От х:

Днес в x:

Хасково събра художниците Ивайло Каменов и племенницата на Нерон -Росица Халачева

    Художниците Ивайло Каменов и Росица Халачева се срещнаха за първи път в Хасково. Двамата творци се събраха този следобед, часове преди откриването на общата им изложба в галерия “Форум“. А свързващото звено между тях двамата и домакините в Хасково е Мариела Павлова, директор на Института за културно наследство България-Италия.

    Решава да събере двамата автори в обща изложба, защото смята, че картините им се преливат и създават внушението към публиката, когато са в една изложбена зала за едно цяло.

    „В картини на Росица Халачева е силно изразено женското начало, виталността, нежността и енергията, и твърдостта на мъжа в картините на Ивайло Каменов, които в симбиоза дават устойчивостта на света. Защото нито мъжът може без жената, нито жената може без мъжа“, казва Мариела Павлова.

    „Росица Халачева гостува в Хасково за първи път. Тя е автор, който е с нетрадиционен поглед към света, а това се отразява в картините й, заредени с много енергия.“, представя я Мариела Павлова.

    „Ще се радвам, ако моите картини докоснат душите на хората, защото са рисувани с много любов. Космическата енергия, която аз усещам и минава през мен, влагам и в картините си“, допълва Росица Халачева. Нейни работи има в много частни колекции в България и в други държави.

    Авторката, която е племенница на големия художник Димитър Казаков-Нерон, споделя, че още докато е ученичка е била впечатлена и вдъхновена от чичо си, но това е станало постепенно.

    „Идваше у нас с един голям тефтер и още тогава ми показваше как се рисуват глави на хора. Беше много странен човек. В началото не му обръщах много внимание, била съм дете, но по-късно в израстването си и аз влязох в едни творчески състояния и сега съм тук.“

    Като знамение, че трябва да продължи напред в творческия си път Росица Халачева разказва, че приема нощта преди първата си самостоятелна изложба, организирана от Унгарския културен център у нас. Тогава сънувала Димитър Казаков, а в съня й той бил усмихнат и доволен от работата й. До днес тя пази скъп спомен от чичо си-две негови литографии- „Лазарка“ и „Орфей“, които той й подарил приживе.

    „Той подаряваше много от нещата си. Който му гостуваше в Божурише, не излизаше от дома му без подарък от него“, спомня си племенницата на Нерон.

    За последните две години пък тази съвместна изложба с Росица Халачева е втора поред за Ивайло Каменов в галерия “Форум“. През 2020 година той се представи пред местната публика със самостоятелната си изложба „Пробуждане“. Това му представяне беше първото след 20-годишно отсъствие от изложбените зали. „Неговата творческа енергия се отключи тук отново и затова Хасково е градът, който кара Ивайло да се чувства много добре, а за нас с домакините -от общината и галерията това е много радостно“, сподели директорът на Института за културно наследство България-Италия Мариела Павлова.

    Настоящото му представяне отново е с нещо, което не е правил от години- пластики, но също в неговия характерен стил с друг поглед на космическите измерения през мъжкото начало.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ко
      Колев
      6 -10
      20:17, 7 мар 2022
      Доживяхме да видим Нерон .😴 Народа няма средства... Виж коментара
    • 2
      Пе
      Петрова
      1 -1
      14:26, 8 мар 2022
      Хич не ме интересуват художници и галерии ! Продадени сме ! Утре хляб няма да имаме ! Обърнете внимание на истински важните неща , иначе обичам даже изкуството , но точно сега не му е време !

    Още новини

    Последни новини