От х:

Днес в x:

Гражданин обжалва в съда такса смет в Димитровград и Бодрово за 2022 г.

    Гражданин обжалва такса битови отпадъци в Димитровград и Бодорово за 2022 г.

    Димитровградчанинът Паско Запрянов и адвокатът му Бойчо Бойчев бяха подали жалба срещу решение №613 от 16.12.2021 г. на Общински съвет – Димитровград. По този повод днес в Административен съд – Хасково се проведе първото заседание по делото.

    По време на процеса адвокат Бойчев заяви, че поддържа жалбата срещу решението на Общински съвет - Димитровград, с което е фиксирана такса смет за 2022 г. Той и клиентът му поискаха да се назначи съдебно-счетоводна експертиза, с която да се направят изчисления на дължимите суми за двете населени места, както и да се установи дали има двойно заплащане за контейнери тип бобър. Настояха за писмено формулиране на въпросите към вещото лице.

    Адвокат Николай Колев, представляващ Общински съвет – Димитровград, заяви, че оспорва жалбата. Той не възрази за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза.

    Така председателят на 3-членния съдебен състав Пенка Костова отложи делото и го насрочи за 11 май.

    След днешното заседание Паско Запрянов и адвокатът му заявиха, че промилите за двете населени места са прекалено високи.

    „При предходните две оспорвания за 2020 и 2021 г. изискахме експертизи, които доказаха, че изискваните суми примерно от Бодрово са с 1/3 повече от план-сметката“, заяви Паско Запрянов. Той уточни, че план-сметката за селото е 20 000 лева, а изискуемата сума е над 28 000 лева, а реалните разходи са от порядъка между 12 000 и 14 000 лева.

    „Приходите, които се вземат от това население са доста по-големи от разходите, които се извършват за сметосъбиране“, каза адвокат Бойчо Бойчев. В тази връзка той и клиентът му настояват за отмяна на решението на Общински съвет – Димитровград за такса битови отпадъци за 2022 г.

    Припомняме, че през годините са оспорвани и други решения за такса битови отпадъци за 2020 г. и 2021 г. Жалбите, касаещи Димитровград и Бодрово бяха отхвърлени. Съдът обаче отмени текстовете за такса смет за 2020 г. в община Хасково, като беше атакувана и таксата за 2021 г. Публикация може да видите тук.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини