От х:

Днес в x:

Воден от Харвард екип ще търси в космоса извънземни технологии и НЛО

Има ли интелигентни извънземни цивилизации, способни да изграждат технологии, които могат да пътуват между звездите? Международен изследователски проект е готов да разбере.

Проектът "Галилео" на мултиинституционален екип от учени, ръководен от Ави Льоб, професор в Департамента по астрономия в Харвардския университет, ще търси и проучва доказателства, които биха могли да представляват изчезнали или все още активни "извънземни технологични цивилизации" или ETC, заявиха представители на проекта в изявление, публикувано в понеделник (26 юли).

Проектът ще анализира данни от астрономически проучвания и наблюдения от телескопи и ще проектира нови алгоритми, използващи изкуствен интелект (AI), за да идентифицира потенциални междузвездни пътешественици, изградени извънземни спътници и неидентифицирани въздушни явления (UAP), се казва в изявлението.

"Науката не трябва да отхвърля потенциалните извънземни обяснения поради социална стигма или културни предпочитания, които не са благоприятни за научния метод на безпристрастно, емпирично изследване", заявява Льоб. "Сега трябва да се осмелим да погледнем през нови телескопи както в буквален, така и в преносен смисъл."

Льоб, който е и директор на Института за теория и изчисления към Харвард-Смитсоновския център по астрофизика, по-рано предположи, че странният космически обект Оумуамуа, който преминал край Земята през 2017 г. и бе идентифициран като комета или астероид, е бил пример за извънземни технологии. Оумуамуа беше видим само за кратко, преди да продължи пътуването си до далечни звезди, а сплесканата му, подобна на пура форма и нестабилно движение смрази много астрофизици. Льоб беше един от няколкото учени, които предположиха, че обектът може да бъде някакво космическо оборудване, направено от извънземни, съобщава Live Science.

Оумуамуа беше първият междузвезден посетител на нашата Слънчева система (за който знаем), но това не означава, че ще бъде последният и един от изследователските клонове на проекта "Галилео" ще се съсредоточи върху разработването на стратегии за намиране и проследяване на такива обекти - от космоса и от наземни телескопи. Други области за проучване на проекта ще включват търсене на малки сателити на извънземни технологични цивилизации, които могат да наблюдават Земята, и анализ на наблюденията на UAP.

UAP (неидентифицираните атмосферни феномени, както ги наричат американските военни), известни също като неидентифицирани летящи обекти или НЛО, представляват особен интерес сега, след неотдавнашното публикуване на некласифициран доклад от Пентагона, описващ наблюдения на UAP от военни, каза Льоб. От 144 наблюдения на UAP между 2004 и 2021 г., които са документирани в доклада, само едно е идентифицирано с "висока увереност" като балон. Останалите остават необяснени, съобщи Live Science.

"Строго валидирани" доказателства

Проектът "Галилео", който не бива да се бърка с проекта "Галилео" на Университета Райс (онлайн ресурс за информация за живота и творчеството на Галилео Галилей) също носи името на италианския астроном пионер, живял от 1564 до 1642 г. Галилей използва телескопи по собствен проект, за да наблюдава небесни обекти, което води до удивителни открития като лунните кратери, пръстените на Сатурн и четирите луни на Юпитер.

Наблюденията и изследванията на Галилей също потвърдили спорната тогава хипотеза на астронома от 16-ти век Николай Коперник, че Земята и всички планети на Слънчевата система обикалят около Слънцето, а не всичко се върти около Земята. Ако проектът "Галилео" открие "стриктно валидирани научни доказателства за извънземни технологии", това би променило възприятието на учените за космоса, както откритията на Галилей преди векове, пишат представители на проекта в изявление.

Дали проектът „Галилео“ окончателно ще уреди въпроса за съществуването на интелигентни извънземни (и предполагаемата им технологична мощ), предстои да разберем. Но активното търсене на такива веществени доказателства значително подобрява шансовете за намиране на първите примери за извънземни технологии, се казва в изявлението.

Както казва Галилео Галилей през 1632 г ., "Всички истини са лесни за разбиране, след като бъдат открити - главното е да ги откриете."

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини