От х:

Днес в x:

Деца от „Смирненски“ месиха ритуални хлябове

    25 деца от ОУ „Христо Смирненски“ в Хасково се включиха в обучителните занимания, посветени на здравословното хранене и проследиха с интерес пътя на хляба от житното зрънце до трапезата.

    Ралица Георгиева от мрежа „Хлебни къщи“ разказа на децата за всичко, свързано с хляба в българските традиции. Хасковлийчетата слушаха с интерес приказката „Пътят на хляба“ и разбраха, че малките зрънца изминават дълъг път до „превръщането“ им в брашно и хляб.

    Хлябът е символ на семейството и съпровожда човека през целия му жизнен път от най-ранна детска възраст. Да месиш хляб, да спазваш традициите, да уважаваш хляба – това е урок, който се предава от баба на внучe, от родител на дете, от учител на ученик.

    Децата първо рисуваха в брашно, слушаха поучителни разкази и притчи, произнасяха благопожелания при всяко докосване на брашното, а след това сами замесиха хлебни фигури, които украсиха и изпекоха под вещото ръководство на Ралица Георгиева. Никой не е по-голям от хляба, припомни майсторката. Децата разбраха, че рецептата за вкусно домашно печиво включва не само майсторлък, но най-вече много желание, добро сърце и щипка любов.

    Всички се убедиха, че любовта и позитивната мисъл са най-добрите „майстори” на хляба. Присъстващите научиха още интересни неща за „солта на живота”, споделиха знания за символиката на водата, захарта и закваската, които са важни съставки на хляба.  Благоуханието на току-що изпечен хляб и настроението на присъстващите създадоха уникална атмосфера, доказваща, че хлябът е велик обединител.

    Творческото месене на хляб в ОУ „Христо Смирненски“ е част от дейностите по проект „Fit 4 Life” на програма Еразъм+, който училището спечели през 2020 година, заедно с деца от Гърция, Испания, Румъния, Северна Македония и Хърватия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини