От х:

Днес в x:

Кой е булката и кой е шафер? Актуализацията на пенсиите остана за Коледа

След цял ден спор, размяна на Ad hominem аргументи, вадене на “долни гащи” и спорове кой е булката и кой - шаферът, депутатите оставиха актуализацията на пенсиите за края на декември. Тя предвиждаше 12,5% ръст на всички пенсии от октомври. В крайна сметка актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване беше окончателно приета днес. Депутатите решиха, че преизчислението на пенсиите и увеличението на минималната пенсия на 370 лв. няма да влезе в сила от 1 октомври 2021 г., а от 25 декември 2021. В същото време, от 1 октомври до края на декември всички пенсионери ще получават добавка от 120 лева вместо досегашната от 50 лева.

Това се случи, след като бяха отхвърлени приетите на второ, уж финално, четене параграфи, с които трябваше от 1 октомври 2021 г. минималната пенсия да стане 370 лв. и всички пенсии да бъдат преизчислени е с коефициент 1,35.

След като този параграф беше приет, депутатите се върнаха към параграф 1 за трети път, където в приходната част на бюджета трябва да бъдат отразени сумите за приетите разходи.

Топлата връзка между ДПС и ИТН

Дебатите в парламента с часове се въртяха около лични нападки. Депутатът от БСП Стоян Мирчев се обърна към припозналия предложението на ДПС за отлагане на увеличението на пенсиите Любомир Каримански от "Има такъв народ". "Актуализацията на пенсиите ще важи 5 дни. Сега се отказвате от вашето предложение и защитавате позицията на ДПС. Вие сте топлата връзка между "Има такъв народ" и ДПС. Затова бързо щяхте да станете гуверньор на БНБ", каза Мирчев.

"Имахте министър-председател в годините, който нямаше един ден трудов стаж", отвърна му Любомир Каримански. А Йордан Цонев от ДПС допълни: "Г-н Мирчев има фиксация към ДПС, така както дядо му имаше фиксация да направи Възродителния процес". "Дядо ми не е направил Възродителния процес, но кажете защо Филип Станев дойде да ви шушука да си вдигнете телефончето. Това е задкулисието", отвърна му Стоян Мирчев. С думите "Слязохме до долните гащи" Рамадан Аталай от ДПС поиска закриване на дебатите.


Булки, шафери, лъвове и зайци

По-късно температурата на дебатите се върна на същото ниво. Мирчев припомни припознаването на предложението на ДПС за отлагане на индексацията на пенсиите, което първоначално беше отхвърлено, и нарече Тошко Йорданов булката, а съпартиеца му Филип Станев шаферката в брака с ДПС. Йорданов не му остана длъжен: “Г-н Мирчев, Вие сте едър мъж с хубава брада. Бъдете лъв, а не заек. Престанете с тия интриги”. От залата екнаха викове “Горчиво! Горчиво!”.

"Вие сте доста шавлива политическа булка", обърна се Йорданов към БСП. Влязохме в тая история, защото ГЕРБ, БСП и ДПС създадохте тази каша”, каза Йорданов и припомни, че дори Йордан Цонев обяви годежа между “партиите на статуквото”. Станислав Балабанов наля още масло в огъня: "Три дни ви слушам глупостите. Мислех, че Свиленски е палячото на групата. Оказа се, че е Мирчев.” Балабанов предложи прекратяване на дебата. След това последва бурна реакция от страна на БСП и Ива Митева спря да разрешава изказвания на обидените и засегнатите депутати. След това наказа Йорданов, Свиленски и всички замесени в скандала.

Как се стигна до новия размер на пенсиите

До ситуацията се стигна, след като персонално депутатите одобриха 12,5% увеличение на пенсиите от 1 октомври, което беше предложение на служебния кабинет. ГЕРБ предложиха добавка от 100 лв. на месец към пенсиите до края на годината като антикризисна мярка, но бяха “надцакани” от ДПС с предложение от 120 лева на месец, което в крайна сметка беше прието. Финансовият министър Асен Василев обяви, че увеличението и с добавката от 120 лева, и с новия коефициент може да взриви бюджета и депутатите трябва да решат откъде да дойдат парите.

Майчинство

Освен това беше прието обезщетението през втората година от майчинството да стане 650 лв. от 1 октомври 2021 г. - но само до края на декември 2021 г. До този момент майчинството през втората година беше 380 лв. месечно.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ha
    Haha
    1 0
    16:27, 9 сеп 2021
    Как така майчинството за 2рата година ще е 650лв за 3 месеца тая година ?
  • 2
    3,
    3,14
    5 -1
    16:50, 9 сеп 2021
    Откакто депутатите разбраха,че ще има нови избори,нарочно не гласуваха измененние на пенсиите,защото няма какво да обещават на старите хора!Призовавам пенсионерите да не гласуват на изборите,така и така им дадоха по 120 лева!Всичките 240 са лакоми,властолюбиви и безкористни!Трябва да се накажат!
  • 3
    !?
    !?
    1 -1
    18:22, 9 сеп 2021
    Тоест политиците искат да кажат на народа сега гласуваите за нас а пък за вас ще има ама друг път.
Последни новини