От х:

Днес в x:

Руши се недостроената църква „Св. Иван Рилски“ в „Орфей“

    Започна да се руши недостроената църква „Свети Иван Рилски“ в хасковския квартал „Орфей“, сигнализираха читатели на Haskovo.net.

    Действително е рухнала една от тухлените колони, които се крепят с арматура над зида. Някои от тухлите са паднали на земята и са потрошени, което е видно откъм улица „Ком“. Освен това на места са се килнали металните ограждения, обезопасяващи строителния обект.

    Живеещите в района предполагат, че разрушението е в резултат на снеговалежите, дъждовете и силните ветрове в Хасково през миналата седмица.

    Местните се ядосват, че строителството на храма е започнало преди повече от 20 години и все още не е довършено, въпреки множеството предизборни обещания. В същото време живеещите в най-големия хасковски квартал имат нужда от църква.

    „Близо 30 години това нещо си стои. Идват, откриват, казват големите приказки и накрая нищо“, коментира Тонка Първанова, живееща в близост. Предполага, че с наближаването на парламентарните избори ще бъдат дадени нови надежди за дострояването на храма.

    Тя се оплака, че около недостроената църква, в района откъм пощата, се образува сметище. Има останки и от мъртви животни. Тя дори подготвила писмо, с което възнамерява да сезира община Хасково.

    „Премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че правителството ще отпусне 3.6 млн. лв. за ремонт на джамии и църкви в градове в България, а за Хасково няма нищо“, коментира нейна съседка.

    Инициативата за дострояването на църквата в „Орфей“ е на политическа партия ГЕРБ и в частност на депутатът Евгения Ангелова. През октомври миналата година тя обяви, че за целта са необходими около 600 000 лева. Според нея сумата трудно би се събрала от дарения от граждани и фирми, заради което допълни, че търсят вариант чрез Дирекцията по вероизповеданията и чрез Министерски съвет за осигуряване на поне начални средства за продължаване на каузата. Тогава от Църковното настоятелство, което отговаря за събиране на даренията, заявиха, че по сметката има 3 419,29 лева.

    Пред годините са провеждани множество благотворителни акции за събиране на дарения, включително се проведе инициатива за закупуване на тухли. Не ясно обаче кога храмът ще бъде довършен.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (40)

    • 1
      Им
      Името на розата
      68 -9
      11:12, 18 фев 2021
      Храм се строи с желанието и най-вече ВЯРАТА на населението. Ако някой е решил да го прави за реклама или индулгенция, това не е храм, това е клуб по интереси. БПЦ в момента е на служба при Борисов, а в тази религия не останаха много "миряни", нищо изненадващо няма в състоянието на този строеж.
      • Им
        Името на розата
        42 -6
        11:22, 18 фев 2021
        Между другото очаквам тази статия да има продължение, разчустваният от несгодите на орфейци Борисов, ДАВА едни пари, да се дострои. Нищо случайно няма в медийният ефир през тези 11 години.
      • Де
        Делян - Добрев честния
        34 -12
        11:56, 18 фев 2021
        Снимките са фото монтаж .Няма такова нещо,скоро ще предстои откриването на обекта,поканени са депутатите от Герб и общинските им съветници Румен Стоянов п****а,Кмета Станчо и много кандидат депутати от Герб.
      • Го
        Гост
        25 -9
        12:04, 18 фев 2021
        Те църквите с история и традиции не се поддържат, ние нови ще строим! Това са комплекси, ако хората имаха нужда, отдавна щеше да функционира като всички кръчми и търговски обекти в квартала. И да се довърши няма да е църква, ще е нещо друго,едни да се покажат какво могат, другите да вземат някой лев.
      • за джамии и църкви ,
        НО
        за Хю-ст-а-н-я (на Ф-ор-уком Бостан-я) не са сети Банкя-нския тулуп
        ....
      • Не пишете неточни да не пиша лъжливи неща. Инициативата за тази църква не е на Евгения Ангелова а на хасковски интелектуалци и бизнесмени преди 25 години. За сведение тогава въпросната дама е била дете. Така че като работите по поръчка бъдете по-елегантни с фактите. Но те за вашия сайт отдавна нямат значение. Важното е да се пише.
      • Ср
        Сравнете да видите...
        21 -2
        16:54, 18 фев 2021
        Религиозна сграда се строи с морал и вяра! В годините, когато известни хасковски лица откраднаха парите по програма на много старата дървена джамия (1428 г.) на с. Подкова, за Одрин потеглиха много джипове за да възтановят българската църква "Св. св. Константин и Елена". Нямаше нито една оферта под 1 000 000 лева. Сега тя е най-добре поддържаната такава, макар да е зад граница (Одрин има тридесетина християни и две действащи църкви). Да са живи и здрави и патроните на турската фирма, която свърши перфектно работата за под 280 000 лева. Работниците (мюсюлмани до един) поискаха бъдат внесени единствено осигуровките им, оставиха заплатите си в полза на храма. Сега и джамията в Подкова е едно автентично малко бижу - естествено, богоугодно дело на хора с морал и вяра.
    • 2
      То
      То
      44 -10
      11:14, 18 фев 2021
      То всичко което е инициатива на партията герб, е такова никакво.
      • 12
        123
        34 -8
        12:44, 18 фев 2021
        Работа, работа, работа ...... Б*****и сте герб!
    • 3
      Ян
      Янков
      39 -16
      11:20, 18 фев 2021
      Ясно е на всички, че ГЕРБерастите няма да я построят тази църква.
      Ясно е ,че са безбожни идиоти,които изпълняват безприкословно заповедите на вожда си.
      Както е известно, всичко в тази територия,се прави със неговата "благословия".
      Но да изясним една малка подробност - защо Винету,не разрешава да се дострои Божият храм?
      Е, отговорът е очеИЗБОДЕН - ДПС не му разрешава!!!
      Айде драги герберасти, обяснявайте пак, че не сте слуги на Доган,и естествено - национални предатели!
      Дано Бог ви накаже!!!
    • 4
      Ор
      орфей
      25 -8
      11:24, 18 фев 2021
      Хайде сега ,построявате църквата и печелите гласове.
      има църква ' има печелене на избори
      няма църква няма печелене на избори!
      • Ха
        Хасковлията
        45 -3
        11:31, 18 фев 2021
        Техните гласове са сигурни - в Република не им трябва църква!
    • 5
      Са
      само така
      7 -2
      11:39, 18 фев 2021
      браво!
    • 6
      Ла
      Ламбо-на Светлин
      35 -3
      11:44, 18 фев 2021
      Кучето е зарито на 14 фотос от публикацията!Там един младеж с червена връзка,една мома в бяло и един"братчед"-кандидат депутат и за следващия парламент,могат с джобните си да съберат ония 600 000,които момата обяви,че са необходими за покриването на храма.Да не говорим,че "обръчите" от Тенчовци,Даниеловци и подобни могат и с по-малко.Иначе ще се окаже,че ДПС явно ги "държи" за топките и затова Орфей -най-големия квартал на "града със затихващи функции" -ще си остане само с чакането!
      • 12
        123
        13 -1
        12:49, 18 фев 2021
        Браво!
    • 7
      Окрадоха СЪБРАНИТЕ пари ! Някаква депетатка разполага с събраните пари без да дава отчет ! Евгения Ангелова и Хасковските общински съветници заедно с Кмета и зам.кметовете само за месец като се откажат от далаверите и заплатите си можеха да съберат повече от 600 000 .
      Далавери и кражби ! Лъжат,добре докато хванат кокала иначе обещанияа им велики !
      • Бо
        Борат е болен от ковид
        26 -4
        12:51, 18 фев 2021
        То не бяха бизнесмени, то не бяха партии да правят дарения и резултата са вижда. Сега остава дпесарите да ни направят църквата както в минерални бани .
    • 8
      Пр
      практичен
      13 -12
      12:43, 18 фев 2021
