От х:

Днес в x:

Съдът отхвърли жалбата срещу такса смет в община Хасково за 2022 година

Административен съд – Хасково отхвърли жалбата против решението на Общински съвет – Хасково, с което е определен размера на таксата за битови отпадъци в община Хасково за 2022 г., съобщиха от Темида.

Жалбата бе подадена от граждани и организации против решението на местния парламент от 17 декември 2021 г. Оспорването касаеше частта му на раздел II, с който е определен размера на таксата за битови отпадъци за 2022 година за населението на град Хасково, за населението и за жилищата на предприятия в IV зона и местностите „Кенана“, „Куба“ и „Туристическа хижа“, за населението и за жилищата на предприятия в V зона, за населението в селата на община Хасково, за всички нежилищни имоти на предприятия.

Тричленният съдебен състав постановява, че не са били допуснати съществени процесуални нарушения в хода на производството по издаване на оспорените части на решението.

Магистратите приемат и че не е налице неспазване на установената форма на оспорените части на акта, като същият съдържа съответните мотиви за определяне на таксата за битови отпадъци.

„Решението – в оспорените му части, е мотивирано в достатъчна степен, както в своята разходна част, така и в приходната“, се казва в мотивите на съдебното решение.

Според съда, оспорената част на решението на Общински съвет – Хасково не е в противоречие с материалния закон. Прието е, че няма законова пречка таксата за битови отпадъци да се определи върху данъчната оценка на недвижимите имоти, като бъде изключен основният способ по чл.67, ал.1 от Закона за местните данъци и такси – принципа за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

Решението на съда не е окончателно. Същото подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини