От х:

Днес в x:

Иновативните практики на учене стимулират децата към повече знания и ранно кариерно ориентиране

    Природо-математическата гимназия „Акад.Боян Петканчин“ в Хасково е за четвърта поред година иновативно училище. От днес тя домакинства на дейности по Националната програма „Иновации в действие“. В тази връзка й гостуват партньори от Националната математическа гимназия в София и Математическата гимназия в Бургас. Присъстват директори, заместник- директори и ученици. Освен това, гост в елитната гимназия в Хасково е и партньорът й по програма Еразъм+ от 19-о основно училище в гръцкия град Серес.

    „Срещата ни наистина е интересна, защото е многоезична, което е предизвикателство и за нас преподавателите, и за учениците, тъй като едновременно говорим на два езика“, посочи директорът на хасковската математическа гимназия Гергана Петрова. По думите й показателно за успешната учебна дейност са постиженията на учениците. А най-важната възможност, която децата получават при пътуванията и срещите си за обмяна на опит и практики, е споделянето.

    „Учениците имат възможност да обменят идеи пряко по между си. Освен това при срещи, като днешната, развиват своите комуникационни умения и умения да формират и изказват мнение. Ние -преподавателите и училищните ръководителите сме отговорни да следваме образователния процес, зададените политики от Министерството на образованието, но в крайна сметка целевата група на подобни срещи са учениците.“, посочи Гергана Петрова.

    Директорката на математическата гимназия в Хасково поставя като важна темата за интегрирането на новите технологии в обучението и преподаването по всички предметни области. В тази връзка предстои подписването на документ за сътрудничество между Хасковската математическа гимназия и Техническия университет в София. Този избор е направен, тъй като във висшето учебно заведение се предлагат специалности, които в най-висока степен отговарят на профилите в гимназията в Хасково. Сътрудничеството ще даде възможност университетски преподаватели да изнасят лекции в гимназията, а ученици от Хасково да се запознават на място с новите върхови технологии, с които работят в университета. Най-важният ефект на това сътрудничество ще е възможността за ранно кариерно ориентиране на учениците, подчерта Гергана Петрова.

    А как ще се развиват професионално занапред вече са решили лауреатите от Националните олимпиади по лингвистика и информационни технологии, възпитаници на математическата гимназия- 11-класничката Йоана Ангелова и 12-класниците Марина Господинова и Цветомир Стайков. И тримата са с отлични оценки от състезанията -6.00, което им гарантира прием във висши учебни заведения у нас.

    Въпреки, че се подготвя да кандидатства медицина, Йоана Ангелова споделя, че лингвистиката остава завинаги нейна страст. “Чрез уменията за разрешаване на логистични проблеми се утвърждава критичното мислене, което е много полезно за развитието във всяка професия, дори тя да не е свързана пряко с науката лингвистика“, смята тя.

    Другата лауреатка на Национална олимпиада по лингвистика от групата на 12 -класниците Марина Господинова има намерение да продължи да се развива в сферата на софтуерното инженерство и информационните технологии. И тя е категорична, че лингвистиката, като развитие на логическото мислене, ще й помогне в бъдещото й обучение. Според Марина, категорично хората не трябва да се притесняват от масовото навлизане на новите технологии и изкуствения интелект в ежедневието ни. Тя смята, че са безпредметни страховете, че някои професии ще се изгубят, защото пък ще възникнат други. Според нея киберсигурността ще е една от най-търсените и важни професии на бъдещето.

    Цветомир Стайков от 12 клас  се е насочил към развитие в компютърните науки и вече категорично е избрал, че продължава да учи в България.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини