От х:

Днес в x:

Теодора Точкова: Правомощията на главния съдебен инспектор не се прекратяват с изтичането на мандата

„Не може да се приеме, че с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите правомощията им се прекратяват. Противното означава контролния орган да спре да функционира, което е невъзможно и не отразява волята на законодателя“. Това пишеглавният съдебен инспектор Теодора Точкова в отговор на запитване на Haskovo.net по повод съдебно решение.

Софийския районен съд (СРС) отмени като незаконен акт на Теодора Точкова, тъй като прие, че от 2 април 2020 г. тя не е главен съдебен инспектор и сезира прокуратурата, че самоволно е извършила действие, което е в кръга на служба, която не заема. В решението си съдът говори за узурпиране на власт и констатира, че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна криза в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Повече за случая може да видите тук.

От позицията на Теодора Точкова става ясно, че тя продължава да изпълнява законно задълженията си като главен инспектор.

Ето целият й отговор по казуса, без редакция:

Мандатът на главния инспектор и инспекторите е регламентиран в чл. 132а, ал. 2 и ал. 3 от Конституцията на Република България, като главният инспектор се избира за срок от 5 години, а инспекторите – за срок от 4 години.

Действително мандатът ми изтече на 09.04.2020 г., но въпреки това правомощията ми не са прекратени, тъй като не е проведен нов избор за главен инспектор, респ. не е започната такава процедура от Народното събрание, поради което продължавам да осъществявам правомощията си.

Мандатът на инспекторите в ИВСС също е изтекъл, но Инспекторатът е постоянно действащ орган и същият не може да спре да функционира.

Непрекъсваемостта на работата на Инспектората е залегнала в разпоредбата на чл. 44, ал. 1 от ЗСВ, която изисква Народното събрание да избере нов главен инспектор и инспектори не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичането на техния мандат. В настоящия случай това трябваше да стане не по-късно от 14.01.2020 г. – за инспекторите и не по-късно от 09.02.2020 г. – за главния инспектор.

С така уредената процедура по избор на главен инспектор и инспектори е заложено реализирането на един от основните принципи на функциониране на администрацията, непрекъсваемостта в нейната дейност. С него се гарантират последователност и приемственост в работата на държавните органи. В подкрепа на този извод е и отмяната на разпоредбата на чл. 47, ал. 1 ЗСВ (отм., ДВ, бр. 29 от 2019 г.), съгласно която „главният инспектор и инспекторите встъпват в длъжност в деня на изтичане на мандата на лицата, на чието място са избрани“. Законодателят отмени посочения текст, именно поради необходимостта да се осигури приемственост в работата на главния инспектор и инспекторите и поради реалната възможност новият избор да не се проведе преди изтичането на мандата на действащите инспектори, съответно на действащия главен инспектор.

Конституционният съд има няколко решения, разглеждащи въпроса за мандата, като в свое решение № 13/15.12.2010 г. по к. д. № 12/2010 г. Конституционният съд ясно е дефинирал различния режим на мандатите на едноличните органи и на колегиалните органи, какъвто е ИВСС. Разликата при мандата на колегиалните органи, спрямо едноличните се изразява в това, че само мандата на колегиалния орган е подчинен на конституционния принцип за осигуряване на непрекъсваемост в дейността на органа. С други думи, не може да се приеме, че с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите правомощията им се прекратяват. Противното означава контролния орган да спре да функционира, което е невъзможно и не отразява волята на законодателя.

Също така, в решение от 21.03.2014 г. на ВАС по адм. д. № 10272/2013 г., оставено в сила с решение от 25.06.2014 г. на 5-членен състав на ВАС по адм. д. № 5698/2014 г. съдът е обсъдил легитимността на първия главен инспектор на ИВСС (предвид изтеклия му мандат), като се е позовал и на решението на КС по к. д. № 12/2010 г. Върховният административен съд е приел, че „чрез мандатността се цели ефективно функциониране на институциите и временното осъществяване на пълномощия до избиране на приемник не следва да се възприема като насочено към преодоляване на демократичния принцип за ротация. Функционалната необходимост от непрекъсваемост предотвратява междувластието, като осигурява успешното функциониране на държавните органи и е в основата на демократичния процес, изискващ работещи институции, като гаранция за съществуването на правовата държава“. В този смисъл изпълнението на правомощия в условията на изтекъл мандат не води до нищожност или незаконосъобразност на действията на главния инспектор и по този начин осъществяваната дейност се ползва със законова легитимация.

В тази връзка, тъй като Инспекторатът е постоянно действащ орган и същият не може да спре да функционира, а към настоящия момент не е проведен избор за инспектори и главен инспектор, включително не е започната такава процедура, главният инспектор и инспекторите продължават да изпълняват функционалните си задължения в ИВСС до встъпването в длъжност на избраните от Народното събрание нови инспектори и главен инспектор.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ти
    Ти
    24 -2
    18:35, 9 дек 2021
    Няма нещо в тази псевдодържавичка, което да е нормално.
    Жалко, че съм се родил тук!
    • По
      Последният хасковлия
      16 -2
      19:05, 9 дек 2021
      Какви са тези точки и запетайки бе
    • На
      На село
      19 -3
      20:08, 9 дек 2021
      Да оди пеш до село и там да си остава.Ако си купи овце, ще е пд-добре.Пълен провал като юрист.
    • За да се изясни целия казус
  • 2
    Вс
    все пак
    17 -1
    18:51, 9 дек 2021
    Можеше и по лошо да е.
  • 3
    Па
    Паржу
    14 -3
    19:20, 9 дек 2021
    Ах как ти са иска да е така
  • 4
    То
    Точка
    15 -3
    22:15, 9 дек 2021
    А това дето е оставила след себе си кога ще се омете.
Последни новини