От х:

Днес в x:

Разкриха контрабанда на злато и сребро за над 300 000 лв в тайници на камиони и автобус

    Близо 3.5 кг златни и над 6 кг сребърни недекларирани накити са разкрити от сслужителите от Териториална дирекция Митница Бургас. Контрабандата е засечена при три проверки на два товарни автомобила и автобус.

    При единия от случаите бижутата са били в арматурното табло в шофьорската кабина на влекач с полуремарке с турска регистрация. Камионът е проверен на 16-и август на влизане в страната ни през МП Капитан Андреево на път за Нидерландия.

    Водачът, който е турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока – текстилни изделия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е отделено за щателна митническа проверка.

    От скривалището са извадени 177 пръстена, гривни, медальона, колиета, колани от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 2389 грама са от 21- и 22-каратово злато на стойност 247 942 лева.

    Три дни по–рано, на 13-и август, при проверка също на товарен автомобил митническите служители откриват над 1 кг златни изделия. Те също били извадени от арматурното табло на шофьорската кабина. Камионът с турска регистрация е превозвал стока за Великобритания. В тайника са открити 5 пакета, обвити с тиксо, с пръстени, медальони, колиета и гривни със златни орнаменти. Според експертизата на вещото лице изделията са златни с общо тегло 1100 грама на стойност 88 075 лева.

    Задържаните златни накити са с общо количество 3.489 кг и са на стойност 336 067 лева. По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. С прокурорски постановления на двамата обвиняеми са взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари" и са им временно отнети документите за задгранично пътуване.. Контрабандните златни бижута са задържани. Действията по разследването продължават.

    Голямо количество контрабандни сребърни накити са открити на пак на 13-ти август около 20 часа, когато на пункта пристига автобус с турска регистрация на път от Турция за Румъния, управляван от турски гражданин.

    Митническите служители селектират превозното средство за проверка с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в задната част около двигателя.

    При последвалия физически контрол е открита полиетиленова торба, пълна с 320 пръстена, 107 синджира, 26 колиета, 327 гривни, 777 медальона, 527 чифта обици, всички от бял метал. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от сребро с тегло 6240 грама на стойност 37 440 лева.

    Контрабандните сребърни бижута са задържани. На шофьора на автобуса е съставен акт по Валутния закон.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини