на местните политики в държавната власт, с основна задача, като представители на даден регион, да защитават предимно интереса на своите избиратели?

Всеки депутат отива с желанието да подпомогне своя избирателен региона за осъществяването на местни политики. Но от друга страна, държавната власт е която разпределя допълнителните средства, извън заложените бюджети, за подпомагането на тези политики.

В този ред на мисли, споделете какви са личните Ви приоритети и като част от кандидат-депутатската листата на Коалиция „БСП за България“ и в частност като неин водач.

Гордея се, че съм водач на тази листа, защото в нея има синхрон между хората с по-голям опит и младите от редиците ни.

Листата ни е доста балансирана. В нея има хора с различни професии и всеки един от тях е доказал, че е добър професионалист, уважаван в своите среди. Всеки от тях би могъл да допринесе със своите знание, умения, натрупан политически и обществен опит за общата кауза. Аз смятам, че за да си добър парламентарист, първото условие е да си добър професионалист.

А като приоритетна тема за себе си, естествено, поставям проблема около питейната вода и ВиК инфраструктурата. Има какво да се свърши и за повишаване на жизнения стандарт на хората от региона, защото сме на едно от последните места в страната.

Бихте ли отговорила на един по-щекотлив въпрос, но няма как да избягаме от него? През март, тази година, Вие поехте ръководството на Държавната консолидационна компания, като неин изпълнителен директор. На 18 август ръководството на ДКК беше сменено при служебния кабинет на Гълъб Донев. Останахте за известно време, като част от Съвета на директорите, а след това станахме и свидетели на скандали и обвинения срещу Вас.

Не бих избягала от която и да е тема. Още повече, че няма защо да заобикалям този въпрос. Когато поех ДКК, тя беше незавидно финансово състояние. За краткия период от около 6 месеца смятам, че успяхме да докажем, че и държавата може да бъде добър стопанин. Цифрите, които ще посоча са мерило за нашата работа: когато напусках компанията, с екипа ми оставихме 147 млн.лв. оборотни средства, платихме предсрочно 12 млн. от кредита на ДКК към Българската банка за развитие. Освен това платихме и целия дължим размер на дивидента към държавата от от 21 млн.лв. Погасихме и предсрочно към дъщерното ни дружество „Ел Би Булгарикум” над 7,2 млн. лв. за закупуването на две модерни машини и бяхме на крачка от създаване на българо-японско дружество за производство на пробиотици. И накрая оставихме 46 млн. лв. касова наличност в дружеството. Затова повтарям, че посочените резултати са мерило за работата ни и досега никой не ги е оспорил.

Предизборната кампания е към края си, какви са наблюденията Ви за нея, какво е настроението на хората, какво споделят при срещите ви- проблеми, теми, очаквания?

Предпочитам да започнем от очакванията. При срещите хората казват, че искат най-после, за да се създаде стабилност в държавата, де се сформира правителство, което да ни изведе в кризата, в която се намираме-инфлация, идва зима, повишават се цените на стоките. И действително бъдещото правителство трябва да решава тези проблеми.

Но искам да напомня на избирателите, че БСП е партията, която изпълнява, това, което обещава. И ние го доказахме с работата си в правителството на 47 НС, в което имахме 4-ма министри: Корнелия Нинова-министър на икономиката и индустрията, Георги Гьоков-на труда и социалните грижи, Иван Иванов-на земеделието и Христо Проданов-на туризма. Всеки един от тях постигна много добри резултати в сферата, в която работи.

Но тъй като аз бях част от МИИ искам да подчертая, че за краткото време, в което лидерът на БСП Корнелия Нинова беше министър на това министерство, България постигна 21% икономически ръст.

Какво сте заложили в предизборната си програма за справяне с кризите, за които говорите, че са на дневен ред за решаване?

Постигнахме много в социалната сфера, като това засегна всички български граждани -от деца до възрастни. И ако не бяха реализирани тези политики от БСП, гражданите щяха по-трудно да минават през настоящите кризи.

Но има още какво да се направи в тази сфера. Например за децата, смятаме, че трябва да има безплатни учебници и безплатни лекарства до 14-годишна възраст.

Предлагаме и подход за замразяване цените на газа, както беше постигнато такова за електрическата енергията, не само за гражданите, но и и за бизнеса. А за младите хора сме заложили в програмата си нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години, за справяне с демографската криза, смятаме, че трябва да бъде увеличена еднократна помощ при раждане за първо дете тя да е 500 лв., за второ-1000 лв., за трето-1500 лв. и за всяко следващо по 200 лева.

В програмата ни присъства и предложение за увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., а също и преизчисляване на пенсиите, след което от 1-ви октомври средната пенсия да стане 722 лв., а таванът да се повиши и достигне до 3400 лева.

В подкрепа за развитието на земеделието у нас настояваме за възстановяване на „Напоителни системи“, за изграждане на държавни земеделски борси, които да намалят веригата на прекупвачите.

Убедени сме и, че бюджетът за култура трябва да е 1% от БВП на страната.

Ако участваме и в следващото управление на страната, сме заложили в програмата си и създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите региони, с приоритет

върху Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар.

Вие за какво ще гласувате на 22 октомври?

Ще гласувам с бюлетина №28 за социална и сигурна държава.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини