От х:

Днес в x:

Веселка Константинова: Да си един от 50-те или 100-те най-добри

Без редакция публикуваме писмото на Веселка Константинова, преподавател в ПМГ "Акад. Боян Петканчин", което получихме на електронната ни поща снощи. По наша преценка е важно какво има да каже учител, подготвил не един състезател по информатика, в случая - за успеха на Антон Анастасов
От 8 до 15 август Пловдив беше домакин на 21-ата Международна олимпиада по информатика. В страната ни за втори път се проведе състезание по информатика от такъв ранг. Преди 20 години България беше основател и домакин на първата международна олимпиада. Тази година 342 информатици от 83 страни от цял свят мериха сили в двата състезателни дни.

Един мегеец представи Хасково и България на международната олимпиада -  Антон Анастасов от ПМГ “Акад. Боян Петканчин”. Младежът вече има и сребърен медал от 16-тата Балканиада по информатика, а през годините завоюваха много медали на различни олимпиади и национални състезания.

На 14.08  прибави към “колекцията” си от медали още  един.

Първият отбор на България завоюва два сребърни и два бронзови медала. Първият ни отбор е от четирима информатици - Момчил Томов и Иван Вергилиев от Плевен, Румен Христов от Шумен и Антон Анастасов от Хасково.
 
Новината за успеха на момчето вероятно най-напред тръгва от г-жа Милева, директор на Математическата гимназия в Хасково, която макар и в отпуск непрекъснато поддържаше “топла” телефонна връзка с Антон и мен, Веселка Константинова.
България участва в олимпиадата с три отбора. Първият е официалният отбор на България и участва в разпределението на медалите. Вторият ни отбор е по регламент и се дава на страната домакин, а третият отбор е новост в регламента  това е отбор от ученици само от пловдивската математическа гимназия, тъй като Пловдив е градът-домакин на форума.

Това, което прави впечатление от точките, е, че резултатите тази година са по-големи сумарно в сравнение с точките от миналата година. Това може да се обясни по два начина  или че участниците са много добри и са си решили задачите много по-добре от миналата година, или че има някакви особености на задачите, което според всички участници и ръководители на отбори трябва да се анализира тепърва.
Антон е на само 2 точки разлика от среброто, но само по себе си представянето на ученика е невероятен успех на сцената на световната конкуренция на 21-вата Международна олимпиада.
 
Независимо дали си завършил училище или не, сам по себе си медалът не носи нищо реално, както може би много хора си мислят. Медалът носи точки, ако някой от олимпийците кандидатства в чужбина или участва в някакъв конкурс, както и за стипендия. Така че за четирите момчета от първия ни отбор медалите ще донесат стипендии вероятно от Америкакнската фондация за България, от фондация “Еврика” и други стипендиантски програми. Безспорно, обаче, извън комерсиалната страна на въпроса, фактът да си един от 50-те или 100-те най-добри свои връстници в дадена област, никак не е малко. Към тези деца проявяват интерес различни фондации, както и фирми по информатикаи елитни университети като Бъркли, Харвард,MIT
Въобще постигането на медал на международна олимпиада е безспорно една сериозна школа за развитие.
Антон и останалите му съотборници и техните ръководители бяха отличени в от председателя на НС Цецка Цачева на нарочна среща на 14.08.09 година
Като негов учител и преподавател в ПМГ "Акад. Боян Петканчин" искам непременно да спомена, че сега по повод 10 години от основаването на профил "информатика" представянето на Антон даде лице на област Хасково в сферата на най-динамичната област - състезателната информатика и мотивация за успех на всички школници от местната школа по информатика.
Веселка Константинова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини