От х:

Днес в x:

Вижте кога и как избраха първата Мис Хасково и Мис България

    В сезона на баловете и конкурсите за красота, как се е случвало това в стари времена, коя е първата Мис Хасково и коя първата Мис Българи, и докъде е стигнала тя в световен мащаб,  разказва в любопитно четиво историчката от Хасково д-р Красимира Узунова.

    „Красиви като дефилиращи манекени били хасковки от старо време! Не по-малко красиви са и техните потомки днес, затова вярваме в силата на женската красота, като спасение в днешните щури и дори безразсъдни времена“, казва д-р Узунова.

    Женската красота винаги е предизвиквала вълнения и емоции, израз на които в нашата съвременност са  организираните конкурси за красавици, превърнали се вече не само в част от развлекателния живот, но и в сериозен бизнес. България не прави изключение в тези занимания и още през далечната 1906 г. в София бил организиран първият конкурс за красота под името „Хубавица на София.  С него столицата на България изпреварила далече във времето световния конкурс „Мис Свят“, който води началото си от 1951 г. Конкурсът за софийска красавица организиран в първото десетилетие на ХХ в., бил израз както на бързото европеизиране на страната, така и на нейното устремно стопанско и обществено  развитие. По това време като израз на  положителните емоции в ежедневието на българския хайлайф, особено място заемали организираните соарета, журовете и  дефилетата в празничните дни на красивите дами в София вечер по булевард „Царя“. Сред най-впечатляващи със своята външност се откроявала дъщерята на основателя на Александровската болница Пантелей Хаджиминчович – Султана Хаджиминчович – Рачо Петрова, по която нескрито се заглеждал и самият княз Фердинанд и която била свързвана години наред с най-обсъжданите софийски клюки около двореца и управляващите.

    Сред софийските красавици в първите години на ХХ в. била поставяна напълно заслужено и Лора Каравелова, дъщерята на известния български политик Петко Каравелов и никой не се изненадал когато 20-годишната известна красавица станала първата носителка на титлата „Хубавица на София“ през 1906 г. 

    Много по-късно, едва през 1929 г., в. „Зора“ организирал провеждането на конкурс за красавици под името „Мис България“. Церемонията се провела в Градското казино, втората най-голяма бална зала в столицата след Военния клуб. В журито, което трябвало да определи най-красивата българка, били поканени известни интелектуалци, сред които и проф. Асен Златаров. Кандидатките не участвали пряко, а журито ги определяло по изпратени снимки, на които момичетата трябвало да бъдат облечени в народни носии. Повече от 200 красавици участвали, а журито допуснало до финала само 8 от тях. Изисквания предвиждали: стройна и елегантна фигура, красиво лице с големи и изразителни очи, да са „нежни, умни и скромни“.

    Изненадващо и за самата нея, първото място спечелила Люба Йоцова. Тя  участвала след това и в конкурса „Мис Европа“ в Париж, като се наредила в челната петица. Поканена била да участва и в конкурса „Мис Свят“ в Америка, но тя отказала. Като носителка на титлата  станала рекламно лице на машина за къдрене на коса и на цигари. Нейният лик бил  отпечатан върху лотарийни билети, а парфюмерийната фабрика „Папазов“ създала парфюм „Люба“.

    В излъчването на своя красавица хасковци  изпреварили националния конкурс. Година преди учредяването на националния „Мис България“, на прага на новата 1929 г., специален комитет в Хасково  организирал в салона на градския  театър местен конкурс.

     Журито било сериозно затруднено при избора от оспорваната конкуренция,  а разногласията прераснали в яростен сблъсък. В крайна сметка журито успяло да  да излезе от ситуацията, като обявило, че  „в присъствието на толкова красиви дами, комитетът по уреждане на вечерта е намерил за благоразумно да даде красиво изработената диадема на театъра“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Х
      х
      9 -1
      17:33, 22 май 2022
      типично по селяндурски и през 1906 не са искали да развалят кефа ни на кмета ни на околийския, чия любовница да е миската
      • Къ
        Кънчо Путкудероф
        9 0
        21:46, 22 май 2022
        Дали са въртяли свирки като сегашните или са правили само кекс .
      • Къ
        кънчо
        6 -1
        01:08, 23 май 2022
        свирките да не са от вчера! Но и едва ли има жива участничка да питаме :)
      • Ба
        Бай Шилв
        1 0
        11:14, 23 май 2022
        Имаше и тогава свирчоци чадо! Само че по нашо време им викахме дудуци!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини