От х:

Днес в x:

В Хасковската математическа гимназия развиват кариерното ориентиране в модерен STEM кабинет

    В Хасковската математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ високите технологии с практическа насоченост вече са факт. Учениците от гимназията започнаха обучението си в модерния STEM кабинет, което училището изгради по проект.

    Разработката за създаването на STEM центъра за хардуерни и софтуерни технологии и 3D принтиране е одобрена в края на миналата година.

    Този проект се случва на фона на 50-ата годишнина, която отбелязва от създаването си Природо-математическата гимназия.

    „Целта ни е да ги учим, но и практически да показваме на нашите ученици какво е иновация. Залагаме на практиката, за да се усети перспективата“, каза директорката на училището Гергана Петрова.

    Центърът е снабден с 3D принтери и скенери, интерактивни устройства, лаптопи с високи характеристики и интерактивни дисплеи.

    Насочеността на този проект именно към областта на технологиите и то такива от най-висока класа, е продиктувана от нуждите на учениците в гимназията, разясни още директорката.

     „Много от нашите ученици са членове на отбора по информационни технологии и това всъщност беше тяхна идея и създаването на подобен център възникна естествено от техните въпроси и интереси“

    Първите, които се обучават да работят с технологиите в Центъра от IT специалисти, с които гимназията си партнира, са ученици от 11 и 12 клас. Показан им беше процесът по създаването на триизмерен обект, а също и как сами да сглобяват и калибрират, и какви действия могат да извършват с 3D принтерите.

    Практическата насоченост от работата в кабинета е, че в него е обхванат не само чисто технологическия профил в гимназията а„софтуерни и хардуерни науки“, а и процеса на обучение в профила „природни науки“, тъй като тези модерни технологии се използват все по-широко за създаването на импланти, които се използват в медицината. „Ето, бизнесът вече е в училище!“, каза директорката.

    Гимназията ще се включи в още 4 обучения и семинари с IT специалисти по спечелените два проекта по Националната кампания „Бизнесът преподава“.  „Ще надграждаме със специалисти и от други сфери, за да могат учениците ни да получат по-добро кариерно ориентиране“, обясни тя.

    Един от учениците, които днес минаха обучение е Рая. Нейната страст е рисуването. „Технологиите и триизмерните принтери намират успешно приложение в изкуството и благодарение на това ново обучение аз открих нов софтуер, което вероятно ще приложа в моята работа като художник“,чертае перспективи тя.

    А съученикът й Цветомир Стайков от 11Б клас вече разработва свой проект, свързан с 3D технологиите. Това е принтер по негов дизайн. Различното в разработката му е, че има възможност за приспособяване на  модули, с които да се извършват различни дейности и обработват различни материали. Идеята му първо тръгва чисто прагматично-за да си помага в своите проекти. Започва да проучва в детайли механиката и програмирането на подобно устройство. Все още работи по него и прави всеки детайл сам. Признава, че това му отнема много време, но иска да експериментира и да се обучи още повече в тези технологии. До месеци обаче се надява да представи разработката си.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Id
      ideat
      10 -2
      20:42, 7 дек 2021
      Можеше за по-простите STEM да го преведете... Science, technology, engineering, and mathematics. - Наука, технологии, инженерство и математика... или просто сме големите стемчовци.
    • 2
      Да
      Да бе
      6 -5
      21:18, 7 дек 2021
      Развиват кривите макарони
    • 3
      Ми
      Митьо
      1 -7
      22:40, 7 дек 2021
      Ганьо пак са прай на умен Виж коментара
    • 4
      Не
      Неизвестен о осведомен
      8 0
      10:01, 9 дек 2021
      Жалко само ,че не епървото обучение
      Бивша учителка показа преди две години
      Работа с триде притер но тогава не бяха викани медий за реклама

    Още новини

    Последни новини