От х:

Днес в x:

Община Хасково си взима паркингите, спечелилият търга отказал да плати 4.4 млн. лева

Изображение 1 от 2

    Двата големи паркинга - пред комплекс „21 век“ и този до хотел „Аида“ в Хасково да се стопанисват от общината предлага кметът Станислав Дечев. Градоначалникът съобщи новината на пресконференция днес в присъствието на медии. На брифинга присъстваше Любомир Михов – началник на отдел "Разпореждане с общинска собственост" в община Хасково.

    За целта той е внесъл извънредна докладна записка, която трябва да бъде гласувана на заседанието на Общинския съвет утре. Кметът Дечев предлага да се учреди дружество по Закона за задълженията и договорите между община Хасково и „Тролейбусен транспорт“ с цел осъществяване на стопанска дейност по стопанисване и експлоатация на паркингите.

    Припомняме, че двата имота бяха отдадени под наем още преди 10 години, но договорът изтича на 3 септември 2022 г. На 14 юли 2022 г. беше обявен публичен търг с явно наддаване за отдаването им под наем отново за срок от 10 години. В наддаването участваха 7 дружества. Търгът беше спечен от Емил Михайлов от Хасково, който е управител и едноличен собственик на капитала на фирмите „Енз груп“ ЕООД, „ЕМ транс“ ЕООД. Той предложи цена от 30 561,56 лева без ДДС на месец, а досега месечната наемна цена на двата паркинга беше 3600 лева без ДДС. Фирмата трябваше да преведе цялата сума за срока на договора от близо 4.4 млн. лева още преди подписването му. Спечелилият търга обаче писмено заявил в общината, че не желае да сключи договор и предложил да се обяви нова процедура, включително и да му бъде върнат депозитът от около 60 000 лева.

    От община Хасково обаче отказват да върнат парите. Решили да развиват стопанска дейност поемайки стопанисването на паркингите. За целта обаче двата паркинга трябва да бъдат оборудвани с бариери, автомати за самотаксуване, камери за видеонаблюдение, касови апарати, пос терминали, както и разходи за външни услуги и разходи за заплати на персонала за първия месец. Оборудването и учредяването на дружеството ще коства около 30 000 лева. Градоначалникът предлага сумата да бъде заделена от общинския бюджет за неотложни и непредвидени разходи. Според Дечев обособяването на паркингите ще отнеме около седмица, като в този срок паркингите да бъдат отворени и гражданите да ги ползват безплатно. Дечев заяви, че се очаква месечният доход от паркингите да е над 20 000 лева. Предстои да се уточни сумата, която гражданите ще плащат занапред при паркиране. Обмисля се и опция за безплатно паркиране в рамките на 15 минути.

    На репортерски въпрос: „Защо община Хасково не е поискала да стопанисва паркингите още преди обявяване на търга“, кметът Станислав Дечев заяви, че идеята му е била администрацията да получи голяма сума пари накуп, които да бъдат инвестирани в нещо практично - изграждане на нови обекти или финансиране на стари обекти.

    "Можехме да направим примерно езерото на "Кенана". Можехме да довършим всички други проекти, за които нямаме довършено финансиране. Можехме да направим два булеварда изцяло", каза Станислав Дечев.

    Паркингите да се стопанисват от общината предложиха и съветниците от БСП – Хасково на заседанието на Общинския съвет, на което беше гласувано да се обяви търг за отдаването им под наем.

    Каква ще бъде съдбата на двата паркинга, ще реши Общинският съвет утре. Заседанието започва в 9:00 часа. Докладната може да видите тук.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Н.
      Н.М
      22 -13
      16:20, 1 сеп 2022
      Всички некомпетентни в тая община
    • 2
      Бр
      браво
      25 -1
      20:14, 1 сеп 2022
      Това трябваше да се случи.Паркингите в Хасково са като оня гьол на границата. Чисти пари.Нито си асфалтирал, нито нещо поддържаш, само пари събираш.Даваш един голям рушвет и получаваш да цоцаш колкото ти душа сака.Тия мръсници общински съветници които бяха ЗА отдаването отново на паркингите са корумпирани лекета.Хубаво че кмета запя друга песен.Да внимават общинските съветници утре какво гласуват за да не ги застигне народния гняв.Онуй лай*о ... няма да го назовавам че ме е гнус сигурно вече си е подготвило пледоарията.Много продажна личност.Ще гледаме утре крокодилски сълзи.
    • 3
      Ня
      Някой
      5 -1
      07:20, 2 сеп 2022
      И аз се сещам за това ла..о което е много противно човече . Естествено че трябва да се изкаже иначе сън не е спал снощи. Няма да назовавам имена, но много хора ще се сетят кой е......
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини