От х:

Днес в x:

Показват „125 години организирано тракийско движение в България“ в храма „Св. св. Константин и Елена" в Одрин

Изложба, посветена на 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България, гостува в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин.

Двадесетте пана проследяват основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба  на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права. Чрез снимки и документи са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

През годините, българската дипломатическа мисия в Одрин, съвместно със Съюза на тракийските дружества в България, полагат активни за запазване на културното и историческото наследство на България в пограничния съседен район.

Експозицията е съставена от Съюза на тракийските дружества и Тракийския научен институт. За нея са ползвани материали от Държавна агенция „Архиви“, архивите на БАН и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Официалното представяне на експозицията е на  18 декември от 16 ч. На него ще присъстват Старозагорският митрополит Киприан, български свещеници от Стара Загора и Свиленград, отец Александър Чъкърък, хорът при Катедрален Храм „Св. Никола“- Стара Загора, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, представители на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ в  Хасково.

Изложбата ще остане в Одрин до края на януари 2022 г. и може да бъде разгледана при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Тр
    Тракиот
    9 -2
    08:34, 4 дек 2021
    След пазаруването заради ниската турска лира някой може и да се отбие и посети изложбата.
    Иначе църквата е много хубава и обслужва само две християнски семейства от Одрин!! И защо точно там а не например в родното село на войводата ,там също има много хубава църква.
    • Ху
      Хулиган
      3 0
      18:22, 4 дек 2021
      Защото в Есими (Дуган хисар) гърците като видят българска кола и ток ги хваща. Кръвясват им очите!
    • Ху
      Хулиган
      2 0
      18:28, 4 дек 2021
      Дядо ми е от селото преди Доган хисар Пилеа ( Балъкьой ) с вятърните мелници и много малка църква почти под земята. Тя също е реставрирана от гърците.
    • близко ли са до това Одрин или КърджаАли
    • Съ
      Събитията от гръцка страна
      2 -1
      10:31, 5 дек 2021
      Споменът за безчинствата на българските комити над гърците и особено над католиците е една от причините. Вижте от гръцка страна какво честват тракийците. Документът е от 29 октомври 1913 г. от отворените османки архиви. Комитите Панчев, Тенекиджиев, Хасърджиев, Неделчо, Никола, Каранкъл, Росо, Кешанов, Васков, Маджаров, Христо Арнаудов със саби посечит Франко, Андон, Димитри, Теодор, Танас, Еркир, Христодоли и Хюсеин ага, четирима гръцки свещеници в района, на поп Димитри е отсечена лявата ръка, на сина му - ушите, Чичооглу Яни е посечен на четири, защото парите му са в банката... Имена, населени места, сгради, хора, положили подписи под документите... и естествено ненавист! За още не намирам думи...
    • Аве, пеераз!
      Кви османски документи от 13-а година вадиш, като Петър Васков е убит в 1907 г., а Христо Арнаудов в 1908 г.?
      Като как са трепали гърци и рязали уши , когато вече са били изчурели?
      Аре, другия път като лъжеш, да се подготвиш малко!
  • 2
    Ед
    Един гражданин на Хссково
    7 0
    10:18, 4 дек 2021
    Болно и необяснимо е,че наши хора от Хасково,да не разширяваме и от цялата страна,знаят за тези наши светини,а именно двете църкви "Св.Св.Константин и Елена" и "Св.Георги",които са реставрирани с дсрения и от държавата,не се посещават.По мнение или по скоро болка от отговорника за църквата ,нашите българи отиват по скоро да ползват тоалетната ,а не влизат в църквата.Е добри хора ,какво тогава
    хленчим,че българското се погубва.Ние,само ние сме си виновни.
    А защо не в ридното село на войводата Капитан Петко.това никога не може да стани,поради спогодба от 1964 г.между Гърция . България.а и цъквата в Гърция не е наша собственост.Ние нашето да си опазим ,това ни стига.
  • 3
    До
    Достинов
    7 0
    18:09, 4 дек 2021
    Българите уморени от опашката на влизане в Турция зич и не мислят за църквите ни там! Като бесни препускат да пазаруват, после да се наплюскат и пак бесни обратно... това е положението!! Не говоря за ц.иганите и бг турци, те са друг въпрос.
  • 4
    Па
    Патил за добри намерения
    4 0
    10:45, 5 дек 2021
    Няколко пъти при участие в трансгранични програми отклонявам автобуса да мине през най-поддържаната и спретната българска църква "Св., св. Константин и Елена". Разочарованието ми обаче е пълно! Иначе все патриоти, но от 50 души едва 4 - 5 човека изявяват желание да я видят. Останалите са с неистово желание да посетят мястото на 300 м на запад. Никога не са доволни и от определеното им време за пазаруване. За напазаруваното се досещате...
Последни новини