От х:

Днес в x:

Обновяват хасковската галерия „Атанас Шаренков“ и читалището във Войводово

Изображение 1 от 5

    Художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково и НЧ „Отец Паисий – 1925“ в хасковското село Войводово ще бъдат обновени. Това ще стане по проект „Културно разнообразие в Хасково“, чието изпълнение бе стартирано от община Хасково, съобщиха от кметството.

    Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 469 184,41 лв., като периодът на изпълнение е 22 месеца – до 30.04.2024 г. Има партньор от Исландия – North Consulting Ehf.

    Предвидено е ревитализиране на пространства в галерията и читалището. Ще се подмени вътрешния интериор в помещенията, ще се обнови оборудването, предназначено за представяне и популяризиране на културни ценности и посещения на публика. Предвидено е организиране на две изложби в хасковската галерия и изработване на адаптирана към уебсайта 360 градусова разходка из галерията.

    В НЧ „Отец Паисий – 1925“ ще бъде реновирана библиотеката, ще бъде изградена нова музейна сбирка, на която ще се представят носии и предмети от бита на трите етноса, представящи местното население - българи, турци и роми. Дейността предвижда и организиране на „Празник на плодородието“ (Боллук панаир) в читалището, който представлява празник на трите етноса в село Войводово - българи, турци и роми.

    В рамките на дейността ще бъдат назначени по един нов служител в художествената галерия и в читалището, които ще подпомагат организирането на събитията и подреждането на изложбите.

    В рамките проекта е предвидено да се разработи Предприемачески план за развитието на художествената галерия в Хасково и народното читалище в село Войводово.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини