От х:

Днес в x:

26 цигулари ще участват в Международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“

    26 млади цигулари ще участват в Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“. Той е в рамките на 46-тото издание на Музикалните дни, посветени на знаменитата хасковска цигуларка, които ще се проведат от 22 до 24 октомври 2021 година.

    Събитието е част от културния календар на община Хасково, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът Мария Вълчева.

    Изпълнителите са разделени в 4 възрастови групи – 7 в първа, 12 във втора, 5 в трета и 2 в четвърта. Освен от България, заявка са подали цигулари от Модова и Русия. Най-малкият участник е на 6 години от Кишинев, Молдова.

    Изпълненията на младите цигулари ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Йосиф Радионов, който от дълги години води клас по цигулка и е в основата на цигулковата школа в България в последните години, съобщи Цанислав Петков – диригент на Камерен оркестър към община Хасково.

    Наградният фонд за призьорите в различните възрастови групи е 6900 лева. В четвърта възрастова група по традиция ще бъде връчена статуетка на лауреата в Международния конкурс. Награждаването е на 24 ноември от 14 часа в театъра.

    Предвидени са три концерта от 19 часа – единият е на Камерен оркестър Хасково в партньорство със Симфониета Враца и ще е в читалище „Заря“, а другите два ще са в театър „Иван Димов“ – на Камерен оркестър „Диалнополис“ и на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

    Акцент на Музикалните дни е и 120 години от рождението на проф. Недялка Симеонова. Повече за събитието може да видите тук. И това събитие ще протече съгласно всички действащи към момента противоепидемични мерки – ще бъдат спазвани отстояние, публиката ще бъде през място, заяви Мария Вълчева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини