От х:

Днес в x:

Прокурорът Мидов изскочи от телефона на Красьо Черничкия

Петър Мидов

Телефонният номер на хасковския прокурор Петър Мидов изскочи от мобилния апарат на Красимир Георгиев от Плевен, известен като Черничкия. Той бе посочен като „кадровик в сянка“ на Висшия съдебен съвет. Според запознати Черничкия искал по 200 000 евро за висок пост прокуратурата и съда.

Днес председателят на комисията по корупция във Висшия съдебен съвет Цони Цонев оповести имената на магистрати, контактували с Красьо Черничкия. Сред тях бе и името на Петър Мидов, който бе кандидат за поста окръжен прокурор това лято, но не бе избран.

Висшият съдебен съвет утвърди за втори мандат като шеф на хасковското обвинение Иван Ванчев.

„Да, имал съм две срещи с въпросния Красьо“, призна Петър Мидов. Първият път му бил представен от колеги, двайсетина дни преди датата на избора. Втората среща била вечерта преди самия конкурс. „Той ми каза, че нямам никакви шансове, че лобито на Ванчев е много силно. Това беше целият разговор. Изобщо не е ставало дума за пари, нито пък за лобиране пред членове на Съвета. Всъщност нямаше и смисъл“, каза пред Haskovo.net Петър Мидов.

Прокурорът обясни и как е попаднал номерът му в телефона на Красьо Черничкия. „Той поиска да си разменим телефоните, а аз не се противопоставих. Набрах го, а той запамети моя номер. Разговор по телефона не е имало. Всичко това стана на улицата пред хотела“, обясни Мидов.

Петър Мидов беше начело на хасковската прокуратура 11 години, до 2004 г., когато бе сменен на поста от Иван Ванчев. След смяната му той остана като редови прокурор. През последната година името му отново нашумя като представител на държавното обвинение срещу кмета на Хасково Георги Иванов. По едното дело - за подкуп от фирма „Дусман“, градоначалникът бе оправдан. Другото – за ощетяване на общината по случая с БИЛЛА, все още няма насрочено съдебно заседание.

На въпрос на Haskovo.net дали след оповестяването на имената на магистратите, контактували с Красьо Черничкия, ще си подаде оставката, Мидов отвърна, че няма такова намерение, защото не вижда какво нередно е сторил.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини