От х:

Днес в x:

В Хасково отбелязаха 118 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

    118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бяха отбелязани днес в Хасково. Честването се проведе пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода“ и беше организирано от община Хасково.

    В памет на героите, загинали в събития от 1903 година, венци и цветя поднесоха заместник-областният управител на Хасково Виолета Желева, председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, кметът на община Хасково Станислав Дечев, тримата му заместници Мария Вълчева, Динко Тенев и Танер Емин, командирът на поделение 52 740 подп. Светослав Годинов, представители на патриотични организации, малцина граждани.

    Слово произнесе градоначалникът. „Стратезите на Илинденско-Преображенското въстание са били мъдри и смели мъже. Те не случайно насрочват въстанието в Битолския окръг за Илинден, въстанието в Одринско – за Преображение, а Серски окръг трябва да въстане на Кръстовден. Това не е само революционна стратегия. Това е пътят на вярата! Затова той започва от пламъците на Илинден в Македония, през Преображенската епопея в Одринско, до кървавия септемврийски Кръстовден. Един тежък път на духовното и физическо оцеляване, който има една цел - свободата“, заяви в словото си Станислав Дечев. Той подчерта, че борбата за свобода е свещен дълг за всеки българин и цитира думите на Пейо Яворов: „Аз съм гледал и си гледам работата в Македония като дълг към България...“

    „Нека и ние днес имаме силата и смелостта да изпълняваме своя дълг към България с мъдрост, достойнство и вяра! Дълбок поклон пред героите! Бог да пази България!“, каза кметът на Хасково.

    В честването се включиха военнослужещи от местния гарнизон. Церемонията завърши с изпълнение на фолклорна група „Тракийска дъга“ при читалище „Тракия 2008“ с ръководител Недялка Демирева. Водещ беше Стелиян Николов - директор на хасковския театър „Иван Димов“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Хи
      Хипито
      10 -16
      13:03, 2 авг 2021
      Минко Ангелов къде е? Събира си багажа от кабинета... Виж коментара
      • Да
        Дааа
        9 -5
        13:30, 2 авг 2021
        Много сте прав! Излиза доста задници ,но и намърда фирмата си където трябва!!!Вече паркинга е законен и всичко е наред!!!
      • За
        Закона
        9 -2
        17:16, 2 авг 2021
        Минко Ангелов ако не започне масово да уволнява ГЕРБ-ерите нагнездени в държавната администрация от Делян Добрев , наистина ще го махнат.
    • 2
      Патриотизъм :)))
    • 3
      Ба
      Баш приятел
      5 0
      17:17, 2 авг 2021
      И капелатата итя се се намарда хем. БСП хем НДСВ а и мутрите сега в тия смут ни времена все далавера та я гони честито
    • 4
      Ko
      Kolev
      7 0
      19:59, 2 авг 2021
      Поредни провалени очаквания в лицето на Минко Ангелов, оказа се страхливец, не може да прочисти областна администрация че е пълна с герберски калинки, вие чакате промени на други места. Явно трябва да се смени.
    Последни новини