От х:

Днес в x:

Търси се помещение за доброволческата организация в помощ на украинците в Хасково

Марина Ташева-една от доброволките в Хасково, които помагат на пристигналите в областния център жени, деца и мъже, бягащи от Украйна. Срещаме се по обяд на площад “Общински“ с нея. В ръцете си държи като изключително ценно съкровище книжка с красиви рисунки и малко текст на български, и детска игра. Запознаваме се и веднага разказва, че книгата и играта са й предоставени само преди малко от друга жена, която й е заръчала да ги занесе на дете от Украйна, намерило подслон тук в Хасково.

„Идеята е да видим как по-малките деца от украинските семейства ще възприемат тези книжки с български текст, ще им предоставим още, ако им харесат, за да могат да свикват с българския език“, бърза да разкаже Марина.

Когато сме седнали вече в парка пред Дома на техниката, я забелязвам, че държи ръка, свита в юмрук върху дамската си чанта, все едно там крие свидна тайна. Питам я какво става. А тя изважда от чантата си таблет. Много е ценен, защото ще отиде при украинче-по-голямо момче, което е настанено вече в Хасково с майка си и учи онлайн. Повечето от по-големите деца, които пристигат, продължават обучението и въпреки ситуацията учителите им от Украйна не спират да им преподават по интернет, но затова трябва добра връзка. Момчето учи през телефона си сега, но оттук нататък ще има възможност да улесни обучението с чрез този таблет, обяснява Марина и очите й греят от радост, че е успяла да намери начин как да помогне.

Заслугите не са само нейни в тази помощ към десетки хора от Украйна, която вече е оказана в Хасково. Още в началото на бежанския поток, който тръгва заради войната там, Марина и нейни приятелки се включват спонтанно във Фейсбук групите в помощ на украинците. Когато хората стават много и за да успеят да координират по-добре работата си и да я насочат към онези бежанци, които пускат информация, че се насочват към нашия регион, правят отделна Фейсбук група „Помощ за Украинските Бежанци Област Хасково“.

Така пет съмишленички посвещават последните си седмици на доброто, на каузата за човечност и взаимопомощ. Стават връзка между институциите, търсещите и предлагащите помощ. Но засега действат само през интеренет и по телефона, което затруднява комуникацията.

Вещите, които хората даряват, доброволките събират в цветарския магазин, която върти едната от тях. Другата предоставя фото ателието си в комплекс „21 век“ от време на време, за да се виждат и да обсъждат задачите. Не винаги този вариант обаче е удобен, тъй като трябва да се съобразяват и с работния й график.

За да са истински полезни е необходим офис, който да е в централната част на града и по примера на създадените в другите големи центрове у нас организации, да е на лесно и достъпно място. Тъй като са неформална организация, доброволците от Хасково няма как да разчитат на помощ за предоставяне на помещение от институциите, но се надяват, че и тази ситуация ще намери решение, ако някой благодетел реши да предостави свое място, което не ползва в момента, за определен период от време.

„Има хора, които се свързват с нас и отварят домовете си за настаняване на бежанците, други ни се обаждат, за да намерим квартира, която те поемат и се грижат за настаненото семейство като за свои роднини. Хората помагат според възможностите си. Ако имахме обаче някакво помещение на леснодостъпно място в града бихме могли да организираме дежурства на доброволците и това би улеснило много координацията и бихме били още по-ползотворни“, споделя Марина.

Haskovo.net ще съдейства за контакт с доброволците на телефон: 038/ 536 554

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    хахо
    9 -7
    07:04, 25 мар 2022
    Поискайте от общината за временно ползване помещението под ритуалната зала в Младежкия център
    - бившия ресторант.
  • 2
    Бр
    Браво на тези жени!!!
    4 -5
    10:46, 25 мар 2022
    И наистина - със сигурност общината или областната администрация могат да предоставят такова помещение.
Последни новини