От х:

Днес в x:

Маестро Петков дирижира Симфониета „Враца“и Камерния оркестър на Хасково в Дните „Недялка Симеонова“

Изображение 1 от 3

    47-ото издание на Музикалните дни в Хасково ,посветени на голямата цигуларка проф. Недялка Симеонова ще се проведат от 20-и до 23 октомври. И през тази година ще се състои Международен конкурс за млади цигулари. На пресконференция днес заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева и диригентът на Камерния оркестър Цанислав Петков представиха концертната програма и участниците в конкурса.

    Музикалните дни започват на 20-ти октомври от 19 часа на сцената на театър „Иван Димов“ с изпълнения на Камерен ансамбъл „Силуети“:Калина Митева-цигулка, Габриела Калоянова-вилончело, Лилия Жекова-пиано и Кристиян Калоянов-кларинет. В програмата на квартета са включени произведения на Корели, Хендел-Халворсен, Шуман и Брамс.

    Във втория ден на концертната програма отново в 19 часа, но на сцената на театъра е дуетното представянето с музиката на Бетовен на Минчо Димитров и Ирен Капеловска.

    Повече от 60 души оркестранти с двама брилянтни солисти- Йонна Каменарска и Атанас Кръстев ще се качат заедно на сцената под диригентската палка на маестро Цанислав Петков в третия концерт в на Музикалните дни „Проф.Неделяка Симеонова“. Събитието ще е на 22 октомври от 19 часа в голямата зала на читалище „Заря“. Програмата е доста предизвикателна. Зрителите ще имат възможността да се чуят рядко изпълняваната не само в България, но и в Европа оУвертюра на Соломон Ядасон от ранния романтизъм, двойният концерт на Брамс за цигулка и виолончело и Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ на Чайковски.

    На 21-и октомври от 12.30 часа е откриването на конкурса за цигулари, който ще се проведе в театъра в петък, събота и неделя, когато в 12 часа ще са награждаването и концертът на лауреатите.

    За тези изпълнения организаторите се обръщат към публиката да бъде деликатна и да даде възможност на младите таланти да се съсредоточат, за да покажат най-доброто от възможности.

    До момента за конкурса са потвърдили участие 23 изпълнители от Беларус и България.

    Инструменталистите са разпределени в четири възрастови групи. Най-малкият участник тази година е 8-годишната Катерина Михайлова от София, а най-възрастният е 25-годишният Стефан Йосифов, който също е от столицата.

    Журито,което ще оцени таланта на участниците в конкурса, ще председателства дългогодишният преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и в Академията в Солун проф. Гинка Гичкова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини