От х:

Днес в x:

Представиха изложба за 120 г. от рождението на проф. Недялка Симеонова

    Изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на прочутата хасковска цигуларка проф. Недялка Симеонова, беше представена днес в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Експозицията може да бъде разгледана във фоайето на културното средище при спазване на всички противоепидемични мерки. Проявата е част от програмата на община Хасково за 46-тото издание на Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ от 22 до 24 октомври.

    Изложбата „Тя прослави България“ включва 15 документални пана за живота и творчеството на първата българска цигуларка (2.12.1901 – 14.3.1959) - виртуоз и за музикалните дни на нейното име, чието издание е преди 50 години. Използвани са снимки и документи от дигиталната колекция на библиотеката и фондовете на Централен държавен архив – София, Държавен архив – Хасково и Регионален исторически музей. В отделни витрини са представени част от източниците за биографичната изложба от фонда на библиотеката. Това са албуми, нотни издания, филми, книги и сборници за Недялка Симеонова, придружени с интересни цитати от тях и от автобиографичните бележки на самата цигуларка.

    В първия ден от изложбата и музикалните дни ще звучат документални концертни записи на Недялка Симеонова, съхранявани в отдел „Изкуство“. Те са с продължителност над 2 часа и са подарени на библиотеката от сестрата на цигуларката Ана Симеонова. През миналата година записите на магнетофонната лента бяха дигитализирани.

    Да разгледат изложбата дойдоха заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева и проф. Йосиф Радионов, който ще е председател на Международния конкурс за цигулари, който ще бъде официално открит в 12:30 часа днес в театър „Иван Димов“. Във фоайето присъстваше и директорът на библиотеката Анна Щилянова.

    Експозицията „Тя прослави България“ ще остане във фоайето на Регионалната библиотека до средата на декември, след което ще гостува в Свиленград, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Харманли. Изложбата, финансирана от община Хасково по програма „Културни инициативи“, ще бъде публикувана в електронна версия на сайта на библиотеката и споделена във фейсбук страницата й.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Хм
      Хммм
      10 -2
      12:56, 22 окт 2021
      В началото помислих, че на изложбата е дошла Евгения Калканджиева. После обаче прочетох, че жената се казва Мария Вълчева. Имат известна прилика нали?
      • Ев
        Евгения Калбурджиева
        7 -5
        13:14, 22 окт 2021
        обиждате ме, нъпросната персона от снимката е сестра на пиарката на общината, даже двете са се обадили на Гинес, щото нямало другаде в света сестра зам.кмет и пиар да са сестри, очакваме решението, вероятно ше ги признаят, а наградата е пърлено врабче на скара-две по-точно!
    • 2
      Са
      Само дядовци, бе
      2 -1
      20:30, 22 окт 2021
      Ах, на дядо пеперудите!

    Още новини

    Последни новини