От х:

Днес в x:

Автоинструктор: Богаташи спонсорират КАТ

Тошко Мирчонов, автоинструктор

Интервю на Христина Котларска

- Г-н Мирчонов, вчера почина пешеходец, след като бе блъснат от автомобил в Димитровград. Пак вчера в Хасково бе отнесена пешходка, но за щастие, ударът не бе фатален. Вашият коментар?

 - Предполагам, че в Димитровград факторът, който е повлиял, е ограничената видимост. Карали са с висока скорост и не са реагирали веднага. Не е изключено в този момент младежите да са си говорили помежду си, или по телефона.

Малко внимание се обръща на пешеходците. Всеки водач трябва да пази живота и здравето им. Вземете статистика колко акта са съставени на водачи, които не са дали предимство на пешеходците. Броят им ще е нищожен.

Най-опасните пешеходци са възрастните и децата. Те са непредвидими - едните са много бавни, другите - много бързи.

В случая в Хасково - възрастната жена е пресичала на червено, може би не е видяла светофара.

- Добра ли е според вас подготовката в автошколите в Хасково?

- Причината за катастрофите обикновено е високата скорост. Няма инструктор, който да не обърне внимание на ограничението на скоростта. Дори в най-недобросъвестните школи, а такива има, където целта е само да се вземат парите на курсистите. Няма човек, дори без книжка, който да не знае за ограничението на скоростта в града. Стигаме до съзнание и манталитет.

В България подготовката не е отлична, но е над средното ниво. Причините за катастрофите не са в инструкторите. Нека да видим листовките на тези младежи. Те знаят, че в Димитровград ограничението е 50 км., а на този завой, мисля, че е дори 40 км. А той с колко е карал? Няма спирачен път. Според мен е карал най-малко със 70 км/ч. Да не говорим, че аз съм виждал в Хасково коли да профучават със 100, че и повече километра. За една секунда изминава най-малко 40 метра. Знаеш ли колко време му трябва, за да реагира? Вярно е, един добър водач ще успее да реагира адекватно за частица от секундата.

- Един добър водач няма да си позволи да кара със 100 километра в час в града.

- Нека да видим добрия водач, добър гражданин ли е? Да се замислим. А не да ни критикуват, че ние инструкторите не си гледаме работата.

- Има основания за подобна констатация.

- Не отричам, че има несъзнателни школи.

- И шофьорската книжка може да се купи.

- Сигурно може. Аз не съм продавал, но сигурно може.

- Има ли разлика в обучението преди години, когато карахте лади, и сега?

- Ако съпоставим подготовката тогава и сега - няма голяма разлика. Мисля дори, че сега е по-добра, защото се учат на по-съвременни автомобили.

Лошото е, че сега шофьорите са много несъзнателни. Едно време курсистите ни гледаха в очите и ни слушаха. Сега е трудно да дадеш акъл на курсиста. Няма никакво съзнание.

Има пари, качи се в автомобила, настъпи газта и не му пука. Има актове, ама знае, че баща му ще ги оправи.

Няма възпитание. Как един невъзпитан човек да бъде възпитан на пътя?

- Как според вас могат да се ограничат катастрофите?

- Навремето съм бил лектор и ходихме по предприятия да водим лекции. Може би няма да съм точен, но през 1986 имаше 1 400 убити на пътя. Като имате предвид слабото движение тогава и автомобилите, които не се движеха с повече от 80 км ч. Това е война. Управлението на автомобила е война и никой не може да я спре. А всяка война взима жертви.

Според моите наблюдения жертвите на пътя са постоянна величина. Движат се между 1100 и 1 400 души годишно.

Сега движението е много оживено, автомобилите стават по-бързи, хората по-стресирани и разсеяни... Никой не отчита фактора стрес.

Шокира ме агресията на пътя и тя се изразява във високата скорост.

- Вършат ли си работата органите на реда?

- Къде са контролните органи? Зад храстчетата извън града. Комерсиализира се проверката. Те гледат да си изкарат заплатата. Предполагам, че началникът им сутрин казва: "Днес да се върнеш с 10 акта". Той трябва да внесе приход в държавата. Него не го интересува да застане на възлово място в града и да регулира движението. Застава зад храста и спира автомобил, който е превишил скоростта с 20 км ч. Вярно е, че е в нарушение. Но има много по-критични точки в града.

Проверете колко акта са съставени на шофьори, които не са дали предимство на пешеходец и колко пешеходци са глобени. Да видим и културата на пешеходеца.

Много често пешеходците минават на червено. На мен ми е изскачал пешеходец на светофарите до театъра, едва съм спирал. Пешеходецът трябва да знае, че има една опасна зона, в която шофьорът не може да реагира. Не трябва да изключваме и вината на пешеходците. Време е да се глобяват пешеходци.

Друго - къде е държавата? На кръстовището до АГО една година зееше дупка, поне на 10 катастрофи съм бил свидетел там. Дупка, за която трябват 20 лопати асфалт.

В България е отрупано с пътни знаци. Не е необходимо. Дават прекалено много информация на водача.

В листовките има глупости, които не са необходими на шофьорите. Правени са от психолози, за да могат да късат курсистите, да им взимат отново пари за изпит.

Един въпрос от листовките - каква трябва да бъде мощността на мотоциклета за категория А1? Ти се явяваш за В категория, ще управляваш автомобил, а те - този мотоциклет с каква мощност е? За какво ти трябва на тебе тази информация? Трябват ти пет знака и десет правила.

- Ще ограничат ли според вас нарушията по-големите глоби?

- Със сигурност. Въпреки, че има собственици на много богати фирми, които спонсорират КАТ и техните деца няма как да бъдат глобени за нарушения. Купуват гуми за техните коли и пълнят резервоарите им с бензин.

Но каквото и да си говорим, дори в идеални условия - перфектен шофьорски курс и ефективни контролни органи, ако самосъзнанието на шофьора го няма, катастрофите ще продължат.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини