От х:

Днес в x:

Румен Радев поздрави Стево Пендаровски по случай държавния празник на Република Северна Македония

Държавният глава Румен Радев поздрави президента Стево Пендаровски по случай държавния празник на Република Северна Македония Илинден – Ден на републиката. Това съобщи прессекретариатът на президента.

В поздравителния си адрес българският президент отбелязва, че тази година се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание – "величаво и знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ". Целта и саможертвата на героите на Илинденско-Преображенското въстание е един от мостовете през времето, свързващи двете държави и техните граждани, посочва Радев.

„Отражението на идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предци днес припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на Европейския съюз, към който искрено желаем да се присъедините“, посочва Румен Радев. Държавният глава изразява подкрепата на България за усилията на РСМ за цялостно изпълнение на критериите за членство, както и на всички поети ангажименти и постигнати договорености по пътя на страната към ЕС.

В поздравителният си адрес Румен Радев посочва още, че контактите между хората от двете страни са важен път към изграждане на искрени добросъседски отношения. Президентът отбелязва, че постигнатите между България и РСМ договорености за съвместно отбелязване на паметни за общата ни история събития предоставят отлична възможност за сближаване. „Убеден съм, че заедно можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения, което се очаква от нашите граждани и е в името на общото ни бъдеще в Обединена Европа“, заявява още българският държавен глава в поздравителния си адрес.

Стево Пендаровски ще отбележи националния празник на страната  в сръбския манастир „Св. Прохор Пчински“, като ще се срещне и със сръбския президент Александър Вучич.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини