От х:

Днес в x:

Кандидат -депутатът Смиляна Нитова : Гражданите ще оценят политиките ни през собствения си джоб

Смиляна Нитова е юрист по образование. Родена е в Хасково. Депутат в 42, 44 и 48 Народно събрание.

Адвокат Нитова е била част от Общинския съвет на Хасково, председател на Правна комисия и на Комисията по законност и обществен ред. Бивш директор на „Държавна Консолидационна Компания“ ЕАД.

В кандидат -депутатската листа на Коалиция „БСП за България“ от Хасково е на втора позиция.

Коалицията „БСП за България“ участва на изборите за 49 НС на 2-ри април с бюлетина №1.

Г-жо Нитова, бяхте депутат в няколко народни събрания. На прага сме на пети пореден избор за депутати в рамките на две години, с какво е по-различна настоящата кампания?

Действително през последните две години влизаме в изборни кампании през няколко месеца. Това донякъде измори избирателите, а и всички нас, и поражда критики към политическите партии. Поради тази причина и управлява служебното правителство в по-големия период от време през последните две години. Един служебен кабинет обаче има предимно ангажимента да подготви и проведе честни избори. За правилното функциониране на държавата са нужни работещ парламент и правителство, които да решават въпросите на гражданите в страната, да поемат международни ангажименти и в същото време да носят отговорност пред своите избиратели, включително и през парламентарния контрол. Затова предстоящият вот е много важен и хората трябва да гласуват. Призовавам ги да го направят с бюлетина с №1, с която Коалицията „БСП за България“ участва на в изборите на 2-ри април.

Смятате ли че настоящата ситуация у нас може да се нарече „политическа криза“?

Намираме се в сложна ситуация и смятам че да -можем да кажем, че сме в политическа и в икономическа криза, а и се води война недалечен от нашата граница. Затова са необходими стабилен парламент и редовно правителство.

Кои лични постижения бихте откроила като депутат в макар и краткия последен 48 парламент, от който бяхте част?

Кратък беше животът на 48-то Народно събрание-само 3 месеца, но въпреки всичко Коалиция „БСП за България“ успя да изпълни доста от обещанията, които даде на избирателите си.

За този кратък период съм отправила 8 питания по теми, важни за региона на Хасково и за държавата като цяло, и които произтичат от срещите ми с граждани и проблемите, които те са поставяли пред мен.

Като член на Правната и зам.-председател на Антикорупционната комисия, съм била съвносител на 13 законопроекта. Сред тях са например законопроектът за допълнение на закона за защита от домашно насилие, законопроектът за изменение на НК, за изменение и допълнение на Изборния кодекс. За промени в Кодекса на труда, чиято поправка касаеше определяне размера на минималната работна заплата. Ние от Коалиция „БСП за България“ 42 пъти предлагахме на второ гласуване този законопроект и успяхме едва в последния ден от живота на народното събрание да убедим останалите политически сили, че това е важна теме за работещите граждани с оглед инфлацията, поскъпването на живота и тъй като много от социалните услуги са вързани с минималната работна заплата. Всъщност нашето предложение беше минималната работна заплата да бъде не по-малка от средната, но накрая се гласува да бъде средната заплата. От това следва, че с нарастването на средната работна заплата ще расте и минималната. Все пак направеното е голяма крачка, за да покажем нашата воля да изпълняваме обещаното пред гражданите. Убедена съм, че в следващият парламент трябва да работим така, че гражданите да оценят нашите политики, но това ще се случи единствено през собствения им джоб.

В този контекст на вашия отговор, бих припомнила, че предходния Ви престой в НС беше белязан и от скандал, свързан с ваш въпрос за проверките по сигнала за участие на областния управител на Хасково Минко Ангелов в корупционна схема. Тогава запазихте деликатност в коментарите си? Как се развиха нещата по тази тема?

Тази информация беше официално огласена от институциите. Хората от нашият избирателен регион се вълнуваха от този въпрос и като народен представител бях длъжна да отправя питане към представител от МС относно истинността на изнесените факти. Аз не съм обвинявала никой в нищо, не съм нито разследващ орган, нито съд, но съм длъжна да изпълнявам ангажиментите си като народен представител. Хората искаха да знаят и аз бях длъжна да попитам, въпреки че изтърпях негативи, тъй като имах отправени заплахи чрез есемеси от Минко Ангелов.

И в този ред на мисли, когато казвате, че въпреки негативите, сте реагирала така, че да си свършите работата, всъщност какви важни качества трябва да притежава съвременният политик в България?

Първо трябва да бъде честен и открит с избирателите си, да бъде смел. Тази фраза може да се струва на някои като преекспонирана, но аз смятам, че поведението и конкретните действия показват какъв е човек в действителност. Всеки от депутатите полагаме клетва да служим на родината и да следваме интересите на гражданите, но както се казва -по делата ще ги познаете...Затова призовавам всеки гражданин да наблюдава внимателно работата в парламента и да я оценява, защото рано или късно идва ден за равносметка.

Защото да си депутат не е достатъчно само да си купиш нов костюм и да седнеш зад банката в Народното събрание. Трябва да си отворен към проблемите на хората, да ги приемаш присърце, да имаш опит и квалификация да се бориш за интересите им, за тези на региона и страната си, и в крайна сметка да можеш да носиш отговорност за това.

Хората са уморени от върволицата от избори, в същото време инфлацията се отразява във всяка сфера на живота ни и сериозно удря по джоба ни. Вие от Коалиция „БСП за България“, заявихте, че и в следващия парламент продължавате неизменно политиката си в социалната сфера. Очертайте основните приоритети.

Нашият слоган е „Да! Можем“. „Да“, защото сме показали че можем да изпълним обещаното. И като доказателство за това са политиките, които сме реализирали и са важни. Като пример: осигурихме безплатни детски градини, както и безплатни учебници на учениците до 12 клас, по 300 лева ще получават вече родителите на всички ученици от първи до четвърти клас. Направихме крачката с минималната работна заплата. Компенсирахме фирмите във връзка с по-високите сметки за ток. Изплатени са 317 млн.лв. в секторите на растениевъдство и животновъдство, което е много важно за стимулиране на родното производство. Увеличихме и минималната пенсия от 370 на 467 лева. Постигнахме и ръст в размера на социалната пенсия за старост до 247 лева.

Обещаваме да довършим това, което не успахме в предходния парламентарен мандат. Можем да осигурим помощ при раждане на едно дете от 600 лв., за второ- 1200 лв. и за трето 1700 лева. Решени сме и да се справим с въпрос, който вълнува много бездетни семейства: да осигурим на хора с репродуктивни проблеми напълно безплатно процедури ин витро, а също -да обвържем размера на майчинството по време на 2-та година с този на минималната работна заплата, за да се стимулира раждаемостта.

По отношение на доходите нашата битка е да въведем таван на основните хранителни продукти. Имаме воля в тази посока въпреки мнения, които се чуват, че в пазарната икономика това не е редно. Ние смятаме, че е крайно необходимо. А и такива мерки има наложени в други държави- Гърция и Унгария са пример за това.

Ще се опитаме и да работим в посока за замразяване цените на водата и парното в ситуацията на нарастваща инфлация. Наша кауза е да направим размера на необлагаемия минимум до размера на прага на бедността, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане. А също и да стимулираме младите хора да направят първите си стъпки в живота спокойно, като предложението ни е за освобождаване от данък доходите на хората до 26- годишна възраст.

Поемаме ангажимент и за изграждане на държавни земеделски борси за намаляване веригата на прекупвачите, тъй като виждаме голямата разлика в цената на стоките от производителя до крайния потребител. Искаме и да осигурим безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст.

Като цел сме заложили и по-високи наказания за нелегалните мигранти, но и за поръчителите и ръководителите на тази престъпна дейност.

Обърнали сме внимание и на културата. Смятаме, че парите за културата трябва да са като размер поне в рамките на 1% от БВП.

Свършеното и предстоящото е с грижата за всеки-от раждането му, през гаранцията за достойни старини, сме обозначили ясно на дипляната в настоящата ни предизборна кампания.

Има и една тема, която все по-осезаемо минава на дневен ред в обществото и се превръща в негов бич-домашното насилие. Ако станете депутат в следващото НС, бихте ли се ангажирала с повече лобизъм в законодателството по нея?

Това е много важен въпрос. Статистиката в последните години показва, че непрекъснато се увеличава броят на хората, пострадали от домашно насилие. Ние от Коалиция „БСП за България“ сме против насилието във всичките му форми и спрямо всеки един от нас, било то дете, жена или мъж.

Едно от желанията ни в предложените теме за промени в Закона за домашното насилие бе изграждането на центрове за подпомагане на жертвите на домашно във всеки областен град. Сега в страната има 13 такива центъра. Те са крайно недостатъчни за оказване на реална подкрепа към пострадалите, които са много уязвими в такъв момент и се нуждаят и от материална, и от морална подкрепа. Категорична съм, че тази грижа трябва да се превърне в държавна политика, като се обвърже с Наредбата, издавана от Министерски съвет за построяването и поддържането на подкрепящи центрове. Засега тази наредба има повече пожелателен характер. Сега подкрепящата работа за жертви на насилие е съсредоточена основно в неправителствения сектор.

Стартирахте в Свиленград подписка за провеждане на референдум срещу прокарването на „идеология на третия пол“ в училищата. Кажете за тази кампания повече.

Действително подписката стартира в Свиленград, но във всички общини на региона има такава. Паралелно с нея правим и подписка срещу преместването на паметника на Съветската армия в София.

А по първата тема смятам, че учебниците в българското образование категорично трябва да се пишат от квалифицирани специалисти и педагози. Разбира се, може да се търси експертиза и от неправителствени организации, но е недопустимо в учебниците на подрастващите да се втълпява като нормално самоопределянето им като мъж, жена и „нещо друго“. Ние сме решени да не допуснем нашите деца да имат родител номер1, номер 2 и „нещо друго“. Когато всеки навърши 18-годишна възраст, е свободен сам да определя своя път в живота, но преди това всички сме отговорни.

Коалиция „Левицата“ също дава заявка за парламента от политическото пространство, в който сегмент сте и вие от БСП с вашите коалиционни партньор. Как мислите-осъществимо ли е това и няма ли да се отрази тяхното включване на вашите резултати?

В лявото политическо пространство има само една автентична политическа сила и това е Коалиция „БСП за България“, всичко останало е подмяна.

Осем депутатски мандата се запазват в 29 МИР- Хасково, въпреки драстичния спад в числеността на населението в региона, в колко от тях се цели Коалиция „БСП за България“?

В Хасково се борим и за втори мандат.

Какви са основните теми, които поставяте като приоритетни за решаване в региона на Хасково?

Хасковският регион се намира в сложна ситуацията и от последните данни на НСИ се вижда, че успяхме да изпреварим по бедност и Видинска област, като така се превърнахме в най-бедния не само в страната, но и в целия ЕС регион. Трябва да се насочи вниманието в привличането на нови инвестиции, защото ако има работа, младите хора ще остават в региона ще се раждат повече деца, ще живеем по-спокойно. Трябва да се постави и фокус за по-сериозно използване на географските характеристики на региона, който е пограничен и е вратата на Европейския съюз.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини