От х:

Днес в x:

Общините искат от министър Василев по-висок процент на изравнителната субсидия

    От 8 на 12-15 % да бъде повишена планираната обща изравнителна субсидия към общините за 2022 година. Това е едно от исканията, поставени от представителите на Националното сдружение на общините в България пред по време на онлйн срещата с вице премиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев.

    Кметът на Димитровград Иво Димов, който е заместник-председател на УС на НСОРБ, е бил сред представителите на местната власт. Той посочи, че срещата с премиер-министъра се е състояла по негова инициатива и е подбудена от Законопроекта за държавния бюджет за 2022 година.

    „Срещата беше близо два часа и половина. Успяхме да издействаме доста неща, свързани с българските общини“, посочи Иво Димов.

    Едно от тях е именно увеличението от заложените 8 на 12-15 % средства за изравнителната субсидия спрямо предходната година. А в конкретни цифри това означава: 329,4 млн.лв. са били заложените средства за 2021 година в националния бюджет като изравнителни субсидии към общините, предвидените към момента в проектобюджета за 2022 година с 8-процентния ръст средства са 354,4 млн. лв.

    Министър Асен Василев е поел ангажимент да разгледа възможностите за исканото повишение от страна на общините, а това означава, че ако успее да намери средства, общата изравнителната субсидия за тази година ще скочи на 378,81 млн.лева.

    „Това е много добра сума. Изравнителната субсидия по принцип влиза в общата бюджетна рамка на съответната община и може да се ползва за различни дейности“, коментира Иво Димов.

    Друго от настояванията на страна на НСОРБ, изложено на срещата с министър Василев и прието от него, е за увеличаване на средствата за капиталовите разходи на общините с 30 %.

    В проектобюджета на държавата за тази година те не са били предвидени за повишаване с мотив, че около 30 % от заложените през миналата година средства не са били изразходени.

    „Успяхме да убедим министъра, че тук е изключително важно да има увеличение, защото строителните материали и цената на труда са със скок от близо 40 %. Така че, запазвайки нивата на капиталовата субсидия от миналата година, ние реално ще имаме възможност да изпълняваме като обем между 30 и 40 % от предвидените дейности.“

    Лошата новина от разговорите е, че държавата не предвижда никакво увеличение в дейност „общинска администрация“, за която от общините също са поискали да получат повече средствата от бюджета. Това означава, че за тази година няма да има увеличение на заплатите на общинските служители, въпреки обявеното повишаване на минималната работна заплата от март месец. Аргументът, посочен от министър Василев за това е, че не се предвижда подобно увеличение и в държавната администрация, затова няма как такова да бъде заложено за общинските административни структури.

    Всички разгледани  параметри ще бъдат обсъдени окончателно на новата среща между представителите на НСОБ и финансовия министър Асен Василев, която е планирана за 18-ти януари.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ге
      Гей
      11 -8
      20:49, 17 яну 2022
      Този наистина е излишък ама като него са пълни на всякъде педаловрътко
      • 12
        123
        6 -3
        13:08, 18 яну 2022
        Кадър на бойко що не си издейства тези12-15 процента от бойко ааа
      • ?
        ?
        6 -2
        17:19, 18 яну 2022
        123 вие как мислите защо не ги поиска от Бойко според вас? Да не би защото цените на електроенергията и инфлацията при Бойко бяха едни а при управлението на "Промяната"... променени?
    • 2
      За
      За да
      2 -2
      13:53, 19 яну 2022
      За да краде повече ! кмета и булеварда , къде отидоха милионите, а от другите обекти ? Крадливи и все недоядени !

    Още новини

    Последни новини