От х:

Днес в x:

Без конкурсна програма в 45-ото издание на Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова"

    Заради здравната пандемия за първи път Музикалните дни "Проф. Недялка Симеонова" ще са без състезателна програма за млади цигулари.

    Въпреки това 45-ото издание на музикалния форум в Хасково ще бъде проведен, обяви на пресконференция ресорният заместник-кмет по културата Мария Вълчева.

    Въпреки, че част от традицията ще бъде нарушена заради ограниченията покрай коронавирусната инфекция, концертните дни ще са с четири, вместо традиционните три, посочи диригентът на Камерния оркестър на Хасково Цанислав Петков, който изцяло е съставил програмата.

    Той благодари на община Хасково, че, въпреки трудната ситуация, подпомага културата и въпреки всички мерки и тежката организация за безопасност, които ще бъдат предприети, поема инициативата музикалните дни на името на виртуозната хасковска цигуларка проф.Симеонова, да бъдат проведени.

    Концертите ще бъдат представени в Театъра и в читалище „Заря“ от 19 часа и всички ще са на вход “свободен“.

    Организаторите призовават зрителите да идват поетапно и да няма струпване непосредствено преди концертите, за да не се забавя началото им.

    Програмата е подбрана с акценти и върху класиката, но и върху съвремието.

    На 22-ри октомври на цената на театър „Иван Димов“ открива един от най-добрите Камерни състави в страната, познат на хасковската публика от гостуванията си в южния град- Софийски солисти, с диригент Пламен Джуров. Солисти на концерта са цигуларите Стоимен Пеев и Евгени Николов.

    На 23-ти октомври в залата на Читалище „Заря“ гостува Симфониета Враца, с диригент Христо Павлов.

    Организацията за гостуването на толкова голям състав е много тежка, музикантите пристигат с огромно оборудване, включително и с плексигласови паравани за концерта в Хасково, за да спазят всички мерки, посочи Цанислав Петков.

    Трима са солистите на този концерт: цигуларката Зарница Илариона ще представи Цигански напеви на Сарасате, участва още и пианистът Георгиос Филаделфефс. Публиката в Хасково ще чуе и премиерния концерт за фагот от Николай Димитров в изпълнение на Христо Захариев.

    Събота, 24-ти октомври, е музикалният ден на Камерен оркестър -Хасково. В Програмата са включени: Пасакалия на Хендел и Четирите годишни времена на Вивалди. Солистка тази вечер ще е концертмайсторът на Софийската филхармония Калина Христова.

    „Този концерт е много отговорен за нас. Подготвяме се много внимателно в момента, за да можем да партнираме подобаващо на майстор музикант, какъвто е Калина Христова“, посочи за подготовката Цанислав Петков.

    45-ото издание на Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова" 2020 г. ще закри трио „Арденца“-цигулка, пиано и виолончело, с гост-виолончелист Атанас Кръстев. В програмата са включени произведени на Бетовен, а самият концерт също е посветен на 250 години от рождението на великият композитор.

    "Очарован съм от хасковската публика. Тук, макар и сложната ситуация, публиката не спря да иска и да търси събития, свързани с културата. Надявам се, че хората, които са почитатели на класическата музика ще оценят и концертите, включени в Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова", посочи диригентът на Камерния оркестър на Хасково Цанислав Петков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хр
      Христо
      1 -3
      22:22, 12 окт 2020
      Какъв е тоя пе-де-раст и какво е това пе-де-растко име?

    Още новини

    Последни новини