От х:

Днес в x:

38 °C

Сред много приятели в с.Орлово откриха обновеното читалище

  Сред много приятели и с много мерак днес в хасковското село Орлово откриха изцяло обновеното читалище „Васил Левски“.

  Просветно-културното средище е ремонтирано основно със средства от бюджета на община Хасково.

  Селското читалище е основано през далечната 1927 г. Дълги години читалището развива дейност, но след това потъва в забвение и в следващите 20 години сградата постепенно започва да се руши.

  През 2016 година един голям радетел на българските традиции, култура и дух, се заема да поправи стореното от времето и хората. Динко Кичуков, който е ръководител на оркестъра за народна музика „Мечта“, инициира подкрепа за възстановяване дейността на орловското читалище, както и за набавянето на средствата, необходими за ремонтни дейности на читалищната сграда.

  През същата година, с решение на Министерството на културата и съюза на Народните читалище в България, читалището в село Орлово отново започва да развива дейност. През септември 2020 година пък започва основният ремонт на сградата.

  63 хил.лв. са вложени в обновяването на фасадата, укрепването на стрехата, монтирането на ново осветление, изцяло направена на ново е читалищната сцена, ново е дюшемето, подменена с нова е ел.инсталацията, всичко е пребоядисано и освежено.

  Дългоочакваният момент по официалното прерязване на лентата днес се превърна в истински празник, на който местните хора бяха уважени от кметът Станислав Дечев, тримата му заместници и шефовете на Отделите по здравеопазване и социални дейности и на образование, култура, младежки дейности и спорт- Златка Караджова и Йорданка Иванова и от председателят на Съюза на народните читалище в областта и секретар на НЧ“Заря“ -Александър Милушев.

  „Радвам се на обновяването на читалището повече и от вас. Това е нещо, към което се стремим аз и моят екип – да обърнем повече внимание за обновяването на сградите на читалищата в общината. Но това, което правим ние като община, е малката част. Голяма част, за да съществува едно читалище, я правите вие– читалищните дейци, за което ви благодаря. Ви сте хората , които успявате да запазите в читалището българския дух и култура и с любов да ги предавате на младите“ , каза при откриването кметът Станислав Дечев.

  Дуетът Донка и Тодор Кожухарови и Фолклорна група „Тракийска дъга“ към НЧ „Тракия 2008“-Хасково и групата от читалището в село Войводово, също уважиха орловци и пяха за тях.

  За петте години развитие на самодейността, след възстановяването на читалището, местната група за народни песни и народния оркестър печелят към читалище „В. Левски“, вече има много награди от общински национални и международни събори и фестивали.

  Под ръководството на читалищния секретар Динко Кичуков групата за народни песни и народния оркестър към читалището в Орлово са изнесли благотворително 26 концерта в Дома за възрастните хора в Хасково за последните три години. А под мотото „Няма да е все така“, по време на пандемията, изнасят благотворителни концерти на открито и в околните хасковски села.

  Кичуков е инициатор и на Неделното орловско хоро, което се провежда вече 196 поредни недели.

  Стара пишеща машина, пистолет, намерен отместен човек, зазидан в стената на дома му, нож, старо издание на история на България и стар телефон, са сред интересните предмети, подредени в музейната сбирка в обновеното читалище в с.Орлово.

  „Голяма радост, както за мен така и за цялото село, е да влезем днес в обновеното читалище. Всичко е чисто ново-сцената, подът. Ще каним групи за концертна дейност, имаме танцов състав, ще използваме мястото за репетиции на оркестъра и народната певческа група. Хората идват с голям интерес и желание и се включват в дейностите на читалището“, каза след прерязването на лентата Динко Кичуков. В едно читалище е съсредоточен културният живот на малките населени места и затова е важно местните власти да подкрепят тези средища, допълва той. „Една такава дейност в малкото населено място може да задържи хората тук. Дори и не всички-двама, трима, пет да останат, вече е свършена работа. И младите хора идват да разглеждат музейната изложба в читалището, когато са си на село. Има неща, които никога преди не са виждали“

  А за благотворителна дейност, която развива читалището, секретарят му казва: „По време на пандемията хората се бяха свили в черупките си, но когато засвирихме в центъра на селата им, излизаха на вън с облекчение. Сега чакаме с нетърпение да отидем и при нашите приятели в Старческия дом. Ние сме от хората, които казват: Ако можеш да направиш добро-направи го, лошото -забрави. Защото преди да сме добри музиканти, певци, строители, родители, трябва да сме добри хора“.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ла
   Ламята
   11 0
   14:42, 25 май 2021
   Милка и Динко са много добри и чудесни фолк музиканти !
  • 2
   Ян
   Янко Митев
   9 0
   15:44, 25 май 2021
   Браво Динко!
  • 3
   Явно Б.а.ц.е от Банкя го е праскал по празниците у х.х.х.х
   • Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    5 -4
    22:38, 25 май 2021
    Яката гу е перал, чак на гъ*а си ни сяда, ам саде обикаля, уде Орфей, та чак в Орлово. Сигурно сетне на баните ша са кисне.
  • 4
   Кк
   Ккк
   3 0
   22:27, 25 май 2021
   Адмирации!!!
  • 5
   Jo
   joynt
   0 0
   11:17, 27 май 2021
   С чужда пита-помен прави Дечев.
  Последни новини