От х:

Днес в x:

„Бащи и синове“: Художниците Ивайло Каменов и Сашо Каменов в галерия „Атанас Шаренков“

    Произведения от последните години на художника Ивайло Каменов и  плакати и запазени знаци на неговия баща Сашо Каменов показва изложбата „Бащи и синове“, която от днес до края на месец юни може да бъде разгледана в художествената галерия на Хасково „Атанас Шаренков“.

    Ивайло Каменов е познат на Хасковската публика от предишните си гостувания, а настоящата изложба поставя акцент върху работата на неговия баща.

    Сашо Каменов (1936-2005г.) е един от най-големите майстори в съвремието ни на плаката и графиката. Завършва Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ при проф. Александър Поплилов в специалност „Приложна графика“.

    През 80-те години е главен художник на Държавно издателство „Техника“ – София, а след 1980 г. е директор на Ателие „Пространствено оформление“ при Творческия фонд на Съюза на българските художници.

    Работи в областта на плаката, фирмените знаци, пространственото оформление и оформлението на книгата. Носител е на много награди от национални и международни изложби и биеналета за приложни изкуства и приложна графика у нас и в чужбина.

    Още като студент дава заявка за това, че ще е един от най-добрите графици и плакетисти със спечелването на националния конкурс за плакат на Пловдивския панаир през 1966 година. Той е автор и на някои от най-популярните знаци, които се използват и до днес, като този на софийското метро и на Млечна промишленост, сегашната марка кисело мляко "Ел Би Булгарикум". Създава и плакати за кампании, като:„Висока скорост 100, 120…“, „20 милиона години еволюция“. Автор е и на първия знак на СДС, който подарява на съюза.

    Изложбата в Хасково се осъществява със съдействието на Института за културно наследство България - Италия и ще остане в изложбената зала до края на месец юни.

    Работите на сина на Сашо Каменов-Ивайло са като бонус, целта е да се покаже традицията. А във фамилията тя са далеч назад във времето. Преди баща му, с изкуство се е занимавала баба му -била дизайнерка. Брат му също е завършил художествено училище, а днес и племеникът му Михаил е студент трети курс керамика в Националната художествена академия.

    Макар да са правени до 1989 г. много от плакатите на баща му, които са изложени в галерия “Шаренков“, са актуални и днес, казва Ивайло Каменов. И признава, че да участва в обща изложба с баща си е сбъдната мечта. Смята Сашо Каменов за гениален творец, защото днес плакатите се правят дигитално и се губи идейността и индивидуализмът.

    „Баща ми работеше проектите си в огромни папки, за да направи един плакат. Неговото поколение беше много силно. Те бяха сред най-силните плакетисти в целия свят заедно с японците и поляците.

    Така само по себе си тази изложба е рядка, защото вече не се работи по този начин.“

    Подредените в изложението плакати и знаци са семейна ценност, те са част от родовото наследство на Каменови.

    За най-младия наследник творец в рода- Михаил работите на чичо му и  дядо му са вдъхновение. Признава, че преглежда често нещата на Сашо Каменов, в които открива майсторството и уникалността на твореца-с малко технически средства да успее да покаже духа на темата или проблема, който характеризира.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини