От х:

Днес в x:

При необходимост настаняват украинци и в бежанския център в Харманли

Изображение 1 от 3

    При повишаване на бежанската вълна от украинци към страната ни и увеличаване на броя им в региона на Хасково, те ще бъдат настанявани и в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Това обяви на брифинг днес областният управител на Хасково Катя Панева, след края на заседанието на Кризисния областен център. Тя уточни, че центъра в Харманли има възможност да бъдат поети 1200 бягащи от войната в Украйна, които да бъдат отделени от останалите, настанени там. Засега обаче до такава ситуация не се стига.

    До момента на територията на Хасковска област има 277 украински бежанци. Половината от тях са настанени в хотели в региона, други са намерили подслон в частни домове или са си наели сами квартири.

    Регистрираните и вече получили документ с личен номер на чужденец са 15. На територията на област Хасково вече работят два регистрационни пункта за издаване на документи за временен статут. Подалите документи за регистрация са 25 души. Единият от тях е в ОД на МВР Хасково, другият в районното полицейско управление в Свиленград. На децата под 14-годишна възраст не се издава ЛНЧ, те се записват по номера на родителите.

    Има подадени документи за 7 деца, които искат да постъпят в училища в областта. Прави се обаче преглед на медицинската им документация от Регионалната здравна инспекция за синхронизиране на поставените ваксини с българския ваксинационен календар. Ако има липсващи документи, на тези деца ще им бъде направена проба за полиомиелит и ако всичко е наред с пробата, те ще могат да тръгнат на училище или детско заведение. Специално за учениците обаче важен момент е, че те могат да се запишат и да постъпят в училище не по-късно от 30 дни преди края на учебния срок, ,точни Катя Панева.

    В помощ на властите работят и доброволци. Изяснява се въпроса и за ускорената легализация на дипломите на медици украинци, които са пристигнали в Хасковско и искат да започнат работа.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      14
      1488
      16 -3
      15:56, 23 мар 2022
      по принцип там им е мястото
    • 2
      88
      88
      8 -4
      16:02, 23 мар 2022
      важно е те да са живи и здрави и да им се дават пари ,но за болните деца и пенсионери няма стотинка !!!!! киро вънка от БГ и си ходи у при янките ,вземи си и хасковският каун асенчо и се оправете двамата .вънка кирееееееееееееееееееееееее
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини