От х:

Днес в x:

Президентът Румен Радев на 50-годишния юбилей на ПМГ-Хасково: За първи път сънувах речта си!

    "Изнасял съм речи на най-различни места и по най-различни поводи, на най-престижни международни форуми, но никога не съм сънувал, че произнасям реч. Когато получих поканата да бъда част от този юбилей, вечерта аз сънувах. Сънувах, че заставам тук пред своите учители, пред нашите ученици-нашето бъдеще, пред обществеността на Хасково, и че държа реч. За първи път!“. С това емоционално признание президентът Румен Радев започна приветствието си пред пълната зала в читалище „Заря“, където тази вечер той беше почетен гост на концерта, посветен на 50-годишнината от създаването на Природо-математическата гимназия “Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, чийто възпитаник е и самият той.

    По думите на президента вълнението на всички ученици на училището-бивши, като него и настоящи, се дължи вероятно на факта, че отбелязването на 50-годишнината е като едно завръщане към себе си.

    „Учениците на хасковската математическа гимназия са навсякъде днес-в бизнеса, в президентството, в изкуството, в спорта, но за нас всичко започва от тази гимназия-осъзнаването ни като личности и възприемането на света, нашите мисли и идеи за България“, посочи още президентът Румен Радев.

    „Възрожденският дух и отдадеността на преподавателите превърнаха ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в училище, което дава вяра в бъдещето на България. Успехите на тази гимназия нямаше да ги има, ако я нямаше възрожденската и прогресивна хасковска общественост, защото хората в Хасково ясно са осъзнали, че образованието е ключът към успеха“ , каза още държавният глава. В близо десетминутното си си слово той не пропусна да открои и успехите на възпитаниците на училището, които са сред водещите в националните олимпиади по природни и математически науки, в литературни конкурси и в спортни състезания

    Математическата гимназия в Хасково е сред първите, изградили STEM център, който дава широки перспективи, както за по-бързото навлизане на учениците в софтуерните и хардуерни науки и съвременните технологии, така и за тяхната успешна реализация в живота.

    За юбилея на директора на математическата гимназия Гергана Петрова президентът Радев връчи почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“.

    При пристигането си по-рано пред читалището държавният глава беше посрещнат от първия директор на математическата гимназия и негов преподавател Дойчо Кръстев, а на влизане в злата-на крака и с овации. Сред гостите за юбилея беше и класната на Радев в математическата гимназия Стефана Сивова.

    От трибуната Дойчо Кръстев припомни за основаването на гимназията, а заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова прочете поздравителен адрес по повод юбилея на училището от министър акад. Николай Денков.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини