От х:

Днес в x:

28 °C

Общините изостават със 160 млн.лв. по бюджетите си. Кметовете искат отваряне на мярката 60/40

Подкрепящата държавна мярка към бизнеса за запазване на работните места заради ситуацията с разпространението на коронавируса у нас, станала популярна като 60/40, да бъде отворена и към общините. За това настояват кметовете.  

„Настояваме категорично за влизане най-малко на второстепенните разпоредители на общинските бюджети в тази мярка.“, коментира кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в България.

„Общините са едни от най-големите работодатели в страната, а на места и най-големите. Заети в местните дейности са общо над 37 хил.души в страната, чиито заплати и осигуровки се финансират изцяло от собствените приходи на общините.“, посочи Димов с уточнението, че в тази цифра влизат не само служителите на местните администрации, а и онези от общинските дружествата по озеленяването и общинските предприятия, от културните обекти.  

По справка на НСОРБ допълнително по делегираните от държавата дейности в общините са ангажирани още над 287 хил. души. В това число са учителите, служителите в социалните услуги, социални работници, медицински сестри в детските градини и училищата и др.

„Това, което трябва да се знае е, че общините до голяма степен успяха да запазят работните места в общинските предприятия и дружества в тези тежки условия. И то така, че да не натоварват допълнително пазара на труда, респективно и бюджета на държавата. А обемът и качеството на тези услуги през трудния период на извънредното положение се запазиха на същото ниво.“, аргументира още искането заместник-председателят на НСОРБ.

Силно намалените собствени приходи обаче  в допълнение с извънредните разходи за противоепидемиологичните мерки, поставят вече в риск финансовото обезпечаване на основните общински услуги. Направено е проучване от Сдружението сред общините за изпълнението на приходите и основни разходи за периода на извънредното положение от месец март до април, съпоставими със същите отчетни периоди на 2019 г. Те показват, че има намаляване с над 40 % от собствените приходите. В нетно изражение това е над 160 млн.лева. А до края на май се очаква този недостиг да набъбне до 200 млн.лв. „Този недостиг много трудно ще се навакса само с ограничения до края на годината. Като цяло изоставането е много сериозно и затова е нормално да мислим и в посока искане на подкрепа от държавата“, обобщи Иво Димов.

От НСОРБ са подготвили пакет от мерки –краткотрайни и дълготрайни, които ще бъдат представени до десетина дни пред финансовия министър.

В краткосрочните мерки се предвиждат осъществими реално в рамките на следващите няколко месеца действия, като например отваряне на мярката 60 /40 за общините, авансовото превеждане от дължимите на общините трансфери от държавния бюджет, временното замразяване на кредити на общините към централния бюджет.

Друга мярка е рестартирането на Националната програма за енергийна ефективност.

Вече е прието предложението на НСОРБ като облекчение да  отпадан задължението на общините да внасят отчисления по Закона за управление на отпадъците от 13 март до края на годината.

Предлаганите дългосрочни мерки подлежат на  обществено обсъждане и на дебат в парламентарните групи, посочи Иво Димов. Сред тях е рестартът на Съветът за децентрализация, отново повдигане на дебата 2 % от ДОД да остават в местните бюджети, както и възможността общините да получат безлихвени заеми.

Заложено е и искане за отпадането и на мораториума върху земите по чл.19. Това са  т.нар. “земи от остатъчния поземлен фонд”. Тази категория имоти обединява както земеделските земи, които не са били заявени за възстановяване от собствениците им по административен ред в срок пред общинските служби по земеделие, така и имоти, за които са има решения за признаване на правото на възстановяване на собствеността по административен или по съдебен път, но процедурата по възстановяването им не е приключила, защото границите на имотите на са установени от собствениците. „За тези земи сроковете отпадат догодина. Те се водят към общините, но ние не можем на практика да оперираме по тях и да развиваме каквато и да е икономическа дейност, въпреки, че има заявени инвестиционни намерения за някои.“, коментира още кметът на Димитровград.

Категорично зад тези искания застава и кметът на областния град Хасково Станислав Дечев. Градоначалникът посочи, че засега има леко изоставане в събираемостта по перото на местните приходи в бюджета на общината, но за момента не е фатално, предвид ситуацията. Гражданите като цяло са добросъвестни.

„Категорично съм „за“ разширяването на обхвата на мярката 60/40 към общините, като най-голям работодател. Към този момент единственото дружество, което отговаря на възможността за разширяването на тази мярка в Хасково е „Тролейбусен транспорт“ ООД. Използването на мярката ще ни бъде от голяма полза. Ако пък има възможност по нея да се ползваме и за общинските предприятия  и по делегираните държавни дейности, облекчението ще е още по-голямо за местните бюджети. По делегираните дейности от държавата  при нас само медицинските сестри са  104. Така че възможността за прилагането на тази мярка,  ще е огромна подкрепа за общините.“

И в малката община Стамболово очакват с нетърпение отварянето на мярката. Общината там е най-големият работодател. Кметът на Аднан Йълдъз призна, че събираемостта от местните данъци и такси сериозно е паднала спрямо същия период на миналата година, но основната причина за това е невъзможността на хората с двойно гражданство да платят налозите си заради затвореното пътуване все още от Турция. Въпреки това кметът е оптимист, че ще има развръзка с облекчения и за местните хазни. Още повече че Стамоболово е сред 9-те общини в страната, които през 2017 година получиха безлихвени кредити от бюджета заради финансови затруднения. „Успяваме да връщаме този заем, не е лесно, но се справяме. Така че мярката 60 /40 за нас ще е като слънчев лъч.“, коментира и управникът на Стамболово.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Go
  gost
  18 -1
  19:21, 9 юни 2020
  Аз съм против, стига сте харчили парите ха хората и децата и внуците им. Намерете начин да се простирате според чергата, не може да управлявате вечно на кредити.
 • 2
  Аа
  АА
  9 -1
  20:02, 9 юни 2020
  Една стотинка не давам на държавата ,защото това не е държава .
 • 3
  То
  ТОМ СОЙЕР
  9 -1
  20:40, 9 юни 2020
  АЗ съм на същото мнение и защо да давам за дебелее бойко ли
 • 4
  Аз
  Аз
  17 -1
  21:19, 9 юни 2020
  Нали се видяхте колко човека обслужва един служител от Общината? Що не съкращавате? Ама то всички/или повечето/ са партийни активисти, на хранилка. Иначе как ще гласуват за вас. А орязахте хора от Озеленяването почти наполовина. Занемарихте паркове и градинки. Почистването се забатачи. Само санирането ще ви тръгне, та да лапате пак. А "Такса смет" я увеличихте 3-4 пъти. Пак поради същата причина. Изобщо управлявате Общината като Колективна фирма. Друм!
 • 5
  Ko
  kolev
  11 -1
  22:33, 9 юни 2020
  Крайно време е да се предприемат и съкращения в без това крайно раздутата държавна и общинска администрация.
 • 6
  Sa
  Saw
  11 -1
  22:58, 9 юни 2020
  Като съкратите половината на хранилка в общината и разни общински фирми бюджета ще го вържете
 • 7
  На
  Народен
  8 -1
  09:59, 10 юни 2020
  Клептокрацията (от гръцки: κλεπτοκρατία – „управление на крадците“) е форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт. Политическите дейци на тази върхушка се наричат клептократи. Обикновено, такова управление включва присвояване на средства за сметка на народа.
 • 8
  Jo
  John
  2 0
  13:10, 10 юни 2020
  като разделите 60 на 40 далаверите на брат ти ще вържеш бюджета и за ковид 25!

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини