От х:

Днес в x:

Иво Димов с настояване пред министър Комитова да бъде завършен пътя за Стара Загора

Кметът на община Димитровград Иво Димов настоява пред Министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова да бъдат завършени строителните дейности по ремонта на пътя за Стара Загора, който обхваща и мостта над река Марица. Настояването на Димов е да бъде положен и последния износоустойчив пласт асфалт, за да не се компрометира пътния участък поради интензивното движение по него. Трасето на I-5 преминава през територията на 6 административни области, а в участъка от Русе до Хасково Републикански път I-5 съвпада с Европейски път Е85. Същият е европейски транспортен коридор, част от Европейската пътната мрежа и е изключително натоварен. Целта на проекта е възстановяване и подобряване на транспортно - експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и пътното тяло с оглед осигуряване на условия за безопасност на движението и добро отводняване на пътя в разглеждания участък. В момента участъците са на неплътна асфалтобетонова смес (биндер). При интензивно движение и при предстоящия есенно-зимен сезон, тези участъци ще се компрометират, ако не бъде положен износоустойчив пласт асфалт. Наложително е да бъдат осъществени и дейностите, който обхващат ремонта на моста над р. Марица, където в лявото платно е с положен първи износващ пласт. Направени са и тротоарните конзоли. В момента цялото движение е само в лявата лента, което е предпоставка за ПТП. Важно е строително - монтажните дейности да бъдат продължени и нормалното преминаване по съоръжението да бъде възстановено в най-кратки срокове.

Кмета на Димитровград цитира, че със свое писмо с Изх. №53-00-5170 от 01.06.2021 г от АПИ е възложено разработването на проектни решения по част „Пътна“ и част „Отводняване“ в участъка на пътя през с.Радиево. Дейностите в този участък не са започнали тъй като все още не е одобрено допълнителното задание за изготвянето на технологичен проект по част „Пътна“ и част „Отводняване“. За този участък от трасето е констатирано, че повредите по цялата ширина са пукнатини, слягания и нагъвания по цялата площ на пътната настилка до 8 - 10 см. Видни са сериозни течове от колектора, който е на повече от 40 години. Бе направено обследване на колектора с помощта на специалисти на ВиК - Димитровград. Заключението е, че има налични сериозни повреди по цялата дължина на колектора. Понастоящем, при динамичните удари по неравностите, се създава реална опасност за пътно транспортни произшествия. Предложението, което е технически изрядно е, да се пристъпи към подмяна на колекторната система и след това да бъде направен ремонта на пътя.

"Поради изключителната натовареност на движението на път I-5, особено в летния сезон считаме, че е от съществено значение дейностите по обекта да не бъдат спирани и те да бъдат завършени в заложения срок за изпълнение. Друга съществена причина за изпълнението на обекта в срок е и наложителното пускане на тежкотоварното движение, което в настоящия момент е пренасочено по обходен маршрут.

Именно поради тези причини, настоявам Агенция „Пътна Инфраструктура“ като възложител на дейностите по рехабилитацията, да направи всичко необходимо за възстановяване на строително-ремонтните дейности в най-кратки срокове.", се казва в писмото на кмета на община Димитровград до регионалния министър.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ни
    Николай
    1 0
    17:49, 27 юли 2021
    Пускате камионите да минават
  • 2
    Ти
    *******
    0 0
    09:25, 28 юли 2021
    Иво Димов щомнастоява, непременно
  • 3
    Бо
    Боцко
    0 0
    15:13, 28 юли 2021
    Да не казвам къде ѝ пръднал на министърката... Те гледат да си оправят мрънкалата шльопи, а нас в провинцията ни незачитат за нищо. Довечера пак по новините ща дадат как много чакали по ремонтите в Шльопия и как трябвало да се оправи пътя... Те машините бачкат с приоритет за тях...

Още новини

Последни новини