От х:

Днес в x:

Иракски съд издаде заповед за арест на Доналд Тръмп

Съд в Багдад издаде заповед за арест на Доналд Тръмп. Американският президент е заподозрян в организирането на убийството на иранския генерал Касем Солеймани през януари 2020 г., съобщава АП.

Документът е издаден от иракски съдия въз основа на материалите от разследването, което установява, че командирът на Корпуса на гвардейската ислямска революция и ръководителят на шиитското опълчение Абу Махди ал Мухандис са били убити в района на летището в Багдад с помощта на американски дрон. В съдебната заповед се посочва, че това е умишлено убийство. За това престъпление иракското законодателство предвижда смъртно наказание.

Съдът посочва, че разследването, започнато по искане на роднините на Ал Мухандис, продължава.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, коментирайки въздушния удар по летището в Багдад, нарече починалия ирански генерал "терорист номер едно в света". Техеран сравни убийството на Солеймани с обявяването на война и обеща ответни мерки. Впоследствие през нощта на 8 януари 2020 г. Техеран предприе ракетна атака по две цели в Ирак, използвани от американските военни - базата Айн ал Асад и летището в Ербил.

Ударът по летището в Багдад доведе до влошаване на отношенията между САЩ и Ирак. Шиитски политици настояха властите да изтеглят американския контингент от страната.

Предния ден няколко ръководители на въздушен трафик в Ню Йорк чуха аудиозапис, в който неизвестни лица заплашват да влетят в сградата на Капитолия със самолет. "В сряда ще влетим със самолет в Капитолия. Солеймани ще бъде отмъстен", се казва в аудиозаписа.

Все още не е установено кой е изпратил това съобщение. Американските власти не смятат заплахата за реална и разследват незаконно проникване на авиационни честоти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини