От х:

Днес в x:

Ученици чистиха боклуци по екопътека „Цар Иван Асен II“ за Световния ден на туризма

    Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ се включиха в почистване на екопътека „Цар Иван Асен II“, която е една от най-популярните туристически дестинации в района на град Хасково.

    Екоинициативата бе по повод Световния ден на туризма, отбелязван на 27 септември. Тя бе организирана от Туристическия информационен център (ТИЦ) в областния град съвместно с ученици от 11 клас от специалност „Организация на хотелиерството“. Те събраха много чували с отпадъци, тръгвайки от самото начало на екопътеката край пътя след Старческия дом в „Кенана“. По протежение на маршрута с обща дължина 5100 метра гимназистите се натъкнаха на различни отпадъци - метални кенчета от бира и безалкохолни напитки, опаковки от храни, найлонови торбички, включително стари автомобилни гуми.

    В чистенето се включи директорът на ТИЦ-Хасково Митра Тодорова.

    „Тази инициатива я предприехме съвместно с ПГТ „Александър Паскалев“, защото учениците са бъдещите кадри на туризма и е добре те да знаят, че за да може да се радваме на природата и на това, което ни предоставя тя като туристическа забележителности, трябва и да поддържаме чистота“, каза тя. Тодорова допълни, че екопътеката, отвеждаща към паметника на Цар Иван Асен II, е единствената в община Хасково. Уточни, че се грижат за нея и я препоръчват на туристите, които обичат пешеходните преходи.

    Митра Тодорова и учениците призоваха гражданите да не си оставят отпадъците сред природата, а да ги събират и дори да ги изхвърлят разделно.

    Днешната акция по почистване е четвърта инициатива, организирана от ТИЦ-Хасково във връзка със Световния ден на туризма. В предходните дни са представили презентация, проведена е викторина с граждани на тема „Познаваме ли своя роден край?“ и посещение на Регионалния исторически музей в Хасково и участие в играта „Търсена на съкровища“ с ученици от СУ „Васил Левски“.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бр
      БРАВО
      16 0
      13:18, 28 сеп 2022
      За пример сте! Поздравявам ви! Нека всички бъдат като вас! 👍
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини