От х:

Днес в x:

Съдът отмени такса смет за 2022 г. за Димитровград и Бодрово

Административен съд - Хасково отмени таксата за битови отпадъци за 2022 г. за Димитровград и за село Бодрово, съобщиха от Темида.

Размерите на налога бяха определени от Общински съвет – Димитровград с решение №613 от 16.12.2021 г.

За да отмени решението в оспорените му части, съдебният състав е констатирал, че при приемането му са били допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, довели до ограничаване възможността на заинтересованите лица и в частност на жалбоподателя, за участие в производството.

Преди приемане на акта не са били обсъди предложенията и възраженията на заинтересованото лице. Това е довело и до нарушение на материалния закон, доколкото обсъждането на предложенията и възраженията е могло да доведе до постановяване на административен акт с различен правен резултат, се посочва в съденото решение.

Магистратите приемат и че в нарушение на чл. 7, чл. 1 от Закона за местните данъци и такси, такса битови отпадъци (ТБО) за Димитровград и Бодрово е била определена при размер на разходите, надхвърлящ необходимия за покриване на материално-техническите и административни разходи по предоставяне на услугите събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината.

В решението се посочва също, че по делото е било установено, че за част от разходите по ТБО са били заложени отчисления за ДДС, в нарушение на чл. 3, ал. 5 от Закона за данъка върху добавената стойност. Съгласно тази разпоредба местните органи не са данъчно задължени лица що се касае до събраните суми от такси, поради което и не следва да начисляват ДДС за предоставянето на услугите по ТБО, посочват още съдебните магистрати.

Припомняме, че ВАС отменени решенията за такса смет за 2020 и 2021 г. в община Хасково. Това за 2022 г. се обжалва в Административен съд – Хасково. От кметството заявиха, че ще приспадат надплатените суми при следващи задължения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини