От х:

Днес в x:

Пневмония уби за минути 6 месечно бебе от Железино

6 месечната Янка Галева издъхна за минути в ръцете на лекаря си тази сутрин в Ивайловградското село Железино. По информация на патолога д-р Христо Еленски причина за смъртта е вирусна пневмония. Пеленачето е част от прословутия род Рашкови, чиято най известна фигура е производителя на алкохол-менте Цар Киро. Детето е нямало шанс да бъде спасено заради острата форма на болестта, призна лекарят на Железино д-р Петър Даскалов. Той допълни че при подобни ескалиращи инфекции единственото място където пеленачето би имало шансза живот е Хасково. Местната болница в Ивайловград разполага само с Вътрешно отделение.

Трагичния инцидент се разиграва между 6.30 и 7 тази сутрин. Тогава родителите носят посинялата Янка на доктор Даскалов. Обяснението било , че детето тъкмо било накърмено, когато майката установява, че то не диша. Лекарят започва незабавно обдишване, сърдечен масаж, вливане на медикаменти. Пеленачето така и не се "събужда". При пристигането на линейката детето вече е било мъртво. На място е извикана полиция и съдебния лекар от Хасково д-р Христо Еленски. Последният взима проби и извършва аутопсия, чиито заключения са, че бебето е станало жертва на скоротечна вирусна пневмония. Тя се развива за минути и за също толкова време може да доведе до смърт. Решаващо може би се е оказало и забавянето при транспортирането на бебето. Родителите му са живеели на няколко километра от самото Железино.

Янка Галева и семейството и са сродници по мъжка линия на Цар Киро. Не може да се каже че са бедни, защото детето бе гледано добре и не е боледувало досега, обясни за Haskovo.net д-р Даскалов. Точно преди месец той извършва профилактичен преглед и имунизира пеленачето срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш. Днес е била датата за следващата профилактика. Специалистът, който е бивш шеф на кърджалийската урология, а след пенсията е джипи в Железино, е категоричен, че смърта на бебето не е в резултат от заразна инфекция и последвалите я усложнения.

Г еорги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини