От х:

Днес в x:

Анонимен дарител даде нови крила на кампанията за изграждането на църквата „Св. Иван Рилски“

Изображение 1 от 2
    Кампанията по доизграждането на на църквата „Св. Иван Рилски“ в кв. Орфей“ в Хасково е с нов тласък. Той идва от анонимно дарение преди по-малко от месец, разказа отец Никола, който е председател на Църковното настоятелство.

    Дарението е от доста крупна сума, която позволява да се стартира строителството отново. Дарителят намерил сам отеца, но отказал да се представи. Дал парите и пожелал да остане напълно анонимен. „Не познавам този човек, никога не съм го виждал в града. Даде парите и единственото, което сподели е желанието си- да се построи този храм. Каза, че иска Хасково да се събуди и да издигне своята нова, голяма и най-красива църква“, разказа отец Никола.

    Първата копка за изграждането на храма е направена в далечната вече 1997 година. Строежът е започнат и след привършване на средствата спрян за дълъг период от време. Преди около 6 години отново инициативата беше подновена. Беше направена и хидроизолацията в основите на храма. Дейността обаче отново замря. А това води до рушенето на вече построеното с минаващото време, при което храмът не е завършен. Ма средства, събрани по време на различни кампании на ученици, беше направен и голям благотворителен концерт преди три години, във финансирането се включиха и политици.

    Отново граждански инициативен комитет е подхванал доброто дело. Събират се средства, но сега идеята е изграждането на църквата повече да не бъде обвързвано с политически послания, защото това води до отлив на хората от идеята.

    До момента църквата е изграден на 2/3, посочи отец Никола. Целта сега е да бъде довършена и покрита, за да се съхрани поне съграденото до тук. По груби сметки за това ще са необходими около 1 млн.лева.

    „Движи се и документацията, изчаква се становището на конструкторите и сме готови да започнем веднага. Ако всеки от нас отделя макар по един лев на месец за доизграждането на храма, можем скоро да довършим започнатото преди повече от 20 години“, смята отец Никола.

    „В гражданската инициатива са хора, които искат всички ние заедно, без каквито и да е политически пристрастия да завършим това благородно начинание, в което Бог да е с нас!“, призовава отчето.

    Възобновяването на строежа е изцяло по гражданска инициатива.

    За инициативата по набиране на средства има отворена дарителска банкова сметка, по която преводите са без такса. Дарителите, които желаят да посочат имената си, трябва да ги изпишат коректно при превода, тъй като те ще бъдат гравирани на гранитни плочи, които ще бъдат поставени в завършения храм, допълни отец Никола.

    Дарения се приемат на банковата сметка

    BG90UNCR70001522636841, може с превод или на каса в УникредитБулбанк

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      И
      И
      45 -1
      12:34, 22 ное 2022
      Кооперация ако беше до сега да е построена..
    • 2
      Ма
      Маймуната
      19 -7
      13:33, 22 ное 2022
      Къци се казвам ! Всички ме мразят , аз плащах обяда в дома за деца последните 20 години .
    • 3
      Ко
      кооперация
      15 -11
      15:36, 22 ное 2022
      Говори се, че инвеститора на съседната и новострояща кооперация, е бил "задължен" да построи църквата!
      • Бе
        Без спекулации!
        13 -5
        19:05, 22 ное 2022
        Инвеститорът не е задължен от никой, и от много години винаги е помагал, за не една и две църкви и каузи в Хасково . Помагал е и за този храм и ще продължава да помага.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини