От х:

Днес в x:

Над 18 000 дела са образувани в Административен съд – Хасково за 15 години

15 години се навършват днес от началото на правораздавателната дейност на Административен съд – Хасково, съобщиха от Темида. На този ден е образувано първото административно дело в съда.

Административен съд - Хасково започва работа в състав от 5 съдии, в това число и председател. Начело на съдебната институция е съдия Теодора Точкова, която ръководи съда до 2015 г., когато е назначена за Главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. През същата година за председател на съда е избрана съдия Хайгухи Бодикян, която след изтичане на мандата ѝ през 2020 г. започва работа като съдия във Върховния административен съд. През 2021 г. за председател на Административен съд – Хасково беше назначена съдия Василка Желева. Към момента в съда правораздават 8 съдии.

Първоначално съдът осъществява дейността си в помещения, предоставени от Окръжен съд - Хасково, а на 20 март 2009 г. официалното е открита нова сграда за нуждите на Административен съд – Хасково. Тя е съобразена със спецификата на работата, числения състав на съда и необходимите като брой и вид помещения, и осигурява нормални условия за работа на магистратите и служителите.

През годините Административен съд – Хасково допринесе за правилното и законосъобразно развитие на обществените отношения в региона и страната, свързани с административното право. В тази връзка за периода от 2007 г. до сега в съда бяха образувани 18 008 дела, от които 11 393 първоинстанционни административни дела и 6 615 касационни дела. Общо свършените дела за периода са 17 698 бр.

„През изминалото време съдът следва принципите на административното правосъдие и се стреми да постига достойно присъствие в съдебната система на Република България. Всички магистрати, прилагайки правото, ежедневно работиха за върховенството на закона и за защита правата и свободите на гражданите и организациите.

За петнадесет години с професионализъм, воля и всеотдайност магистратите и служителите от Административен съд - Хасково доказаха, че административното правосъдие се отличава с качество и бързина, с достъпност и прозрачност, а съдът успешно се утвърди като модерен и отговарящ на европейските стандарти в правораздаването.

Чрез упоритост и търсене на истината, и занапред ще утвърждаваме законността и правовия ред. Със силата и енергията, която влагаме в работата вярваме, че ще продължим да отстояваме авторитета на Административен съд – Хасково и на административното правораздаване като цяло“, съобщиха от Темида.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Коцето
    3 -4
    16:54, 1 мар 2022
    Браво! Един съд който работи наистина!
  • 2
    Ня
    Някой
    4 -3
    08:12, 2 мар 2022
    Искам да питам защо във този съд всички съдии са жени? Толкова ли няма някой кадърен мъж - съдия за да работи там!
Последни новини