От х:

Днес в x:

Общините кандидатстват наново за 418 млн.лв. от държавата за инфраструктурни проекти

Общините ще кандидатства за ново разпределение на 418-те милиона лева от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които им бяха отпуснати с едно от последните решения на правителството на Кирил Петков. Това става ясно от сайта на МРРБ след среща на служебния министър на благоустройството арх. Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.

На нея двете страни са се договори да бъде изготвен нов списък с общинските обекти, които ще бъдат финансирани. В него ще бъдат включени искания за средства от държавата за ремонт освен на общинска пътна и ВиК инфраструктура, както беше в стария списък, и за улици. Искането за промяна е на Сдружението на общините.

Отново по предложение на НСОРБ финансирането на обектите ще бъде спрямо големината на общините – малки, средни и големи. Сред идеите им е на местните администрации да бъдат предоставени 50% от стойността на одобрените проекти. Те настояват наличието на избран изпълнител да отпадне като критерий за отпускане на средства. Сред изискванията за одобрение и предоставяне на финансиране за един обект остава наличието на валидно разрешение за строеж.

Общините са се ангажирали да внесат конкретно предложение за методика до вторник.

Министърът е посочил, че категорично ще бъде поставено изискване за отпускане на финансиране на ремонт на улиците, по тях да има изградена подземна инфраструктура и да е приложена уличната регулация, което означава че трябва да са изцяло общинска собственост, разясняват още от МРРБ.

По старият списък за област Хасково бяха одобрени за финансиране проекти на стойност 16 366 216 лева. От тях 613 407 лева бяха за община Хасково за изграждането на вътрешна водопроводна мрежа на село Маслиново.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ha
    Hah
    3 -1
    11:27, 13 авг 2022
    Кмете по улица Проф.Георги Китов кога асфалт или канализация ?! Не е честно да оправяте дупките само до имението на Гаргов …
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини