От х:

Днес в x:

16 °C

Емисиите на въглероден диоксид силно се увеличили, предупреди МАЕ

След историческия спад миналата година заради пандемията от Ковид-19 емисиите на въглероден диоксид вече силно са скочили, предупреди Международната агенция (МАЕ), цитирана от Франс прес.

След като бяха достигнали ниско равнище през април миналата година, световните емисии силно са скочили и са превишили нивото си от декември 2019 година, подчертават експертите на МАЕ.

Емисиите от енергийния сектор през декември миналата година са били с 2% или 60 милиона тона над равнището от декември 2019 година.

Скокът на емисиите с парников ефект в света в края на миналата година е сериозно предупреждение, че ние не сме направили необходимото, за да се ускори преходът към чисти енергии в света, алармира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Ако очакваният икономически скок тази година се потвърди, а политиката на най-големите икономики на планетата не се промени, то световните емисии вероятно ще се увеличат през 2021 година, подчерта Бирол.

Емисиите на въглероден диоксид спаднаха като цяло миналата година с 5,8%, а това е близо 2 милиарда тона въглероден диоксид и най-голямото понижение в историята на човечеството, според най-новите данни на МАЕ, представени в днешния специален доклад на организацията.

МАЕ прогнозираше още по-голямо понижение от порядъка на 7%, припомня Франс прес.

Спадът, който се оказа по-малък, се дължи като цяло на по-слабото използване на горива за пътния и въздушния транспорт.

Със съживяването на пътуванията и на икономическата дейност потреблението на петрол и емисиите от него отново нарастват, посочва МАЕ.

Данните за 2020 година между другото прикриват силни разлики в показателите на отделните страни. Емисиите на Китай са се увеличили с 0,8 % през 2020 год. заради бързото възобновяване на икономическата активност, докато в САЩ те са намалели с 10%, отбелязват експертите на МАЕ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ако действията ви не влизат в конфликт със законността, то денят е решаващ за професионалното ви израстване. Идеите ви ще бъдат оценени. Нуждаете се от финансова подкрепа, която най-вероятно ще получите. Не надценявайте конкурентите си, с нищо не ви превъзхождат - както в работата, така и в любовта. Запазете дистанция по отношение на спор, в който ще бъдете въвлечени не по ваша воля.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вие сте щастливци, защото можете спокойно да се облегнете на сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Личните ви емоции засягат само вас и не е нужно да ги правите публични.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В подготовка за изпити и усъвършенстване на способностите ви ще премине деня за много от вас. По-добри доходи и качество на живот, такива са амбициите ви и предвид реалностите около вас, сте обнадеждени. Измежду добрите развития около вас са новости, свързани с участието ви в чуждестранни проекти. Пътуванията ще са успешни.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ако на работното място зависите от някого, не се показвайте агресивни, както и не предприемайте действия през главата на началника си. Изпитвате желание за изява, но трябва повече да обмисляте действията си, за да не си навлечете нечии гняв, независимо от това какво мнение имате за себе си.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Благоприятни развития ще ви помогнат да напредне-те в планираните задачи. Обстоятелствата ще се нареждат във ваша полза, стига да сте съобразителни и прагматич-ни. Някои от вас ще пътуват в подкрепа на бизнеса си или във връзка с други нужди. Позабравено познанство с някого ще възкръсне, за да ви направи и двама ви доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще сте доста заети и най-вероятно непрекъснато в движение. Работата ви ще изисква да се срещата с различни хора и да се съобразявате с желанията им. Едва ли има по-добри дипломати от вас, така че бъдете сигурни в успеха си. Очарователното ви присъствие ще бъде оценено от личност, с която бихте могли да имате емоционална връзка.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започнатото в последно време ще го приключите днес, или с днешния ден ще поставите началото на нещо ново. Всичко ще зависи от вас и в този смисъл е добре да се приведете в подходящата форма. Ако вече сте на почивка ще имате спокоен ден, но не прекалявайте с претенциите си към околните.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вземете инициативата в свои ръце, не се поддавайте на течението. Ще срещнете нов човек, който коренно ще промени живота ви. Помислете и за работата си, днес е подходящ ден за бизнес контакти. Съумеете ли да се възползвате от изгодна за вас ситуация ще спечелите стратегическо предимство. Не пропускайте този шанс.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С много енергия и желание за работа ще подхождате към всеки възникнал проблем. С лекота ще отхвърлите всички стари за-дължения. Възползвайте се максимално от жизнеността и отличната си форма. У дома с радост ще се оставите да ви поглезят, но и вие пригответе изненада за близките си. Взаимните и споделени чувства ще ви сплотят и направят истински щастливи.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Развитието на делата ви подхранва увереността и надеждите ви. Новостите ще ви привличат и ще се посветите на смело начинание, обещаващо добра възвращаемост. В личен план е време да си дадете ясна сметка на къде са ориентирани предпочитанията ви и да не пречите на другите, ако не ви е интересно.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вариантите са повече, от вас зависи какво ще предпочетете. Порицанието, на което се подлагате не е начин да избегнете отговорностите си. Волята ви е силна. Дайте предпочитания на истинските и стойностни неща за вас и ще намерите по-бързо отговора на онова, което ви вълнува.
16 май 2021
Последни новини