От х:

Днес в x:

Криза:Хасково минава на водоноски. Помощ от Бургас и Стара Загора

    Хасково минава на водоноски. Машините се почистват и подготвят, за да бъдат разположени на възлови места в града от утре.  Причината за това е безводието в голяма част от града заради тежката авария на Помпената станция край с. Ябълково, откъдето се захранва голяма част от областния град и опасенията за повишени нива на уран.

    Вече повече от денонощие няма вода в четири квартала на града и няколко села, включително и Минерални бани, а също и в Спахиево, Татарево, Брястово, Колец и Клокотница.

    Аварията стана вследствие на силното налягане на водата, след пускането на ПС, чиято работа беше спряна за планов ремонт на EVN там.

    Кризата обаче се задълбочава и водата продължава да спира на още места в Хасково: „Орфей“, „Бадема“, „Любен Каравелов“, „Каменни“ и част от „Червена стена“.

    Заради проблема, край Ябълково пристигнаха екипи на ВиК- Бургас и ВиК- Стара Загора, които работят вече и помагат на колегите си от Хасково. Всички дружества са част от „Български ВиК холдинг” ЕАД, чийто принципал е МРРБ. А помощта се е наложила, тъй като авариралата тръба в станцията до Ябълково е Ф700, която рядко се използва по принцип. Такава тръба е трябвало да бъде   поръчана от Франция, но се е оказало, че във ВиК-Бургас имат в наличност. От там помагат и с други части.

    Междувременно стана ясно, че и и дори на местата в Хасково, където има вода, не е добре тя да се използва за пиене, тъй като има опасност от завишени норми на уран. От РЗИ ще дадат предписания към ВиК за неизползването на водата за питейни нужди. Но от водното дружество  вече предупредиха, че не е добре тя да се консумира.

    РЗИ ще разпрати и писма до кметовете на населените места, ще бъзе уведомено и Министерството на здравеопазването.

    На мястото на аварията в късния следобед днес пристигна и зам.-министърът на МРРБ  Валентин Граматиков.

    Той посочи, че тежките проблеми във ВиК сектора в Хасково идват от там, че дълги години те са се решавали на парче. Правени са ремонти, но на части.

    Областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов, който също беше Ябълково посочи, че има информация, че ВиК –Димитровград ще се включи към Асоциация по ВиК в региона. Той припомни, че до сегашната водна криза се стига заради проваления Воден цикъл на Хасково, за който е имало план преди години, а причина за това са неразбориите в местната власт.

    Новият управител на  ВиК- Хасково Борис Бусаров, който за първи път днес се появи официално, отбеляза, че вече са покрити всички задължения на дружеството. А вода се очаква да има до 12 часа навсякъде. Той посочи, че има идеи за развитието на ВиК –Хасково, но ще ги сподели публично следващата  седмица.

    Относно исканото поскъпване на водата, както в Хасково, така и в други региони, заместник- министърът припомни, че момента ВиК дружествата нямат възможност да влияят на цената на тока и голяма част от разходите им отиват именно за закупуване на електроенергия от свободния пазар.

    В този смисъл  се водят разговори на високо ниво с Комисията за енергийно и водно регулиране, включително и за възможността  „Български ВиК холдинг” да превърне в купувач, който ще доставя електроенергията на ВиК дружествата. Това означава, че ще се търсят механизми за купуването на ток за ВиК сектора на преференциални цени. До момента обаче няма резултати, които да удовлетворяват всички страни, посочи той.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (64)

    • 1
      Ка
      калинка на ГЕРБ
      85 -14
      18:12, 22 сеп 2021
      Съсипахте града!Едни тръби не можете да подмените,седите си в общинските кресла и кабинетчета и си нагласяте други такива некадърни калинки.За нищо не ставате!
      • Се
        Сейдалито от Балкан Юг
        17 -18
        18:16, 22 сеп 2021
        Здравейти леПливи сащества! Мога ли да се посаветвам с вас. Упавителка съм на Балкан Юг ЕООД от 15 години работя и сам влюбен в Миленчи Русева на Ивелин от ПИМ. Това е моята сродна душа. Дойде една мизерна и папчасала но аз виднага се влюбих в нея. Подарявам и пикник маси и уйкенди вав Велико Тарново ,тя ми прави свирки.Назначих я като считоводител въпреки че е завършила ТОХ-а в Крумово. Много я обичам. Приварзан сам кам нея. Но тоя неиния Ивелин от ПИМ ни подозира. Непрекаснато я бие и изнасилва. По ме притеснява че може да доиде и да набие мен , аз сам страхливец. Тя не иска да се разведе , страх я е да не я варнат при кравите на село. Какво ще ме посаветвате, Каквото ми кажите това ще направя.
      • Бо
        Борис Бусаров
        36 -4
        19:30, 22 сеп 2021
        В Асеновград си имаме вода :)))
        Приятна вечер хасковлии :)

        Камен Тодоров от БСП-то да оправи авариите нали обича много въпроси да задава.
      • Ха
        ХАНКО БРАТ
        36 0
        20:34, 22 сеп 2021
        "Калинке", не само града , а цялата държавата съсипаха. Продължавам да твърдя , че е задължително закриването на "Български ВИК Холдинг" и "Държавна Консолидационна Компания". От тях няма смисъл и полза , освен за назначените "наши хора" на космически заплати. За ВИК сектора може да отговаря и да ръководи министъра, няма нужда от други агенции и учреждения. На местно ниво на всички е ясно , че ако има воля от ръководителите на ВИК- Хасково да спрат кражбите във източния квартал на Хасково и спрат течовете по водопреносната мрежа, няма да има нужда от повишение на цената на водата. Пак да попитам : Какво стана с незаконния водопровод във Република ? Осъдени, санкционирани има ли?
      • По сокаците - да подават по-малко вода - от 150 мм намалиха на 50 мм ,
        и като пуснаха помпите старите тръби се пукнаха
        .....
        Тъп ,по -тъп , най-тъп , минко електромера , станчо , баце
      • И големите захранващи тръби
        не издържаха и се пръснаха от повишеното налягане
        .....
        Зам.министъра го гледах и се ската и той .... Не каза голата истина
      • Яб
        Ябълково
        16 -3
        22:57, 22 сеп 2021
        Това което стана е резултат от некадърността на Бързев. Подмяната на водопровода трябваше да стане от самата помпена станция. Проблемите във ВиК Хасково са много големи.
    • 2
      Ср
      срамота
      43 -5
      18:22, 22 сеп 2021
      Да купуват ток директно от Козлодуй. Тази централа е строена от народа. Защо по веригата трябва да има разни прекупвачи.
      • Jh
        JHB
        20 -32
        18:52, 22 сеп 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        до jhb
        43 -6
        19:30, 22 сеп 2021
        Прав си е човека, бъхльо нещастен. Тока от АЕЦ-а го продават навън, защото е най-евтин, а хората и бизнеса ги товарят със скъп ток. И недей се грижи за соца, гледай вибратора ти да не излиза от Д-то ти. Нещастник.
      • Jo
        Joyful Homosexual Bear = JHB
        9 -8
        22:06, 22 сеп 2021
        Обичам ах-мед , обичам аллах и бате бойко , техния ляв т@ш-а-к
    • 3
      Ка
      Катила Данчо
      33 -5
      18:34, 22 сеп 2021
      Че кой пие от тая вода бре!
    • 4
      Въ
      Въчо Венера стил
      43 -2
      18:41, 22 сеп 2021
      Да ама на Кенана се лее обилно вода и всеки си полива градините. Там защо има винаги вода. Басейните преливат.
      • Са
        Сашо говедото
        15 -7
        18:47, 22 сеп 2021
        Защото идва от другаде.
      • Ру
        Русата
        18 -3
        18:51, 22 сеп 2021
        Те първо теб да проверят къде ти отиват фекалиите и как си пълниш басейна за да се пличкаш със тая русата от симихчя
      • Тт
        ТТ
        5 -17
        19:31, 22 сеп 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ст
        Стати крадеца
        18 -4
        20:02, 22 сеп 2021
        Нямат кладенци 2 /3 от Ке нанските мутри ,тия до мене нямат.
    • 5
      Бй
      БЙЙЦЦЦ
      15 0
      18:43, 22 сеп 2021
      Само за пари
    • 6
      Ди
      Дивото зове
      45 -3
      18:43, 22 сеп 2021
      Това да се прибереш от работа и да не може да си измиеш ръцете!Да не говорим за къпане и миене на съдовете!Трепането ви е малко!Ма не може да имаш оправдание пред хората,при положение,че плащаш ЗЛАТНА ТАЯ ВОДА!!!
    • 7
      Кр
      Краси
      37 -19
      18:49, 22 сеп 2021
      Герб и дпс толкова могат
    • 8
      No
      Nostradamus
      34 -2
      19:01, 22 сеп 2021
      Каква е тая тръба ф7? Вие знаете ли колко е ф7, че и пишете? А разлика правите ли между 12 и 24/0:00 ч? Или водата ще дойде до 12 ч. ама на неизвестна дата?
      Всички разбрахме, че това е отмъщението на ВиК, че не им иман пародийнния бизнесплан за по-висока цена на водата. Сега ще ни изнудват!
      Бог да пази Бъглагия!
      Честита Независимост, Българи! (защото от нас нищо не зависи)
      • 56
        5678
        16 -1
        19:31, 22 сеп 2021
        Точно това се чудех и аз!!!Какво е това Ф7 и дали искат да кажат до максимум 12 часа или до 24,00 часа или до 12,00 утре обяд???!!!!Тези са всичко друго но не и журналисти!!!!
    • 9
      Зр
      Зрителя
      35 -2
      19:14, 22 сеп 2021
      Тотална некомпетентност лъха и от зам. министър и от управител на ВиК областния няма да коментирам :) някой е назначил момчето с цел усвояване на пари и сега побързаха да замажат положението със тая организация но тя истината неминуемо ще лъсне водоснабдяването в града ще става все по зле на печелившите абонати честит джакпот. Даже и незнае Управителя че вода в голяма част от града няма от вчера както пише на сайта им за друго какво да говорим че тия тръби са на водопровод за чиста вода е не канализационни например или че части нямат налягане от седмици.
      • Ис
        Истината
        34 -1
        20:28, 22 сеп 2021
        И тримата само се въртят и говорят несвързани неща. Липсваше само кмета да изръси и той някаква простотия и да направят едно каре белот, че за друго май и не стават. Как допуснахме да се стигне до такова падение на града, да ни управляват толко прости и безхаберни хора. Не знам какво още трябва да се случи - инвестиции няма, вода няма, мръсотия, простотия, корупция, далавери и зависимости навсякъде....
      • Зр
        Зрителя
        14 0
        22:19, 22 сеп 2021
        Седя и се чудя тия тримата дали си мислят че всички които ги гледат са тъпи или не осъзнават колко нелепо изглеждат, то бива да се заплюеш сам ама чак пък толкоз!
    • 10
      Пп
      пппппппп
      35 -3
      19:19, 22 сеп 2021
      Близко е до акъла, че като спреш водата и след това я пуснеш от високото налягане все някъде ще избие......като се има в предвид, че всички тръби са им от панти века . Глътнаха милионите за дублиращите кладенци и сега пак заплашват, че нивото било малко в тях....... Ами вместо това да бяхте направили пречиствателна станция на язовир Тракиец,един необятен обем вода на толкова близко място от града..... Това е безобразие......
    • 11
      1
      1
      27 0
      19:19, 22 сеп 2021
      Тръба Ф7..Седем какво...милиметра, цола, метра, сантиметра, лакти, пЕди....айде журналЯта по-сериозно.. .
    • 12
      Ор
      Орфей
      32 -2
      19:20, 22 сеп 2021
      Новият шеф на ВиК е гола
      вода той още не знае и няма
      да научи нищо за това което
      управлява много ясно се
      вижда на снимката че има
      2-3 работника които работят
      други няма но администрация от голяма по голяма и никой не го
      пита къде му са работниците та му помагат
      от Стара Загора и Бургас
      • Яд
        Ядосан
        24 -2
        19:33, 22 сеп 2021
        За нищо не става, мишока му с мишок.
      • О
        О
        17 0
        21:55, 22 сеп 2021
        Не само новият шеф на ВИК а всичките ново шефове са гола вода!
    • 13
      Ив
      Иван Орфей
      18 -1
      19:25, 22 сеп 2021
      В 12 ч щяла да дойде водата.... Това означава че утре на обяд ли???
    • 14
      Ми
      Милан Борян
      20 -3
      19:33, 22 сеп 2021
      Какво стана с разследването за урана или някои се издигнаха и вече им е само до къщички за кучета...
    • 15
      АН
      А н т и м а н г а л
      13 0
      19:35, 22 сеп 2021
      Важното е при приматите да има, ама май и при тях няма.
    • 16
      Не
      Некадърен
      20 -2
      19:42, 22 сеп 2021
      Некадърници
    • 17
      1
      1
      12 -1
      19:42, 22 сеп 2021
      Тръбата е френска...рядко използвана ф7.... Френска ....някой е бързал и е кърпил с неква рядка френска ......
    • 18
      Ал
      Ало,
      17 -1
      20:00, 22 сеп 2021
      Енергото ли е? Не ВиК-то е.И на вас да ви е..а м......а.
    • 19
      Qu
      quentin_karantino22каза
      14 -2
      20:10, 22 сеп 2021
      А бе какви са тия шемети от фотосите ,цял ден една тръба не мооат сменят, боклуци недни!!
    • 20
      Qu
      quentin_karantino22
      22 -5
      20:11, 22 сеп 2021
      Ей боклуци, не ви ли е срам малко бре, не стига че ни е най скъпа водата ами цял ден една тръба не моат сменят глупендерите, че викнали и бригади от Зарата и Бургас. Така ще е махнаха си Управителя ВИК инжинер и сложеха някво лапе икономист.
    • 21
      Тк
      ТКТ
      21 0
      20:22, 22 сеп 2021
      https://haskovo.info/10876/

      Ето я статията ,тръбите които сега се сменят са с доживотна гаранция
      Дали ще им виновни предстои да видим,подменени са уж преди 12 години
      • Ка
        Каламбур
        13 0
        20:31, 22 сеп 2021
        Доживотна гаранция какво значи? Ето, умряха и гаранцията им изтече.
    • 22
      Дг
      ДГД
      21 -1
      20:39, 22 сеп 2021
      Съсипаха го този град .............. нищо не става от него и хората такива .........никой за нищо не протестира 5 лв трябва да направят кубика да им дойде акъла...........
    • 23
      Тк
      ТКТ
      14 0
      20:41, 22 сеп 2021
      Знам 4е последните 20/30 метра не са подменяни ,но дали е оттам дерта незнам но все тези неподменени тръби дават фира
    • 24
      Ba
      Badema
      13 -1
      20:52, 22 сеп 2021
      Криза, криза и пак криза.
    • 25
      Лу
      Луд
      19 -1
      21:04, 22 сеп 2021
      Ейй само взимате , никой не подържа ВиК системите ! Всичко е наследство от бай Тошо!!! Като се спука тогава се сещате. Водата себестойност няма тя се добива с помпи !!! Не мисля че един кубик за да се изпомпи струва 3-5 лв .Стига сте крали , а направете така хората да не си дават заплатата за ток и вода ! ВиК холдинг ,ужас!!!! Легални пирамиди на депутатите . Всичко взехте на България
    • 26
      Не
      Недко
      20 -3
      21:04, 22 сеп 2021
      Пускайте водата. Как може такова нещо... В кой век живеем. Половината град без вода. МАЛОУМНИЦИ. Пандемия има, а сега къде е хигиената...
    • 27
      То
      Тото
      17 -1
      21:18, 22 сеп 2021
      Ще се вмиришите ве хашлаци бахти град т всеки ден нямат вода
    • 28
      Ми
      Минзухар
      21 -4
      21:45, 22 сеп 2021
      От град със гордост стана град на просяци и бедни души, видими резултати последните 6 години. Толкоз
      • Се
        Селинджър
        20 -6
        22:26, 22 сеп 2021
        Дъртия мухъл Бай Добри положи началото на разрухата,достойния му наследник Ст.Тъпото продължи започнатото,под стриктния надзор на Гарги, сервитьори,бърнести патета,и още знайни и незнайни кръвопийци на жителите на града,и после защо на 9-ти септември имало трепане.Ако пак дойде повече сган има за трепане
    • 29
      Ба
      Бай Ганю
      20 -6
      21:53, 22 сеп 2021
      Как е Кауне,-понамирисвате ли? Много поздрави от Димитровград, водата ни е на половин цена на вашата,сменени са ни тръбите на целия град,и я имаме редовно без Уран.Ха сега спомнете си когато се смеехте на нашия град,че бил селски,кой сега е селото,че като дойда в градЪ ви и не съм видял една не разкопана улица и цялата в кръпки и дупки се чудя нещо защо това Дере трябва да е областен град
      • Пе
        Петканчо
        10 -3
        21:58, 22 сеп 2021
        И при вас ли ГЕРБ управляваше че в Хасково все за видими резултати се говори :) Докато не си вземат пак шеф на водното от Димитровград все ще страдат
      • Ба
        Бай Ганью
        24 -2
        22:12, 22 сеп 2021
        Петкане,и при нас шайката управлява,но случихме на такива, които освен да крадат правят нещо и за града,не като вашите.Не те знам кой набор си ама ако си по голям сигурно си идвал на пазара и помниш как изглеждаше Димитровград преди 20години и как изглежда сега.Язък че Д.Добрев е от Хаскуу ,станахте село ама от най откъсаните
      • Гъ
        гълъбина
        3 -9
        22:21, 22 сеп 2021
        бай ганю че в града ви няма един млад човек, всич... Виж коментара
      • Чи
        чичо Ади
        7 -2
        02:52, 23 сеп 2021
        Има една приказка, сънароднико, "бедни на брашното, богати на триците". Поздравления за водата ви, но при всички останали глупости в града ви, застаряващото население и все по-малко млади, които се задържат там(не че и при нас се задържат много а и в цяла България като цяло), водата ми се вижда най-малкия проблем. Дай сега да си мерим ония работи не за хубаво, а кой колко бил по-зле от другия. Типично по бай Ганьовски, но виждам как сте се писал тук и поздравления - точното име сте избрали. То щото при вас, както и в цялата държава, нещата са цветущи, ами дай сега да се подвизаваме с по-добрата си вода и да се изтъкваме пред тия с по-лошата. Щото всичко друго ни е наред. Това, че случихте на по-малко крадливи управляващи, абсолютно не означава, че България като цяло се управлява от кадърни и мислещи за народа управници и цялата държава е помия, но нека се хвалим с водата, тролейки другите. Това само говори за един куп комплекси, които имате и избивате. Надявам се да сте изгледали видеото. Ако не - изгледайте го и обърнете внимание на приказките на управителя, че ВиК Димитровград ще се присъедини към ВиК Хасково. Сега отворете и двата сайта и вижте за колко района Димитровград е отговорен, също и за Хасково. После предположете по-голяма част от управата(а и да не забравяме, че сме областен град), при кой ще отиде. Има една друга приказка, да не сочиш с пръст и да се присмиваш на някого, защото утре може да си на негово място. Ползвайте си водата със здраве, претендирайте с нея и си въобразявайте, че живеете в Детройт, а не в Димитровград с всичките му други проблеми. То силата на мисълта била голяма и всичко било така, както го приемаш. Дано вие живеете добре в измисления си свят.
    • 30
      Из
      Излагацияяя
      22 -1
      22:13, 22 сеп 2021
      Безхаберие! Нямало квартали без вода? То половин Хасково няма вода. Този ли ще е шефът на ВиК? Хахаха излагация пълна
    • 31
      МС
      М Стоянова
      21 -4
      22:27, 22 сеп 2021
      Защо не дойде все още действащия президент или поставения от него временен мистър председател да решат проблема ни или да ни успокоят със сладки приказки? Защото са бивши военни и са ги учили във военното училище че, " война без жертви не може" и да ни преспиват и лъжат пред екрана най-ги бива!
      Гледам по една телевизия как Минко навежда глава до изкопаната дупка а до него някакъв временен заместник лъже маже и обещава. А нашенския шеф въобще не в час! Да вземат да легнат до спуканата тръба и багера да ги зарине. Може и вода да няма, но и тия търтеи и лъжци няма да ги има!
      Внимавайте как гласувате на предстоящите избори за да няма девиза "Не губи кураж идва следващ тираж"!
    • 32
      Ко
      Компетентност
      19 0
      22:39, 22 сеп 2021
      Военен, стругар с цпу и икономист, обясняват на журналисти, какъв е проблемът с водата. Много щях да се смея, ако бях от друг град, обаче тук не ни е до остроумия. Ще тръгва ли тази държава към спасение или ще продължава да хрантути търтеи, до смърт?
    • 33
      Jh
      JHB
      11 -22
      23:03, 22 сеп 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Чи
        чичо Ади
        15 -4
        01:59, 23 сеп 2021
        Ай яс Радев ти е виновен за цялата помия, която гробаджиите сътвориха. Или си тотално промит мозък, или платен трол.
    • 34
      Ma
      Mania
      9 -2
      23:32, 22 сеп 2021
      Бях на фитнес как да се изкъпя сега да ви нач.... Всеки ден. Проблем и няма вода.. Ее това е писна ми.. Бахти боклуците една авария 2 дена.. Пускайте шибанаци водата.. Не може 21 век да. Няма вода и то при този вирус..
    • 35
      Ив
      Иво Гигов
      10 -3
      00:13, 23 сеп 2021
      ИМА нещо крайно смущаващо в "ОБЯСНЕНИЯТА". Спуква се тръба, а се забранява да се пие вода, за която НИЩО НЕ СЕ КАЗВА, ДАЖЕ И ОТКЪДЕ се радиоактивизира, кой я трови та се забранява нейното ползване?!?
    • 36
      Вм
      Вмирисан
      7 0
      07:29, 23 сеп 2021
      Почнаха ли да я пускат,че при нас нема още
      • Ив
        Ив
        3 0
        09:02, 23 сеп 2021
        При нас водоснабдяването изобщо не е спирано, но се забранява пиенето й, защото е радиоактивна таааа къде е заровено кучето - повреда има, помпената станция в ябълково не работи, а вода в хасково има, тя е радиоактивна и не трябва да се пие. Откъде идва тази радиация!!?!? Или радиацията си съществува от мнооооого години, а с водата от ябълковската станция я редуцираме до законовите торми. Ала ако петилетки хасковлии консумират радиоактивна вода.?!?
    • 37
      Ва
      Валя прокурорката
      1 0
      07:03, 24 сеп 2021
      Как ще си измия пъпките да отида при авто майстора
    Последни новини