      Така и така ДПС няма да разреши да се построи църквата, ами поне тогава, и без това не е завършена, нека да се преустрои на детска градина, или на поликлиника, или ако щете направете един малък "МОЛ" , барем някакъв хаир да има , а то така може да стои тази грозотия до второ пришествие.
    • 9
      12
      1234
      12 -16
      12:54, 18 фев 2021
      Бащицата да отпусне пари да го направят джамия. В... Виж коментара
    • 10
      До
      до владиката Николай
      14 -5
      13:25, 18 фев 2021
      Идете да видите размаха на Поп Златко архирейския от църквата до пазаря в Хасково, стени ,дувари сега и басеин щял да прави,електрони пеещи камбани,виенско колело за децата, безплатно кафене,клуб на алкохолика,клуб на комуниста.Лодки купува платноходки продава .Личен съветник му е другаря комисар от червената армия Иванко Тошев сега бизнес консултант и виден семкажия. Левче дава 5 прибира.Яйца хвърлял по Бойко Борисов и министерския съвет на Р България.Дерзайте другари .Вся власт съветей и колхозники.
      • мисли за Поп Златковия цял живот :)))
        .....
        личи си по твоето словоблудство чадо
    • 11
      по едни кол в сърцето на крадливите гробари,
      и сетне на мястото на църквата ще им издигнем паметник ..... като демократи
      ....
      обаче първо ги трепем :)))
    • 12
      и затова имаше повече Християни :)))
      ........
      А сега от кого да се страхуват ? ....
    • 13
      Не
      Нема такава държава
      24 -4
      14:27, 18 фев 2021
      Браво на нас християните !!! Църквите се рушат ,ограбват и изоставят на много места ! Нашите сънародници си поддържат джамиите,строят нови . Един народ който не му пука за вярата и традициите е разединен !!! Иначе всички честваме християнски празници на масата .
    • 14
      Ru
      RUMEN
      24 -3
      14:36, 18 фев 2021
      ако беше джамия,досега 55 пъти щеше да е построена...в което няма нищо лошо...засрамете се,вяра нямате,уважение,отговорност...ама иначе драпате до властта,обещавате..
    • 15
      А в Хасково всеки ден гърмят водопроводите , Кенанските сокаци са като в индийска провинция,
      църквата не може да се построи , а по Босфор ТВ разни "интелигентни" каки и батковци ви учат как да готвите сьомга и да живеете модерно
      .....
      Много извратена картинка
    • 16
      Az
      Az
      7 -1
      15:31, 18 фев 2021
      Много е просто , от Господ никой не иска да краде ...
    • 17
      65
      65
      19 -2
      15:56, 18 фев 2021
      Ни църква ни болница ! Разрухата продължава !
    • 18
      Ян
      Янко Митев
      11 -2
      16:47, 18 фев 2021
      Сакън! Не спирайте събирането на средства! Колкото повече събирате по малко стават...поп Никола като се отчете на Николай и пак събиране.Там изваждане няма. Трябва да се живее от нещо!
    • 19
      По
      Поп
      11 -3
      17:22, 18 фев 2021
      Евгения Ангелова заместничката на Менда да не се кандидатира. 300 бона бащата вместо за избираемо място да ги дари за църквата. Жени да стане областен управител и председател на църковното настоятелство.
    • 20
      11
      111111
      12 0
      18:24, 18 фев 2021
      605+2×201=1007 ×41×12=495444 това е само за една година възнаграждението на общинските съветници!!!!!
      • 22
        222222
        2 0
        10:41, 19 фев 2021
        и нито лев дарение от нито един от тези "честни" доблестни хора
    • 21
      Да
      да
      12 0
      19:15, 18 фев 2021
      Той тая църква колко кметове и правителства избра с напразни обещания.Колко водосвета и маслосвета направиха попадята . Пак поне 3-4 партии ще се изрядят и ще обещаят да я построят. Вервайте роби вервайте
      • Па
        Паржу
        9 0
        22:03, 18 фев 2021
        Ние и за новата окръжна болница така вярвахме. Ходех тогава на училище в "Смирненски" и помня кат започна строежа. После секи кмет обещаваше да се завърши ако го изберем. Скоро отивам в пенсия болницата още я няма. Горе долу 40 г минаха. Сега с църквата съща история.
    • 22
      Ав
      Автор
      9 0
      23:00, 18 фев 2021
      Преди някоя година за тази църква ли продаваха тукли по 10/20 лв.? Кой прибра паричките :)
      • Ав
        Автор
        7 0
        23:03, 18 фев 2021
        Май беше предизборно време пак. За кметските избори ли беше? Няма значение. Къде са парите?
    • 23
      Ор
      Орфеец без глас
      7 0
      03:52, 19 фев 2021
      Мафията обещава - държавата изпълнява.Резултат - Църквата в "Орфей"!!
    • 24
      Бо
      Боков
      6 0
      09:19, 19 фев 2021
      Една църква не могат да построят тия малоумници от последната снимк, а инаюе мног о силни и вилни колко много правят за Хасково. А то има кой да гледа и да съди.
    • 25
      Pl
      plamen
      5 0
      09:28, 19 фев 2021
      На всички избори партиите идваха до веспрем, и публично обявяваха че даряват немалки суми за довършването на църквата.Едва ли ще се намери някой да сумира парите дадени дотук а резултат почти никакъв.Има една думичка наречена ПОПУЛИЗЪМ и хващам бас че на тези избори никой няма да дойде да дарява защото всичко вече е в негативен план,сиреч няма да има политически девиденти от нищо направеното досега.Партиите ще си намерят друга рейтингова акция или по скоро пиарите им.
    Последни новини