От х:

Днес в x:

Според председателя на РИК -Хасково изцяло машинното гласуване ограничава правата на избирателите

    Новият председател на РИК-Хасково- юристът Добромир Якимов ще направи нова организация на работата в комисията, която трябва да организира и проведе парламентарния вот на 11 юли за 46-ото Народно събрание.

    Разпределението на позициите в 13-членната Изборна комисия станаха ясни от служебното решение на ЦИК снощи, той като партиите и коалициите не успяха да се разберат по време на консултациите при областния управител.

    Според Добромир Якимов обаче, който е номинация на ГЕРБ, екипът, с който ще подготвят изборите, е сработен и изграден от добри експерти, които са участвали и в други състави на РИК и ОИК.

    Самият той е с дългогодишен опит в изборна комисия. През 2011 година е бил секретар на РИК-Хасково, под председателството на Димитър Велев, бил е и заместник-председател, на последните избори през април е бил член на РИК в 29 Изборен район-Хасково.

    За Добромир Якимов предизвикателството пред Комисията за тези избори основно е машинното гласуване. Но пък смята, че режимът за отчитането на гласовете ще е по-облекчен при изцяло машинния вот и това е плюс, позитивното е и, че чрез машините ще се съкрати до нула броя на невалидните бюлетини.

    Той признава, че не е фен на чистото машинното гласуване, което ще се проведе в големите секции и дори очаква да има протести в тази посока в деня на вота. 

    „Моята идея е, че така се ограничават правата на гражданите. Трябва да има и възможност гласуване на хартия. Вярно е, че с машините по-бързо ще бъдат отчитани резултатите през разпечатките, това ще подпомогне и нашата работа, но реално избирателя е ограничен в правата си. Неслучайно има решение по този въпрос в Германия на Конституционния им съд, в което гласуването изцяло с машини е определено за противоконституционно. И това е така най-вече, защото по този начин се въвежда скрито изискване за образователен ценз, тъй като колкото и да е проста машината, голяма част от по-възрастното поколение няма как да се справи с нея без разяснение.“

    В тази връзка едно от указанията на РИК, които ще бъдат дадени по време на обученията на членовете на секционните избирателни комисии, е да се помага максимално много с разяснения, преди упражняването на вота на възрастните избиратели, които отидат да гласуват.

    По мнението му абсурдни са опасенията, изразени от новия областен управител на Хасково Минко Ангелов, че общините ще се опитат където е възможно изкуствено да намаляват избирателните списъци, за да сведат там вота до гласуване на хартиен носител, тъй като, според разпоредбите, с машина ще се гласува в секциите с над 300 избиратели. Според Добромир Якимов абсурдни са и твърденията за възможност за манипулация с т.нар.“мъртви души“.

    „От опитът, който имам, съм категоричен, че това е невъзможно. И това е така по простата причина, че комисията е от няколко членове от различни партии. Избирателят идва с лична карта, която се засича по подробни указания-валидност, ЕГН и така нататък, снемат му се данните , записват се и едва тогава му се дава право да упражни гласа си. Ако е мъртва душа, срещу това име какво ще запише секционната комисия?! Това за мен е една сдъвкана дъвка.“

    Според юристът обаче, има и доста пробойни в новия Изборен кодекс, изменен от 45-ото народно събрания в краткия период на съществуването му.

    „Промените се правиха на коляно, някои не бяха обмислени и предизвикателствата са изключително много, но ще се постараем да създадем условията за провеждането на едни спокойни избори и да създадем условия за честен, равнопоставен вот за всички.“

    Според председателят на РИК-Хасково Добромир Якимов промените, които засягат карантинираните  и болните в деня на провеждането на изборите са добри. Те дават възможност да се гласува на мястото, където е определена карантината, макар то да не съвпада с постоянния адрес по местоживеене. Няма да има и краен срок за подаване на заявленията за карантинираните.

    Добромир Якимов не очаква заради пандемията да има отлив на гласуващи, а по-скоро заради това, че изборите за Парламент са в разгара на лятото, по време на отпуските.

    Утре е първото заседание на Комисията. Това и следващите няколко ще се проведат в зала в Областна администрация.

    Вече има решение и е направена договорката с Общината, че съвсем скоро РИК ще се премести в помещение в зала“Дружба“, където ще се приемат и изборните книжа в нощта на вота през юли.

    „Смятаме, че тази зала е подходяща, има нужната логистика и в самата зала, където ще бъдат приемани резултатите, удобна е и за трудноподвижни хора, за да имат достъп до нас, има в близост и голям паркинг.“

    За да не се стига до хаоса с отчитането на изборните книжа от членовете на СИК-овете и дългото чакане, както се случи на последния вот през април, вече има идеи за създаването на нова организация, включително и въвеждането на часови пояси по общини за предаване на книжата. Те ще бъдат обсъдени на предстоящото заседание и ще бъдат стиковани с останалите институции, които ще участват в провеждането на изборите.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Прав е ! Ограничава най вече моите и на пъскъта
    • 2
      За
      ЗАЩО
      34 -6
      19:40, 21 май 2021
      Областа за която международно проучване показа най-много рискови секций - 141 ще има председател на комисията от ГЕРБ. Каква борба за честен вот и борба с купения глас декларирахте господа лидери на протестните партий в областта?
      • И си счупи двата крака на 4 различни места ,
        председателя на рик ще излезе ли в болнични или не ? :)))
    • 3
      Бр
      бригаденфюрер
      42 -1
      19:40, 21 май 2021
      изборите не са за простаци от република те и без това не знаят какви избори има
      • АН
        А н т и м а н г а л
        34 0
        19:54, 21 май 2021
        На обитателите на зоопарка, трябва да им е забранено да гласуват.
      • Затова гласуването с машини не е проблем
        ..............
        Смешния плач на гроб-дуписа-ре-то
    • 4
      Ра
      Разочарован
      22 -1
      19:45, 21 май 2021
      С този избор координоторите на протестните партии в Хасковска област продадоха хората жераещи промяна. 1:0 за ГЕРБ и ДПС е към момента.
    • 5
      Ве
      Венко
      35 -4
      19:58, 21 май 2021
      Якимов,ти много голям разбирач се извъди!Огледай се,ослушай се и ако не идва влак премини. За пари и ортаци с дявола ставате .4 бона за два месеца.А,за избирателите в Република 50 кинта.Ти явно за тях мислиш,че е несправедливо да се гласува само машинно.
    • 6
      Де
      Деведжиев
      31 -9
      20:53, 21 май 2021
      Докога гербери ще се назначават на отговорни постове. Тая мафиотска шайка трябва да се забрани. Мутри вън.
    • 7
      Не
      Неграмотен
      12 -3
      21:22, 21 май 2021
      Прав е човека. Като съм неграмотен не мога да гласувам с машина, но мога да прочета в бюлетините какво пише. Да му е честит на Минко председателя, дето не приема изборния закон, но ще го прилага. В Хасковско.
      • А си неграмотен
        .......
        Явно си наел някой да ти пише на компютъра
        ....................
        Затва такива като бат тенчо сервитьора и дидко пискюла на разстрел , а помагачите им като теб в трудово-възпитателни лагери
    • 8
      Sd
      Sd
      22 -3
      21:47, 21 май 2021
      Ебал съм ви изборите за какво и за кого да гласувам един и същи прости боклуци и тъпунгери на ръковидни постове това не е промяна в село Хасково а голям и траен батак!
    • 9
      Ст
      странджа
      15 -2
      22:05, 21 май 2021
      Якимов да обясни защо неговият апологет не разрешава да има избори по интернет, декларации и кви ли простотии се подават по интернет, но да се гласува не може, както и по пощата не може, ще ги стигнем американците ама друг път
    • 10
      Пр
      Право на избор
      8 -13
      22:52, 21 май 2021
      Всеки трябва има право на избор как да гласува. С... Виж коментара
    • 11
      На
      Надценил се е
      13 -4
      23:13, 21 май 2021
      Кога стана адвокат, кога взе законите да тълкува.
    • 12
      Ze
      Zenzizenzizenzic
      7 -4
      23:36, 21 май 2021
      не си давай мнението когато не ти го искат
    • 13
      H
      H
      13 -4
      06:46, 22 май 2021
      Няма да може да се плаща на циганите. От това ги е страх ГЕРБ
    • 14
      Уч
      Учуден от простотията
      3 0
      15:20, 22 май 2021
      Докога ще се притеснявам,че ц***** и турци ще се затруднява при гласуването?Не трябва неграмотни хора да определят съдбата на България!
    Последни новини