От х:

Днес в x:

Номинираната за главен съдебен инспектор Точкова с дългове

Съдия Теодора Точкова

Председателят на Административен съд Хасково Теодора Точкова е затънала в дългове, става ясно от публичната информация за имотното й състояние. Преди дни тя бе номинирана за главен съдебен инспектор заедно с колежката й Вера Чочкова от Софийски градски съд. Под номинацията на Точкова са се подписали двама съдии, а за Чочкова – 12.

ИМОТИ

В декларацията си от януари 2009 г., публикувана на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, Теодора Точкова не е посочила данни за конфликт на интереси. Декларирала е, че има ипотечен кредит от 70 000 лв. от 2006 г. и 20 000 лв. в кредитна карта. Същата година съдия Точкова е използвала парите от кредита за покупка на вила с площ 586 кв.м. в село Развигор, община Брацигово. Тя притежава половината от нея. Още тогава тя и съпругът й Васил Иванов Точков я даряват на Любка Трифонова, но си запазват правото да я ползват.

Допълнителната информация за Точкова е за сделки в Хасково. Става дума за заличаване на ипотеки за два гаража. И в двата случая като ипотекарен длъжник освен Точкова и съпруга й, който е адвокат в Хасково, са вписани Даниел Гаргов и "Хели ойл" ООД. Според справка в търговския регистър "Хели ойл" се занимава с превози и търговия с горива, чийто капитал е 5000 лв. Управители на дружеството са Генчо Иванов Точков (съвпадението на имената предполага, че е брат на съпруга на съдийката - Васил Иванов Точков) и Даниел Гаргов, а съдружник е фирма "Тиваинвест" ООД. Управители на тази фирма са Даниел Гаргов и Цвети Лалов.

От 2009 г. насам Точкова е пращала само уведомления, тъй като няма промяна в имотното й състояние. Срока за погасяване на кредита й от 70 000 лв. е 2026 г.

РЕЗУЛТАТИ

В същото време, видно от доклада на съда за 2013 г., Теодора Точкова е пожънала добри резултати като административен ръководител. От доклада на Административен съд Хасково за 2013 г. става ясно, че са образувани 1056 нови дела. Като се прибавят несвършените и върнатите за ново разглеждане, общият им брой става 1226. По същество са приключени 965 дела, което е 89%, а 129 са били прекратени. От съдилището отбелязват като положителна тенденция бързината и качеството при постановяване на съдебни актове. 154 са върнати от ВАС, 109 са изцяло потвърдени. Потвърдените от ВАС актове на Хасковския административен съд са 70.78 на сто.

СТАНОВИЩА

Според съдия Точкова кадровата политика е най-големия проблем на на съдебната система и трябва да се промени, пише в представянето й като кандидат за главен съдебен инспектор. В частност се нуждаели от промяна правилата за кариерно израстване на магистратите и за преместване от един орган на съдебната власт в друг. Точкова смята, че трябва да отпадне възможността във върховните съдилища да се назначават юристи, които не са били до момента съдии, както позволява Закона за съдебната власт. 46-годишната съдийка предлага свободните бройки във ВАС да се запълват от съдии от административните съдилища, а тези във ВКС - от общите.

КАРИЕРА

Юридическият й стаж започва от юни 1993 г., когато е назначена като стажант-съдия в Окръжен съд Хасково. Кариерата й преминава през районен съд, където 4 г. е била зам.-председател, след това в Окръжен. От началото на 2007 г. досега е председател на Административния съд.

В края на седмицата кандидатурите на двете съдийки ще бъдат обсъдени публично, а те ще представят вижданията си за дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет. В крайна сметка обаче, за да влязат реално в състезанието за поста, Чочкова и Точкова трябва да бъдат номинирани от някоя от парламентарните сили, тъй като изборът се прави от Народното събрание с 2/3 мнозинство.

Теодора Точкова отказа да коментира пред репортер на Haskovo.net, преди да е минало представянето в София. Днес не отговори на телефонни позвънявания, за да обясни сделката с вилата и връзката си с известния хасковски бизнесмен Даниел Гаргов.

СТАТУТ

Инспекторатът и главният съдебен инспектор са ключови в съдебната система. В техните правомощия, определени в Закона за съдебната власт, са проверки на всички съдии, прокурори и следователи, както на административните ръководители на съдилищата в България. Инспекторатът предлага на Висшия съдебен съвет налагането на дисциплинарни наказания за всички тях. Главният съдебен инспектор участва в работата на ВСС, но без право на глас.

Анета Кутелова 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини