От х:

Днес в x:

Второ място за България, с участието на Любен Балтаджиев, на Балканиадата по математика

България е на второ място в 38-а Балканска олимпиада по математика, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

В българския отбор е и възпитаникът на Хасковската математическа гимназия, който завърши средното си образование тази година и вече е студент- Любен Балтаджиев.

Той е с бронзов медал от надпреварата.

Виртуален домакин тази година на олимпиадата бе Кипър, а нашите олимпийци се състезаваха на място в Националния център за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти към МОН в Банкя.

В Балканиадата участваха 11 държави от Полуострова, както и още 7 държави гости.

България традиционно се представя страхотно на този форум, а през тази година всеки един от участниците в тима ни е с медал.

За втора поредна година страната ни се нарежда на челно място в отборното класиране, този път заемайки втората позиция.

Българският отбор е със 153 т. и е веднага след първенците от Румъния, като в класирането преди България е Италия, която обаче е неофициален участник във формата.

От отбора на България Борислав Кирилов, 11 клас от ПЧМГ София еу със златен медал , десетокласникът Илияс Номан от СМГ е със сребро, Стефан Хаджистойков от 12 клас на СМГ е също със сребърен медал, а Ангел Райчев, 11 клас от 125 СУ София е с бронзов медал, Къонг До от 12 клас на СМГ завоюва бронзов медал.


Тази година ръководители на отбора са д-р Стефан Герджиков (ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“), зам.-ръководител е доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ – БАН), а като наблюдател участва чл.-кор. Николай Николов (ИМИ – БАН).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини