От х:

Днес в x:

Ликвидиран е знаменитият агент на ЦРУ "аятолах Майк", координирал операцията по убийството на Касем Солеймани

Историята за сваления в афганистанската провинция Газни самолет Bombardier E-11A получи свежо продължение. Иранската агенция Mehr потвърди, позовавайки се на източник от руското разузнаване, че на борда на сваления самолет са се намирали високопоставени офицери от ЦРУ (минимум трима). Сред загиналите е и Майкъл Д'Андреа, известен с прякорите "аятолах Майк" и "черният принц".

За личността на 61-годишния американец от италиански произход е известно, че е роден в щата Вирджиния и приема суниитския ислям заради женитбата си с мюсюлманката Фариде Куримджи. Д'Андреа работи под дипломатическо прикритие в Египет, Ирак, Танзания и т. н. От 2006 г. до 2015 г. оглавява контратерористичния отдел на ЦРУ, който всъщност изпълнява функциите на терористична група.

"Аятолах Майк", заедно с агенти на Мосад, организира убийството на началника на специалната служба на ливанската шиитска партия "Хизбула" Имад Мугния (взривен в покрайнините на Дамаск на 12.02.2008 г. след посещението му на тържествено мероприятие в иранското посолство в чест на 29-годишнината от революцията).

Голяма е ролята на Д'Андреа в създаването на мрежа от тайни затвори на ЦРУ, като лично той самият е провеждал разпити в тях с прилагането на жестоки мъчения. Той е отговарял и за програмата на САЩ за използване на военни дронове в Пакистан, Афганистан, Йемен и другаде, където освен африканските бандити, загиват и хиляди мирни жители.

От началото на 2017 г. Д'Андреа е ръководител на иранското направление на ЦРУ, като в допълнение отговаря и за специалните операции в Ирак и Афганистан. Негова е заслугата за организацията на масовите безредици в Иран с помощта на Мосад и парите на Саудитска Арабия, а така също и опитите да се активизира дейността на въоръжените сепаратисти.

Бившият юрист от ЦРУ Роберт Итингер казва пред "Ню Йорк Таймс": "Той може да провежда много агресивни операции, но прави това много умно". По този повод, генералния прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери съобщава следното: "За организацията на безредици в Иран е била създадена специална група, в която влизат представители на САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Групата се ръководи от Майкъл Д'Андреа и един офицер, свързан с външното разузнаване на Мосад. Всички разходи на групата се заплащат от Саудитска Арабия. Планът се нарича "Доктрина за последователна конвергенция" и данните за неговата разработка са събирани в продължение на няколко години. В разработката участва и лявата радикална групировка "Организация на муджахидините на иранския народ". Били са създадени две оперативни групи в иракския град Ербил и в Афганистан, с цел привличане към протестни действия на членове на терористичната групировка "Ислямска държава".

Именно Д'Андреа е координирал операцията по убийството на бригадния генерал Касем Солеймани, заместник шефа на иракското опълчение и лидера на иракската шиитска организация "Катаиб Хизбула", Абу Махди. Военният кореспондент в Афганистан Семьон Пегов каза следното по повод свалянето на самолета в Афганистан: "Майкъл Д'Андреа загина в самолета, който падна в Афганистан. "Черният принц", както го наричаха в ЦРУ беше назначен да отговаря за операциите срещу Иран още през 2017 г. Ликвидацията на Солеймани също се проведе под неговото непосредствено ръководство. За това дали "Черният принц" беше унищожен от талибаните по заповед на Техеран, в отговор на убийството на Сюлеймани, или талибаните случайно свалиха самолета, може само да гадаем. Ако информацията се потвърди, тогава може да се каже, че наблюдаваме един от най-мащабните дуели на специалните служби по ликвидация на водещи личности от силовите структури на Иран и САЩ".

В подкрепа на заключението на Пегов, журналистът Абас Джума пише: "Напълно възможно е специалната операция за унищожаването на американския самолет и намиращия се на борда му Д'Андреа да е проведена по поръчка на Техеран. Преди това в Ислямската република казаха, че ракетният удар по американските бази в Ирак е само лек шамар, а реалното отмъщение за Солеймани предстои. Ако тази информация се потвърди, това ще означава, че иранците не блъфират, когато говорят за възможностите на своите въоръжени сили и специални служби. Новата 2020 г. започва със серия от шокиращи събития. Ужасни, но удивителни. В тях има и позитивен момент. Срещу американците вече може да се изстрелват ракети, може да се свалят техни самолети. Може да се поема и отговорност за свалените американски самолети. САЩ се стреснаха".

Превод: Никола Стефанов, Glasove.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини