От х:

Днес в x:

Хасково чества 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание

    Хасково чества 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. По този повод се проведе тържествен ритуал пред паметника на Десети пехотен родопски полк в едноименния парк над ДНА.

    Бяха положени венци и цветя в памет на участниците в Илинденско-Преображенската епопея и на всички, отдали живота си свободата на България. В церемонията участваха представители на военните формирования в Хасково и Корен, Духов оркестър Хасково с диригент Недялка Ангелова и Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов.

    Почит към загиналите отдадоха кметът на община Хасково Станислав Дечев, заместникът му Динко Тенев, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, областният управител на Хасково Гинка Райчева, заместникът й Митко Петров, народният представител Георги Георгиев, командирът на хасковското военно формирование 52 740 подп. Иван Бонев, представители на патриотични организации, граждани.

    Слово по повод историческата дата произнесе кметът Станислав Дечев. „Преди 120 години се случва немислимото – българите от Черно море до Охридското езеро показват на света, че обединеното отечество е по-скъпо от личния живот. На Илинден избухва Битолското, на Преображение – цялото Одринско, на Кръстовден пламва Серски окръг. Над 26 000 въстаници водят епични битки, в борбата падат мнозина. Но вярата, че свободата е възможна, не умира. Географски Хасково е далеч от горящите въстанически полета и баири, но хасковлии са част от смелите четнически отряди. Те се бият наравно със своите братя от Одринско и Македония. И заедно с тях проливат свидната българска кръв върху изтезаната ни земя, останала извън пределите на България“, заяви градоначалникът. Той изреди и имената на тези смели мъже, на които историята вече е дала най-високата титла – македоно-одринските революционери от Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини