От х:

Днес в x:

36 °C

Турски шофьори пробваха да минат у нас с контрабандно злато за над 1 млн.лв.

  Двама турски шофьори-на автобус и на лека кола, са с обвинения от Окръжна прокуратура – Хасково за голяма контрабанда на златни изделия през страната ни .

  Мъжете са на по 52 години. Те се опитали да пренесат през границата ни нелегално над 12.5 кг контрабандни златни накити  за над 1 милион лева през Граничния пункт „Капитан Андреево“.

  Привечер на 21 май на пункста в страната от Турция на път за Румъния влиза лек автомобил BMW с чужда регистрация. Водачът на автомобила- турски  гражданин  пътувал сам. Пред митническите служители той заявил, че не пренася стоки за деклариране.

  По метода „анализ на риска“ обаче превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка, пролъчено е и със специализирана рентгенова апаратура. 

  При последвалата физическа проверка се установява, че във фабрична кухина, около люка на тавана, са укрити 23 полиетиленови плика, обвити в тиксо с 1645 пръстена, гривни, медальони, обици, колиета, всички от жълт метал.

  Направената от вещото лице експертиза е показала, че накитите с общо тегло 6161.20 грама са от 14-каратово злато на стойност 492 896 лева.

  Голямо количество контрабандни златни накити са открити и наследващия ден.

  На 22 май, в малките малките часове на нощта, на пункта пристига автобус с турска регистрация на път от Турция за Северна Македония.

  Митническите служители селектират превозното средство за проверка със специализирана рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в задната част около двигателя. 

  При последвалия физически контрол  е открит специално изграден тайник, в който са били укрити 1668 различни изделия от жълт метал.

  Според  експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14, 21 и 22 каратово злато  с общо тегло 6356.60 грама на обща стойност 519 089 лева.

  Задържаните златни изделия са с общо количество 12,517 кг на обща стойност  1 011 985  лева.

  По случаите са  образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

  С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково на двамата обвиняеми е наложена забрана да напускат страната и са им отнети документите за пътуване в чужбина. Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Контрабандните златни накити и превозните средства са задържани. Действията по разследването продължават.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ди
   Дидко пискюля
   8 -2
   13:19, 23 май 2021
   Стоката беше за шефа бе , защо я спряхте ?
   Сега кой ще пълни чекмеджето
   • Ва
    Ваньо кокошката
    2 0
    21:59, 23 май 2021
    Това беше чисто бизнес сделка с цел печалба/бартер/ подарък и аз не знам
    Изнесохме /подарихме гърмящи кокошки , а те от благодарност ни пращат злато
  • 2
   Ки
   Кико
   5 0
   13:21, 23 май 2021
   Злато???
  • 3
   до Април 2021 :
   - Номер 1 Тютюневи изделия - 60 милиона лева малко акцизи
   - Алкохол - 40 милиона лева по-малко акцизи
   - Конфискувани Наркотици 50% намаление на хваната дрога
   ........................
   Направо Рай за Бат Тенчо Сервитьора и Къньо Маймуната
  Последни новини