От х:

Днес в x:

19 °C

Общините изостават със 160 млн.лв. по бюджетите си. Кметовете искат отваряне на мярката 60/40

Подкрепящата държавна мярка към бизнеса за запазване на работните места заради ситуацията с разпространението на коронавируса у нас, станала популярна като 60/40, да бъде отворена и към общините. За това настояват кметовете.  

„Настояваме категорично за влизане най-малко на второстепенните разпоредители на общинските бюджети в тази мярка.“, коментира кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в България.

„Общините са едни от най-големите работодатели в страната, а на места и най-големите. Заети в местните дейности са общо над 37 хил.души в страната, чиито заплати и осигуровки се финансират изцяло от собствените приходи на общините.“, посочи Димов с уточнението, че в тази цифра влизат не само служителите на местните администрации, а и онези от общинските дружествата по озеленяването и общинските предприятия, от културните обекти.  

По справка на НСОРБ допълнително по делегираните от държавата дейности в общините са ангажирани още над 287 хил. души. В това число са учителите, служителите в социалните услуги, социални работници, медицински сестри в детските градини и училищата и др.

„Това, което трябва да се знае е, че общините до голяма степен успяха да запазят работните места в общинските предприятия и дружества в тези тежки условия. И то така, че да не натоварват допълнително пазара на труда, респективно и бюджета на държавата. А обемът и качеството на тези услуги през трудния период на извънредното положение се запазиха на същото ниво.“, аргументира още искането заместник-председателят на НСОРБ.

Силно намалените собствени приходи обаче  в допълнение с извънредните разходи за противоепидемиологичните мерки, поставят вече в риск финансовото обезпечаване на основните общински услуги. Направено е проучване от Сдружението сред общините за изпълнението на приходите и основни разходи за периода на извънредното положение от месец март до април, съпоставими със същите отчетни периоди на 2019 г. Те показват, че има намаляване с над 40 % от собствените приходите. В нетно изражение това е над 160 млн.лева. А до края на май се очаква този недостиг да набъбне до 200 млн.лв. „Този недостиг много трудно ще се навакса само с ограничения до края на годината. Като цяло изоставането е много сериозно и затова е нормално да мислим и в посока искане на подкрепа от държавата“, обобщи Иво Димов.

От НСОРБ са подготвили пакет от мерки –краткотрайни и дълготрайни, които ще бъдат представени до десетина дни пред финансовия министър.

В краткосрочните мерки се предвиждат осъществими реално в рамките на следващите няколко месеца действия, като например отваряне на мярката 60 /40 за общините, авансовото превеждане от дължимите на общините трансфери от държавния бюджет, временното замразяване на кредити на общините към централния бюджет.

Друга мярка е рестартирането на Националната програма за енергийна ефективност.

Вече е прието предложението на НСОРБ като облекчение да  отпадан задължението на общините да внасят отчисления по Закона за управление на отпадъците от 13 март до края на годината.

Предлаганите дългосрочни мерки подлежат на  обществено обсъждане и на дебат в парламентарните групи, посочи Иво Димов. Сред тях е рестартът на Съветът за децентрализация, отново повдигане на дебата 2 % от ДОД да остават в местните бюджети, както и възможността общините да получат безлихвени заеми.

Заложено е и искане за отпадането и на мораториума върху земите по чл.19. Това са  т.нар. “земи от остатъчния поземлен фонд”. Тази категория имоти обединява както земеделските земи, които не са били заявени за възстановяване от собствениците им по административен ред в срок пред общинските служби по земеделие, така и имоти, за които са има решения за признаване на правото на възстановяване на собствеността по административен или по съдебен път, но процедурата по възстановяването им не е приключила, защото границите на имотите на са установени от собствениците. „За тези земи сроковете отпадат догодина. Те се водят към общините, но ние не можем на практика да оперираме по тях и да развиваме каквато и да е икономическа дейност, въпреки, че има заявени инвестиционни намерения за някои.“, коментира още кметът на Димитровград.

Категорично зад тези искания застава и кметът на областния град Хасково Станислав Дечев. Градоначалникът посочи, че засега има леко изоставане в събираемостта по перото на местните приходи в бюджета на общината, но за момента не е фатално, предвид ситуацията. Гражданите като цяло са добросъвестни.

„Категорично съм „за“ разширяването на обхвата на мярката 60/40 към общините, като най-голям работодател. Към този момент единственото дружество, което отговаря на възможността за разширяването на тази мярка в Хасково е „Тролейбусен транспорт“ ООД. Използването на мярката ще ни бъде от голяма полза. Ако пък има възможност по нея да се ползваме и за общинските предприятия  и по делегираните държавни дейности, облекчението ще е още по-голямо за местните бюджети. По делегираните дейности от държавата  при нас само медицинските сестри са  104. Така че възможността за прилагането на тази мярка,  ще е огромна подкрепа за общините.“

И в малката община Стамболово очакват с нетърпение отварянето на мярката. Общината там е най-големият работодател. Кметът на Аднан Йълдъз призна, че събираемостта от местните данъци и такси сериозно е паднала спрямо същия период на миналата година, но основната причина за това е невъзможността на хората с двойно гражданство да платят налозите си заради затвореното пътуване все още от Турция. Въпреки това кметът е оптимист, че ще има развръзка с облекчения и за местните хазни. Още повече че Стамоболово е сред 9-те общини в страната, които през 2017 година получиха безлихвени кредити от бюджета заради финансови затруднения. „Успяваме да връщаме този заем, не е лесно, но се справяме. Така че мярката 60 /40 за нас ще е като слънчев лъч.“, коментира и управникът на Стамболово.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Go
  gost
  18 -1
  19:21, 9 юни 2020
  Аз съм против, стига сте харчили парите ха хората и децата и внуците им. Намерете начин да се простирате според чергата, не може да управлявате вечно на кредити.
 • 2
  Аа
  АА
  9 -1
  20:02, 9 юни 2020
  Една стотинка не давам на държавата ,защото това не е държава .
 • 3
  То
  ТОМ СОЙЕР
  9 -1
  20:40, 9 юни 2020
  АЗ съм на същото мнение и защо да давам за дебелее бойко ли
 • 4
  Аз
  Аз
  17 -1
  21:19, 9 юни 2020
  Нали се видяхте колко човека обслужва един служител от Общината? Що не съкращавате? Ама то всички/или повечето/ са партийни активисти, на хранилка. Иначе как ще гласуват за вас. А орязахте хора от Озеленяването почти наполовина. Занемарихте паркове и градинки. Почистването се забатачи. Само санирането ще ви тръгне, та да лапате пак. А "Такса смет" я увеличихте 3-4 пъти. Пак поради същата причина. Изобщо управлявате Общината като Колективна фирма. Друм!
 • 5
  Ko
  kolev
  11 -1
  22:33, 9 юни 2020
  Крайно време е да се предприемат и съкращения в без това крайно раздутата държавна и общинска администрация.
 • 6
  Sa
  Saw
  11 -1
  22:58, 9 юни 2020
  Като съкратите половината на хранилка в общината и разни общински фирми бюджета ще го вържете
 • 7
  На
  Народен
  8 -1
  09:59, 10 юни 2020
  Клептокрацията (от гръцки: κλεπτοκρατία – „управление на крадците“) е форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт. Политическите дейци на тази върхушка се наричат клептократи. Обикновено, такова управление включва присвояване на средства за сметка на народа.
 • 8
  Jo
  John
  2 0
  13:10, 10 юни 2020
  като разделите 60 на 40 далаверите на брат ти ще вържеш бюджета и за ковид 25!

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
24 сеп 2020
Последни новини